Prędkość łącza internetowego na WiFi czterokrotnie mniejsz
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Prędkość łącza internetowego na WiFi czterokrotnie mniejsz
osiadam router ROUTER SPHAIRON vel NETGEAR DG834G ( http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=382267031 ) i mam problem z połączeniem WiFi. Mam neostrade 6 mega. Wszystko pięknie ładnie zainstalowałem, skonfigurowałem i działa, jest internet (mam 2 stacjonarne komputery oba wyposażone w karty WiFi o przepustowości 54 Mb/s).
W momencie kiedy internet jest połączony na kablu (LAN) prędkość internetu jest w granicach 6Mb/s. Natomiast na bezprzewodowym połączeniu jest maksymalnie 1,5 Mb/s. (np. na speedtest.pl wskazówka stoi i nie rusza się ani w dół ani w górę, stoi na 1,5). Pewnie wielu zarzuci mi w tej chwili, że ten tester jest nieobiektywny etc., ale sprawdziłem również ściągając różne pliki (np. rapidshare) i na bezprzewodowej jest w granicach 220 kB/s, natomiast na kablu około 570-640 kB/s.
Czy ktoś spotkał się z takim problemem?
Ps. dzisiaj podpiąłem inny access point, inną kartę WiFi i problem nadal jest.
W momencie kiedy internet jest połączony na kablu (LAN) prędkość internetu jest w granicach 6Mb/s. Natomiast na bezprzewodowym połączeniu jest maksymalnie 1,5 Mb/s. (np. na speedtest.pl wskazówka stoi i nie rusza się ani w dół ani w górę, stoi na 1,5). Pewnie wielu zarzuci mi w tej chwili, że ten tester jest nieobiektywny etc., ale sprawdziłem również ściągając różne pliki (np. rapidshare) i na bezprzewodowej jest w granicach 220 kB/s, natomiast na kablu około 570-640 kB/s.
Czy ktoś spotkał się z takim problemem?
Ps. dzisiaj podpiąłem inny access point, inną kartę WiFi i problem nadal jest.
Ostatnio zmieniony 2008-07-25, 13:21 przez vojdeg, łącznie zmieniany 2 razy.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Prędkość łącza internetowego na WiFi czterokrotnie mniejsz
54Mb/s - ośmiokrotna różnica. Ale to tak na marginesie.vojdeg pisze:WiFi o przepustowości 54 MB/s
Zobacz czy nie jest tak np, że wifi ci zwalnia, tzn zmienia się szybkość połączenia między 1, 2, 5.5, 11, 36 i 54Mbbs.
-
gdzie to mam sprawdzić?
- wojteks
- *** Administrator ***
Jeżeli włączysz wyświetlanie ikony połączenia w pasku to najechanie na nią podaje prędkość połączenia albo podwójne kliknięcie na ikonę połaczenia i też się wyświetlivojdeg pisze:gdzie to mam sprawdzić?
Nie pomagam na PW!
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Dzięki wojteks, nie zdążyłem sprawdzić 

-
Tam oczywiście jest 54 Mb/s i siła sygnału znakomita, ale chyba już mam na to pomysł: pożyczyłem dzisiaj ze sklepu router linksys wag200g i prędkość trochę się poprawiła, a chodząc z laptopem (notabene również pożyczonym) na linksysie w całym mieszkaniu, nawet na balkonie miałem 5-5,5; więc zaczynam podejrzewać, że mam za słabe antenki w kompach (w sklepie komputerowym gościu powiedział, że w laptopach generalnie są lepsze...)
- wojteks
- *** Administrator ***
Linksys ma mocniejsze radio niż netgear stąd większy zasięg a w laptopach anteny też są lepsze. Można do PC dokupić mocniejsze antenki jeżeli tylko karty WiFi mają możliwość odłączenia fabrycznej anteny albo do netgeara dokupić jakąś antenkę dookólną 5-10 dBi.
Nie pomagam na PW!
-
Posprawdzam to jeszcze dokładnie, ale bez sensu są w takim razie wskaźniki sygnału (one pokazują, że 54 Mb/s, co jest nieprawdą;/)
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
54Mbps to i tak HDX bez narzutuvojdeg pisze:one pokazują, że 54 Mb/s, co jest nieprawdą;/

- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
vojdeg,
Producent podaje wartości bezwzględne mocy sygnału radiowego
wymaganych do osiągnięcia określonej prędkości downlinku.
Zajrzyj (na CDROM) do pliku pdf ze specyfikacją karty wi-fi.
Na przykład:
to w tych samych warunkach karta DWL-AG530 będzie śmigać przy 18Mbps.
Producent podaje wartości bezwzględne mocy sygnału radiowego
wymaganych do osiągnięcia określonej prędkości downlinku.
Zajrzyj (na CDROM) do pliku pdf ze specyfikacją karty wi-fi.
Na przykład:
I dla porównania:D-Link AirPlus G DWL-G510 PCI Adapter:
54Mbps OFDM, 10% PER,-68dBm)
48Mbps OFDM, 10% PER,-68dBm)
36Mbps OFDM, 10% PER,-75dBm)
24Mbps OFDM, 10% PER,-79dBm)
18Mbps OFDM, 10% PER,-82dBm)
12Mbps OFDM, 10% PER,-84dBm)
11Mbps CCK, 8% PER,-82dBm)
9Mbps OFDM, 10% PER,-87dBm)
6Mbps OFDM, 10% PER,-88dBm)
5.5Mbps CCK, 8% PER,-85dBm)
2Mbps QPSK, 8% PER,-86dBm)
1Mbps BPSK, 8% PER,-89dBm)
Czyli gdy karta DWL-G510 zdoła osiągnąć prędkość 2MbpsD-Link AirPremier AG DWL-AG530 Wireless PCI Adapter:
54Mbps OFDM, 10% PER,-73dBm)
48Mbps OFDM, 10% PER,-76dBm)
36Mbps OFDM, 10% PER,-82dBm)
24Mbps OFDM, 10% PER,-85dBm)
18Mbps OFDM, 10% PER,-88dBm)
12Mbps OFDM, 10% PER,-89dBm)
11Mbps CCK, 8% PER,-91dBm)
9Mbps OFDM, 10% PER,-90dBm)
6Mbps OFDM, 10% PER,-91dBm)
5.5Mbps CCK, 8% PER,-92dBm)
2Mbps QPSK, 8% PER,-93dBm)
1Mbps BPSK, 8% PER,-94dBm)
to w tych samych warunkach karta DWL-AG530 będzie śmigać przy 18Mbps.
-
Witam,
dokładnie to samo zjawisko miałem u siebie. Przez rok miałem Linksysa WAG 200G i gdy zwiększyłem prędkość netu do 6M (wczesniej 1M), okazało się że, że po wi-fi chodziło mi tylko do 3M. Zmiana kanału ma nawiększy możliwy (14) poprawło sprawę (miałem ok 5M).
Po kablu oczywiście prawie 7M.
Kupiłem Netgeara DG834N, to samo. Jednak gdy ustawiłem go na standart N (do 270M) to predkość jest już w granicach 6M (mimo, że laptop mój nie obsługuje N). Ale za to nie mogłem włączyć szyfrowania (bo tego przy N mój laptop też nie obsługuje). Zakupiłem więc kartę sieciową PCMCIA WN-511T także Netgeara. Działa dobrze z pełną prędkością N ,ale też na najwyższym kanale.
Ale co najciekawsze, po wyjęciu tej szybkiej karty PCMCIA , okazuje się że karta wbudowana w laptop też ciągnie net z pełną prędkością 6M.
Wystarczyło tylko raz włożyć tą na PCMCIA i brzydko mówiąc "przedmuchać" magistralę.
Wszystko się powtórzyło po reinstalacji systemu.
Myślę, że problem jest gdzieś w odpowiednim skonfigurowaniu i dobraniu kanałów karty sieciowej i routera, a nie w mocy anten, no chyba że chodzi o duże odległości.
Pozdrawiam.
dokładnie to samo zjawisko miałem u siebie. Przez rok miałem Linksysa WAG 200G i gdy zwiększyłem prędkość netu do 6M (wczesniej 1M), okazało się że, że po wi-fi chodziło mi tylko do 3M. Zmiana kanału ma nawiększy możliwy (14) poprawło sprawę (miałem ok 5M).
Po kablu oczywiście prawie 7M.
Kupiłem Netgeara DG834N, to samo. Jednak gdy ustawiłem go na standart N (do 270M) to predkość jest już w granicach 6M (mimo, że laptop mój nie obsługuje N). Ale za to nie mogłem włączyć szyfrowania (bo tego przy N mój laptop też nie obsługuje). Zakupiłem więc kartę sieciową PCMCIA WN-511T także Netgeara. Działa dobrze z pełną prędkością N ,ale też na najwyższym kanale.
Ale co najciekawsze, po wyjęciu tej szybkiej karty PCMCIA , okazuje się że karta wbudowana w laptop też ciągnie net z pełną prędkością 6M.
Wystarczyło tylko raz włożyć tą na PCMCIA i brzydko mówiąc "przedmuchać" magistralę.
Wszystko się powtórzyło po reinstalacji systemu.
Myślę, że problem jest gdzieś w odpowiednim skonfigurowaniu i dobraniu kanałów karty sieciowej i routera, a nie w mocy anten, no chyba że chodzi o duże odległości.
Pozdrawiam.
arnold1313
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
No to dziwne zjawisko arnold1313, masz. Ja mam WAG200G i właśnie neo 6Mbs i śmiga z max prędkością i na laptopie i na stacjonarnym. W laptopie mam kartę broadcoma a w stacjonarnym edimaxa na usb.
-
Problem rozwiązany !!!
arnold1313 wielkie dzięki, kupiłem linksysa wag160n i kartę wusb600n i wszystko ładnie śmiga, lecz teraz jest problem z drugim kompem, tam nadal tylko 1,5 Mb/s (w porywach do 2Mb/s). Nachodzi mnie następujący wniosek: Neostrada 6 mega potrzebuje już standardu 802.11n.
Pozdrawiam

