Neostrada+router+2 repeatery

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Rafalopole
Początkujący użytkownik forum

Neostrada+router+2 repeatery

Post autor: Rafalopole »

Witam!
Proszę o pomoc dla laika. Otóż muszę rozdzielić sygnał neostrady po dość dużym domu (5 kondygnacji. Posiadam router do neostrady - linksys wag200g oraz 2 AP Ovislink 5450. Router linksys skonfigurowałem bez problemu i ładnie rozsyła sygnał. Problem pojawia się przy konfiguracji AP - ustawiam je w trybie universal repeater, aby rozsylaly sygnal z linksysa na wyższe kondygnacje. Ustawilem w Ovislinkach SSID i kanał taki sam jak na linksysie, wszystkie urządzenia na razie nie mają żadnego szyfrowania.W ustawieniach TCP/IP Ovislinków wpisałem IP z puli neostrady (kolejne numery po linksysie - odpowiednio - linksys ma 192.168.1.1, pierwszy Ovis - 192.168.1.2, a drugi Ovis - 192.168.1.3). W każdym z Ovislinków wpisałem MAC routera linksys - CZY TAK MA BYC??. Po przeniesieniu Ovislinkow na rozne kondygnace - wykrywa mi te urządzenia, widzę, że sygnał jest silny, a jednak nie mogę połączyć się z internetem. Tylko na niższym piętrze, tam, gdzie dociera sygnał z routera linksys wszystko jest OK. - Proszę wytłumaczyć laikowi co robię źle i jak to powinno być skonfigurowane, aby dobrze działalo. Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Neostrada+router+2 repeatery

Post autor: wojteks »

Rafalopole pisze:Proszę wytłumaczyć laikowi co robię źle i jak to powinno być skonfigurowane, aby dobrze działalo.
ustawić w tych Ovisach tryb AP i połączyć kablem do głównego routera. To jest najlepsze wyjście jeżeli możesz pociągnąć kabel między urządzeniami.
Nie pomagam na PW!
Rafalopole
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Rafalopole »

no własnie połaczenie kablowe odpada. Prosze o dalsze informacje.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Rafalopole, a nie ma tam (w Ovislinku) czegoś takiego jak Site Survey? Chodzi o to czy nie trzeba najpierw nawiązać połączenia z linksysem.
ODPOWIEDZ