Problem z dzieleniem lacza
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Problem z dzieleniem lacza
witam, mam maly problem w chwili obecnej na mieszkaniu mam 4 kompy wszystkie uzywaja internetu bezprzewodowo wszystko bylo by pieknie ladnie ale ostatnio moi wspolokatorzy zazyczyli sobie zeby lacze bylo podzelone po rowno dla kazdego
teraz jak sie mam za to zabrac? w przypadku dzialania po kablu wystarczy postawic server i kupic jakiegos prostego huba lub switcha
ale nie mam zielonego pojecia jak sie za to zabrac w przypadku sieci bezprzewodowej
i czy da sie to zrobic wykorzystujac stary router?
pozdrawiam
teraz jak sie mam za to zabrac? w przypadku dzialania po kablu wystarczy postawic server i kupic jakiegos prostego huba lub switcha
ale nie mam zielonego pojecia jak sie za to zabrac w przypadku sieci bezprzewodowej
i czy da sie to zrobic wykorzystujac stary router?
pozdrawiam
Vae victis...
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Problem z dzieleniem lacza
Może napisałbyś jaki router masz? bo my tu szklanej kuli nie mamy żeby to zobaczyć.madtroll pisze:czy da sie to zrobic wykorzystujac stary router?
Nie pomagam na PW!
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
W kabel czy wifi żadna różnica, i tak wszystko robisz na routerze/bramce.madtroll pisze:w przypadku dzialania po kablu wystarczy postawic server i kupic jakiegos prostego huba lub switcha
-
D-Link DIR-301wojteks pisze:[....]
Może napisałbyś jaki router masz? bo my tu szklanej kuli nie mamy żeby to zobaczyć.
[ Dodano: 2008-09-24, 19:45 ]
no wlasnie ale tutaj sie pojawia pytanie czy i jak moge to zrobic z routera? serwer bedzie w tej samej sieci co router? czy mam routerowi przydzielic cala klase adresw ip?Jo_gurt pisze:W kabel czy wifi żadna różnica, i tak wszystko robisz na routerze/bramce.
czy jak bede mial dhcp wlaczone na serverze to cz jedynym urzadzeniem ktoremu zostanie przdzielony adres ip nie bedzie router? czy tez pozostale urzadzenia w sieci dostana rowniez adresy?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez madtroll, łącznie zmieniany 1 raz.
Vae victis...
- wojteks
- *** Administrator ***
To bez wymiany routera na np. Linksys WRT54GL i wgraniem do niego softu tomato nie bardzo da się coś zrobić, można jeszcze serwer na PC postawić ale to będzie pożerało prąd. W takim rozwiązaniu PC będzie robił za router więc trzeba przekonfigurować d-linka aby robił tylko za switch.madtroll pisze:D-Link DIR-301
Nie pomagam na PW!
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
madtroll, nie bardzo rozumiem czemu pytasz o adresy i DHCP 

-
jezeli chodzi o zmiane routera to za bardzo nie mam czasu szukac a serwer tak i tak sie przyda nie tylko po to zeby robil za routerwojteks pisze:To bez wymiany routera na np. Linksys WRT54GL i wgraniem do niego softu tomato nie bardzo da się coś zrobić, można jeszcze serwer na PC postawić ale to będzie pożerało prąd. W takim rozwiązaniu PC będzie robił za router więc trzeba przekonfigurować d-linka aby robił tylko za switch.
a dalbys jakies rady jak i od czego mialbym zaczac konfiguracje routera?
z gory dziekuje
Vae victis...
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Podstawy pingwina znasz?madtroll pisze:a dalbys jakies rady jak i od czego mialbym zaczac konfiguracje routera?
-
z pingwinem sobie poradze... mam nadziejeJo_gurt pisze:Podstawy pingwina znasz?
a jak nie to zrobie to na win2k3
natomiast moje pytanie polega na tym jak skonfigurowac router czy w takiej sytuacji router mi nie stworzy znow sieci lokalnej i nie bede mial zadnej kontroli nad rozdzieleniem lacza
Vae victis...
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
madtroll, ja ciągle nie wiem o co chodzi. Tzn rozdzielasz w tym momencie rolę routera/servera/bramy? Opisz dokładniej jak chcesz, żeby to wyglądało.
Na Win2k3 będzie potrzeba mocniejszej machiny.
Na Win2k3 będzie potrzeba mocniejszej machiny.
