Sieć bezprzewodowa w domu
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Sieć bezprzewodowa w domu
Witam. Chce zakupić Access Pointa który będzie odbierał neta radiowego oraz rozsyłał mi go w domu. Chodzi o to że kompa stacjonarnego chciałbym połączyć kablem a drogą radiową łączyć się z laptopa. Słyszałem że Access Poit nie może rozsyłać jednocześnie neta drogą radiową i kablem ale to chyba jakaś pomyłka. Podeślijcie link z allegro do jakiegoś ciekawego Access Pointa w dobrych pieniądzach.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Sieć bezprzewodowa w domu
lukas545, będziesz się musiał zaopatrzyć w AP + router. Zajdź do <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=38343#38343" target="_blank">»FAQ«</a> tam są podstawowe informacje. Jak będziesz miał wątpliwości to pisz.
-
- Użytkownik forum
A nie ma Access Pointa który będzię wysyłał dane w tym samym czasie radiowo jak i przez kabel ??
Jeżeli nie to czy nie lepiej i taniej było by odbierać neta na kompie stacjonarnym również drogą radiową ?
Jeżeli nie to czy nie lepiej i taniej było by odbierać neta na kompie stacjonarnym również drogą radiową ?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Nie bardzo. Możesz się zainteresować RouterBoard'em + MikroTik, ale koszt większy, stopień trudności większy, czasochłonność większa a na takie zastosowanie to przerost formy nad treścią.lukas545 pisze:A nie ma Access Pointa który będzię wysyłał dane w tym samym czasie radiowo jak i przez kabel ??
To nie w tą stronę jest problem. Nie znajdziesz APka/routera, który jednocześnie odbiera i rozsyłą radiem przy zastosowaniu anteny zewnętrznej - zakładam, że jakąś masz od operatora?lukas545 pisze:Jeżeli nie to czy nie lepiej i taniej było by odbierać neta na kompie stacjonarnym również drogą radiową ?
Taki router, który odbierze radio i roześle po kablach, by się znalazło.
-
- Użytkownik forum
Chodzi tutaj o to że chce kupić Access Pointa, postawić go w domu na parapecie i mieć neta w laptopie siedząc np. w kuchni no i w kompie stacjonarnym. To chyba na podobnej zasadzie jak LiveBox neostrady.
PS: Ja chce zastosować jeszcze antenę nadawczą np. taką małą która jest razem z Access Pointem.
PS: Ja chce zastosować jeszcze antenę nadawczą np. taką małą która jest razem z Access Pointem.
Ostatnio zmieniony 2008-09-23, 21:20 przez lukas545, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Ja rozumiem.lukas545 pisze:Chodzi tutaj o to
W takim razie inaczej: jaki to net radiowy? Masz antenę na dachu czy po prostu łapiesz na lapku jakiegoś hot-spota?
-
- Użytkownik forum
Tak chcę zrobić:

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
To dwa urządzenia.
-
- Użytkownik forum
Możesz bardziej sprecyzować swoją wypowiedź ?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Tzn chodzi mi o to, że w prosty sposób nie załatwisz tego jednym urządzeniem. Potrzeba będzie routera i ap.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Jest o tym w FAQlukas545 pisze:Tak chcę zrobić:

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
- Użytkownik forum
Panowie a taki Access Point:
LINKSYS WAP54G

Też nie może odbierać i rozsyłać ?? W takim razie po co mu 2 anteny ??
LINKSYS WAP54G

