Problem z autoryzacja WiFi Zyxel P-355U zawiesza sie?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Problem z autoryzacja WiFi Zyxel P-355U zawiesza sie?
Hej
Postanowiłem zapytać się was o radę, bo sam już nie mam pojęcia za bardzo co jest nie tak.
Mam router ZyXEL P-355U w standardzie 802.11a/g
AP mam ustawiony z WPA2-PSK (z wpa compatible)
Mój AP pracuje w standardzie 802.11a, ogólnie nie ma problemów. Transfer, szybkość autoryzacji laczenia sie jest ok.
Łączę się laptopem HP nc6220 który ma kratę wifi intela 2915ABG
Problem pojawia się co jakiś czas, czasami zauważam to po krótkim czasie, czasami po długim. Jest aktywne połączenie wg połączenia WIFI (windowsowego, czy też wcześniej mialem Intel Proset) ale nie ma łączności pingiem z routerem, po wyłączeniu/włączeniu karty i połączenia WiFi, windows próbuje się połączyć zautoryzować, na moment pojawia się ikonka połączenia (nawet pobierania IP, mimo statycznie ustawionego), i po momencie to samo, rozłącza i na nowo próbuje..
Ustawiłem ReAuthentication Timer, Idle Timeout, Group Key Update Timer z 1800 sekund, jak było domyślnie na 9999 ale to nic nie daje.
To samo dzieje się, jak przełączyłem standard sieci na 802.11g
Po restarcie fizycznym routera, problem ustępuje. Chciałbym się tylko upewnić czy jest to wina routera. (wgrałem najnowszy firmware, i to też nic nie dało)
dziękuję za info.
pozdrawiam,
Andrzej
Postanowiłem zapytać się was o radę, bo sam już nie mam pojęcia za bardzo co jest nie tak.
Mam router ZyXEL P-355U w standardzie 802.11a/g
AP mam ustawiony z WPA2-PSK (z wpa compatible)
Mój AP pracuje w standardzie 802.11a, ogólnie nie ma problemów. Transfer, szybkość autoryzacji laczenia sie jest ok.
Łączę się laptopem HP nc6220 który ma kratę wifi intela 2915ABG
Problem pojawia się co jakiś czas, czasami zauważam to po krótkim czasie, czasami po długim. Jest aktywne połączenie wg połączenia WIFI (windowsowego, czy też wcześniej mialem Intel Proset) ale nie ma łączności pingiem z routerem, po wyłączeniu/włączeniu karty i połączenia WiFi, windows próbuje się połączyć zautoryzować, na moment pojawia się ikonka połączenia (nawet pobierania IP, mimo statycznie ustawionego), i po momencie to samo, rozłącza i na nowo próbuje..
Ustawiłem ReAuthentication Timer, Idle Timeout, Group Key Update Timer z 1800 sekund, jak było domyślnie na 9999 ale to nic nie daje.
To samo dzieje się, jak przełączyłem standard sieci na 802.11g
Po restarcie fizycznym routera, problem ustępuje. Chciałbym się tylko upewnić czy jest to wina routera. (wgrałem najnowszy firmware, i to też nic nie dało)
dziękuję za info.
pozdrawiam,
Andrzej
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Problem z autoryzacja WiFi Zyxel P-355U zawiesza sie?
Posprawdzaj jak wyglądają ustawienia zarządzania energią dla sieciówki radiowej oraz czy jest wyłączona opcja "zezwalaj na wyłączenie tego urządzenia w celu oszczędzania energii" (lub coś podobnego).
-
Wyłączanie karty, jest wyłączone. Na 5 GHz nie ma w poblizu innej sieci, i nadaje na 44 kanale, natomiast jak przełączyłem na 2,5 to ustawiłem taki kanał, aby był inny od tych w pobliżu. bodajże 4 lub 5. W logach routera nic nie znajduję, to samo w windowsie. Po prostu informacja o niemożliwości zalogowania do sieci. Nie chce probować bez szyfrowania sprawdzać, czy coś jest nie tak. Sam działam w branży informatycznej, ale już nic nie przychodzi mi do głowy. A problem z routerem, chce potraktować jako ostateczność 

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Czemu?andynaw pisze:Nie chce probować bez szyfrowania sprawdzać, czy coś jest nie tak.
-
Dużo sieci, akademik w pobliżu
Ale spróbuję z dostępem po mac adresie.

Ostatnio zmieniony 2008-09-19, 14:35 przez andynaw, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Ale chodzi tylko do testów
Wiadomo, zostawiać niezabezpieczonej nie ma co.

-
Ano, doszedłem chyba do przyczyny problemu. Jako, że nie miałem innego laptopa, aby przetestować, postawiłem system ze starym sterownikiem intela. Wydaje mi się, że ostatnie, a szczególnie ostatnia wersja sterownika intela o wersji 12.0.4 musi mieć jakiś błąd, który powoduje te problemy.
Ktoś się jeszcze z tym spotkał?
pozdrawiam,
Andrzej
Ktoś się jeszcze z tym spotkał?
pozdrawiam,
Andrzej