-
Jo_gurt
w chwili obecnej wyglada to tak:
ISP(Virgin Media)<--->ROUTER(D-Link DIR-301)<--->komputery
mi chodzi o takie rozwiazanie zeby nasze lacze bylo podzielone po rowno
tak komunistycznie:)
tzn jezeli mamy 4mbs to zeby kazdy uzytkownik sieci mial 1mbs
z tego co sie do tej pory dowiedzialem nie jestem tego w stanie zrobic tylko z moim routerem potrzebuje jeszcze server,
ale jak mam skonfigurowac router?
w chwili obecnej wyglada to tak:
ISP(Virgin Media)<--->ROUTER(D-Link DIR-301)<--->komputery
mi chodzi o takie rozwiazanie zeby nasze lacze bylo podzielone po rowno
tak komunistycznie:)
tzn jezeli mamy 4mbs to zeby kazdy uzytkownik sieci mial 1mbs
z tego co sie do tej pory dowiedzialem nie jestem tego w stanie zrobic tylko z moim routerem potrzebuje jeszcze server,
ale jak mam skonfigurowac router?
Vae victis...
- wojteks
- *** Administrator ***
Router w takiej sieci nie będzie potrzebny, tylko AP.madtroll pisze:jak mam skonfigurowac router
Serwer musi mieć 2 karty sieciowe i będzie to wyglądało tak:
Internet(Virgin)>---kabel---<serwer>---kabel---<AP)))))) komputery po WiFi.
Prawdopodobnie da się zrobić z routera AP ale tego nie jestem całkiem pewny.
Nie pomagam na PW!
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Jak już tu opisano potrzebujesz albo serwer albo inny router (np. Linksus WRT54GL + tomato). Ty napisałeś, że innego routera nie chcesz a szkoda, bo łatwiej by się to konfigurowało i zjadałoby mniej energii. Ponadto byłoby cichsze.madtroll pisze:tzn jezeli mamy 4mbs to zeby kazdy uzytkownik sieci mial 1mbs
z tego co sie do tej pory dowiedzialem nie jestem tego w stanie zrobic tylko z moim routerem potrzebuje jeszcze server
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
witam
ja mam podobny problem a mianowicie mieszkam z jednym angolem który non stop cos ciągnie z netu, a ja wtedy na uruchomienie strony czekam 2 min.
Chciałbym podzielic to łącze w jakis sensowny sposób po równo.
Właściciel domu ma router, nawet go nie widziałem ale mam dostep do niego przez wifi - jest to jakis router 3com
czy ktoś mi moze poradzić co mam zrobic w takim przypadku, jaka funkcja na routerze jest za to odpowiedzialna, czy moze moge to skonfigurować na podstawie jakiegos innego programu
Pomózcie, bo teraz jedynym rozwiązaniem dla mnie jest wyłączyc korek tak zeby wyłączyc jego kompa w ciagu dnia jak on jest w pracy
ja mam podobny problem a mianowicie mieszkam z jednym angolem który non stop cos ciągnie z netu, a ja wtedy na uruchomienie strony czekam 2 min.
Chciałbym podzielic to łącze w jakis sensowny sposób po równo.
Właściciel domu ma router, nawet go nie widziałem ale mam dostep do niego przez wifi - jest to jakis router 3com
czy ktoś mi moze poradzić co mam zrobic w takim przypadku, jaka funkcja na routerze jest za to odpowiedzialna, czy moze moge to skonfigurować na podstawie jakiegos innego programu
Pomózcie, bo teraz jedynym rozwiązaniem dla mnie jest wyłączyc korek tak zeby wyłączyc jego kompa w ciagu dnia jak on jest w pracy
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
kowalcov, "jakiś router 3com" nic nam nie mówi.
Szukaj czegoś na temat Bandwidth Management, QoS, Traffic Shaping, Traffic Policing
Szukaj czegoś na temat Bandwidth Management, QoS, Traffic Shaping, Traffic Policing
-
a wiec jak wejde w ustawienia to jest napisane tylko
3com office connect ADSL wireless 11g firewall router
w General Information sa takie dane
3C number 3CRWE754G72-A
Software version 1.31 (Apr 18 2005 11:14:22)
Boot loader version V1.4
Wireless version 2.5.2.0
ADSL modem version 13.9.38
Hardware version 01
Serial number 7VCF3J9F95252
wiec wiecie czy da mi sie to zrobic na tym routerze
3com office connect ADSL wireless 11g firewall router
w General Information sa takie dane
3C number 3CRWE754G72-A
Software version 1.31 (Apr 18 2005 11:14:22)
Boot loader version V1.4
Wireless version 2.5.2.0
ADSL modem version 13.9.38
Hardware version 01
Serial number 7VCF3J9F95252
wiec wiecie czy da mi sie to zrobic na tym routerze
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Z instrukcji którą znalazłem na stronie 3com'a nie ma nic na ten temat, to zbyt proste urządzenie.
-
ok dzieki wiec bede musiał chyba zostawic wszystko tak jak jest