Też nie może odbierać i rozsyłać ?? W takim razie po co mu 2 anteny ??
- wojteks
- *** Administrator ***
To że ma 2 antenki nie znaczy że ma 2 radia. Musisz mieć AP i router z AP, Niby są urządzenia które mają 2 radia ale jedno jest na 2,4GHz a drugie na 5.xxGHz i nie ma routera więc do Twojego zastosowania sie nie nadają.LINKSYS WAP54G
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
To po co w tym AP dwie anteny ??
- wojteks
- *** Administrator ***
To się nazywa "diversity" czyli może zmieniać anteny odbiorcze w zależności od położenia klienta dla lepszego odbioru a nadawcze dla lepszego nadawania do klienta radiowego. Jeżeli podłączymy do niego antenę zewnętrzną to musimy w menu zdefiniować do którego złącza antenowego została podłączona wtedy niepodłączona staje się nieaktywna.lukas545 pisze:To po co w tym AP dwie anteny ??
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Okey rozumiem. To co proponujecie aby zrobić sobie bezprzewodową sieć? Jaki sprzęt? I w jakich pieniądzach ?
- wojteks
- *** Administrator ***
Tani to Tp-Link WR543G APCliet/router, Tp-Link WA501G AP.
Oczywiście nie znamy konfiguracji sieci Twojego dostawcy i nie wiemy jakie zabezpieczenia stosuje: PPPoE i MAC, PPPoE, MAC, TTL bo router który powyżej napisałem nie poradzi sobie z każdym zabezpieczeniem.
Oczywiście nie znamy konfiguracji sieci Twojego dostawcy i nie wiemy jakie zabezpieczenia stosuje: PPPoE i MAC, PPPoE, MAC, TTL bo router który powyżej napisałem nie poradzi sobie z każdym zabezpieczeniem.
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Hmm
Spotkałem się z takim czymś co jest malutkie i ma tylko jedno wejście (kabel od anteny)i jedno wyjście (skrętka) tylko nie bardzo wiem co to jest i ile kosztuje??
Spotkałem się z takim czymś co jest malutkie i ma tylko jedno wejście (kabel od anteny)i jedno wyjście (skrętka) tylko nie bardzo wiem co to jest i ile kosztuje??
- wojteks
- *** Administrator ***
Kolego czy ty czytasz ze zrozumieniem co do ciebie piszemy?lukas545 pisze:ma tylko jedno wejście (kabel od anteny)i jedno wyjście (skrętka)
Coś takiego to AP czyli Acces Point najprawdopodobniej.
Masz podane konkretne typy, poszukaj informacji o nich, zobacz zdjęcia (np na allegro)
Nie pomagam na PW!
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
lukas545, to jest jakiś AP jeśli ma tylko jedno gniazdo RJ45.
A co to jest dokładnie i ile kosztuje to po takim opisie ciężko ustalić
Np Asus WL-530g (chyba taki) jest mały, ale to router ze switchem.
A co to jest dokładnie i ile kosztuje to po takim opisie ciężko ustalić

Np Asus WL-530g (chyba taki) jest mały, ale to router ze switchem.
-
- Użytkownik forum
wojteks pytam bo wiem ze są różne "przejściówki" np taka że wkręcasz kabel od anteny, a wyjście masz USB. Właśnie takie coś miał gość który do swojego laptopa podłączył moją antenę aby sprawdzić połączenie. A więc skoro było przejście z H155 na USB to może jest też na RJ45 ??
- wojteks
- *** Administrator ***
Przejście z h155 na USB to karta WiFI na USB a przejście z h155 na rj45 to Acces Point.lukas545 pisze:A więc skoro było przejście z H155 na USB to może jest też na RJ45 ??
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Okey rozumiem. Czyli najlepszą opcją będzie kupić jakiś tańczy AP który tylko "przerzuci" sygnał z H155 na RJ45 no i jakiś fajny Router ??
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Tak.lukas545 pisze:Czyli najlepszą opcją będzie kupić jakiś tańczy AP który tylko "przerzuci" sygnał z H155 na RJ45 no i jakiś fajny Router ??
- wojteks
- *** Administrator ***
Nie do końca, nie napisałeś jakie dostawca stosuje zabezpieczenia.lukas545 pisze:tańczy AP który tylko "przerzuci" sygnał z H155 na RJ45 no i jakiś fajny Router ??
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Muszą mieć adres MAC karty sieciowej aby można było nawiązać połączenie.
Uwierzytelnianie: Współdzielony
Szyfrowanie danych: WEP
Długość klucza: 5 znaków ASCII
Uwierzytelnianie: Współdzielony
Szyfrowanie danych: WEP
Długość klucza: 5 znaków ASCII
- wojteks
- *** Administrator ***
To już lepiej. Zobacz sobie te sprzęty które w którymś z poprzednich postów opisałem.lukas545 pisze:Muszą mieć adres MAC karty sieciowej aby można było nawiązać połączenie.
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Ładnie na allegro sprzedają się te sprzęty które wyżej wymienił kolega czyli:
Access Point : TP-Link TL-WR543G - 80zł
AP -> Router: TP-Link TL-WA501G - 68zł
Co daje w sumie 148zł bez kosztów wysyłki. Macie jeszcze jakieś inne propozycje dotyczące fajnego sprzętu tak powiedzmy do 200zł. I jeszcze jedno: przez ile ścian przebije sygnał z takiej antenki o mocy 5dbi ??
[ Dodano: 2008-09-25, 21:24 ]
Dowiedziałem się jeszcze że urządzeniem do którego podepnę antenę musi być Router bo to on ma adres MAC w przeciwieństwie do AP. Czy to prawda ?
Access Point : TP-Link TL-WR543G - 80zł
AP -> Router: TP-Link TL-WA501G - 68zł
Co daje w sumie 148zł bez kosztów wysyłki. Macie jeszcze jakieś inne propozycje dotyczące fajnego sprzętu tak powiedzmy do 200zł. I jeszcze jedno: przez ile ścian przebije sygnał z takiej antenki o mocy 5dbi ??
[ Dodano: 2008-09-25, 21:24 ]
Dowiedziałem się jeszcze że urządzeniem do którego podepnę antenę musi być Router bo to on ma adres MAC w przeciwieństwie do AP. Czy to prawda ?