Pozdrawiam
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Wniosek raczej nieprawdziwy, bo na dobrze działającym G spokojnie można pociągnąć i ~25Mbps. Nawet B jest ledwo ledwo za wolny.vojdeg pisze:Neostrada 6 mega potrzebuje już standardu 802.11n.
-
tez tak kiedyś sądziłem, co prawdziwe raczej tylko w teorii. i co prawda sprawdziłem tylko 3 routery i cztery różne karty, tylko ten wniosek mi się nasuwa ...
Ostatnio zmieniony 2008-08-19, 21:55 przez vojdeg, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
W teorii?vojdeg pisze:tez tak kiedyś sądziłem, co prawdziwe raczej tylko w teorii.

-
ale ja mam problem ze stacjonarnymi kompami, na lapku też działało...
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
No to jest problem z kompami a nie z wifi i standardem G 

-
No, przede wszystkim z kartami wifi... (mam jedną na PCI, i miałem dwie na usb... nie pomogło.. przy dwóch różnych routerach (w tym przy wag200g...) wyciągam wnioski na podstawie własnej sieci (próbowałem różne kanały etc., więc nie znalazłem innego wytłumaczenia, a może ktoś spotka się z podopnym problemem jak u mnie i będzie to jedyne rozwiązanie
))

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
No jeśli routery się zmieniały, sieciówki też i wyglądało to zawsze tak samo to ja stawiam na problem z kompem
Próbowałeś inny OS, np Linux Live CD?

-
zawsze był win xp, raz home raz prof, ale w takim razie jak wytłumaczysz fakt, że teraz wszystko śmiga na 802.11n?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Inne sterowniki, inny standard (inaczej działający), inny sprzęt - niewielki związek.
A z ciekawości - jaki transfery osiągasz na N po LANie?
A z ciekawości - jaki transfery osiągasz na N po LANie?
-
po LANie czyt. na kablu?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Tzn z urządzenia Draft-N na jakieś inne urządzenie w twojej sieci na kablu. Czyli Draft-N -> AP/router -> komp na kablu. Najfajniej jakbyś miał jakiś Gigabit Ethernet 
I drugi test: między urządzeniami Draft-N.
Oczywiście jeśli ci się chce

I drugi test: między urządzeniami Draft-N.
Oczywiście jeśli ci się chce

-
Nie mam gigabitowej karty, więc ten wariant odpada, ale mogę sprawdzić jak będzie chodziło między draft-n a drugim kompem na kablu (na razie ten drugi komp jest na starej karcie b/g) postaram się to sprawdzić...
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Szkoda, bo max transfery Draft-N się nie sprawdzi zapewne - niby max 300Mbps (skrętka 100Mbps a między urządzeniami na radiu transfer się podzieli).
-
Witam to znowu Ja:D teraz już mogę się pochwalić, że wyposażyłem dwa kompy w karty draft-n i wszystko pięknie chodzi (tzn. prędkość neta to już wymagane 6 megabitów), ale chciałem sprawdzić czy rzeczywiście po wlanie chodzi lepiej niż na skrętce...
I tu pojawia się mój problem... Mam routerek wag160n i dwa razy kartę wusb600n internet śmiga, routing statyczny, komputery w tej samej grupie roboczej, ale się nie widzą... Co zrobić? W jednym kompie XP home w drugim prof sp2...
I tu pojawia się mój problem... Mam routerek wag160n i dwa razy kartę wusb600n internet śmiga, routing statyczny, komputery w tej samej grupie roboczej, ale się nie widzą... Co zrobić? W jednym kompie XP home w drugim prof sp2...
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Routing statyczny?vojdeg pisze:routing statyczny

-
tzn. że nie DHCP przeciwieństwem dynamicznego przydzielania IP nie jest statyczne?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
DHCP to nie routing 
DHCP (dynamiczne przyznawanie adresów) lub konfiguracja statyczna. Z routingiem nie ma to nic wspólnego
Ping między kompami idzie? Masz tam jakieś firewalle/pakiety bezpieczeństwa?

DHCP (dynamiczne przyznawanie adresów) lub konfiguracja statyczna. Z routingiem nie ma to nic wspólnego

Ping między kompami idzie? Masz tam jakieś firewalle/pakiety bezpieczeństwa?