Witam, pobrałem z openlinksys skrypt rozdzielający dw i up na userów. Mam parę pytań odnośnie niego:
1. W polu down do użytkownika wpisuję jaką mam prędkość od ISP a konkretniej 90% czyli ok. 1845 kbps ale nie wiem jaki mam upload, może wiecie przy takiej prędkości czyli 2Mb jaki może być upload?
2. Dostrzegłem tam mozliwość podbicia TTL, czyli jeśli kablówkarz ma limitację to tym skryptem mozna to naprawić ?
Małe problemy ze skryptem
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Małe problemy ze skryptem
Hehe, to zależy od operatora. Ja widziałem od 128kbps do 2Mb (symetryk), więc nie ma co zgadywać. Nie ma na stronie ISPa o tym informacji?lomk pisze:może wiecie przy takiej prędkości czyli 2Mb jaki może być upload?
Mówisz o generatorze skryptów? Tam ustawiasz TTL dla twoich klientów. Podbicie TTLa dla połączenia z twoim operatorem robisz z poziomu przeglądarki na stronie konfiguracyjnej.lomk pisze:2. Dostrzegłem tam mozliwość podbicia TTL, czyli jeśli kablówkarz ma limitację to tym skryptem mozna to naprawić ?
-
- Stały użytkownik forum
Aha dzięki a te podbicie jest już dostępne ze standardowym softem czy dopiero w tomato?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Dopiero w tomato.
Aha, jeszcze jedno. Jest coś takiego jak TrzepakoTomato w którym podział pasma jest już zaimplemetowany przez Warlocka.
http://www.trzepak.pl/viewtopic.php?t=17117
tylko trzeba uważać, żeby nie nakombinować z uploadem QoSem i shapingiem na raz.
Aha, jeszcze jedno. Jest coś takiego jak TrzepakoTomato w którym podział pasma jest już zaimplemetowany przez Warlocka.
http://www.trzepak.pl/viewtopic.php?t=17117
tylko trzeba uważać, żeby nie nakombinować z uploadem QoSem i shapingiem na raz.
-
- Stały użytkownik forum
Aha, oj to już lepiej żebym niczego nie zepsuł to wgram tomato i tym generatorem skryptów podziele łączę i wsjo
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Tzn moja uwaga tyczy się i TrzepakoTomato i zwykłego Tomato+skrypty.
Różnica między nimi polega na tym, że w trzepaku masz wbudowany generator.
Różnica między nimi polega na tym, że w trzepaku masz wbudowany generator.