Bezpieczeństwo połączenia w trybie Ad-hoc
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Bezpieczeństwo połączenia w trybie Ad-hoc
Witam! Mam radiówkę poprzez kartę wifi w stacjonarnym PC. W tymże PC znajduje się także truga karta wifi, która jest ustawiona w trybie ad-hoc, aby udostępniać net na laptopa. W laptopie adres ip, bramę oraz adresy dns mam ustawione ręcznie. Wszystko fajnie działa, ale chciałem się zapytać czy jeżeli laptop jest w stanie połączenia z moim PC w trybie ad-hoc, to także ktoś inny (jeżeli widzi w eterze mój PC) może się połączyć z moim PC i korzystać z udostępnionego internetu? Dodam, że w żaden sposób nie mogę zabezpieczyć połączenia ad-hoc przez kreatora i dlatego pytam czy istotne jest aby zabezpieczyć tego typu połączenie w celu udostępniania internetu tylko na laptopa.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Bezpieczeństwo połączenia w trybie Ad-hoc
Tzn jeśli by wymyślił adres (co nie byłoby zbyt trudne) to tak.
Nie możesz tam ustawić jakiegoś szyfrowania? Typu WEP/WPA? (ze wskazaniem na tego drugiego)
Nie możesz tam ustawić jakiegoś szyfrowania? Typu WEP/WPA? (ze wskazaniem na tego drugiego)
-
Dzięki za szybką odpowiedź. Pokombinuję w ustawieniach. Do wporwadzania ustawień sieci wifi używam windowsowego narzędzia zarówno w PC (ale tylko druga karta, która działa w trybie ad-hoc) jak i laptopie. W karcie wifi, która działa w trybie infrastructure do ustawień i konfiguracji sieci używam dołączonego do karty narzędzia. Tak więc muszę pogrzebać w windowsie. Jednak gdy chciałem użyć kreatora windows do konfiguracji sieci bezprzewodowej to na załączonym obrazku w windows pojawiła się informacja, że muszę podłączyć dysk usb (bo mi wyskoczył monit, że muszę użyć dysku flash do konfiguracji sieci) do urządzenia udostępniającego internet (wydaje mi się, że jest to opcja szyfrowania dla trybu infrastructure) takiego jak AP, przynajmniej tak wyglądało to na obrazu, który się pojawił przy konfiguracji. Ja jednak nie korzystam z tego typu urządzenia i nie wiem jak zabezpieczyć połączenie w trybie ad-hoc.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=70629#70629 tutaj co nieco czytałeś?
Generalnie dysk USB itp to jest do przenoszenia ustawień między komputerami, lepiej tego nie dotykać bo potrafi namieszać.
Generalnie dysk USB itp to jest do przenoszenia ustawień między komputerami, lepiej tego nie dotykać bo potrafi namieszać.
-
Ok, wielkie dzięki. O to mi chodziło. W sumie szukałem na forum wpisując w wyszukiwarkę frazę "ad-hoc", jednak musiałem przeoczyć ten wynik wyszukiwania
Jeszcze raz wielkie dzięki.