Dlaczego wszyscy narzekają! -> iPlus, netbox
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Dlaczego wszyscy narzekają! -> iPlus, netbox
Ludzie co z wami.....mam iplusa i modem netbox.Prędkość 230.4 kb/s i ściąganie 22kb/s. Żadnych problemów,przerw,gg i skype leci bez problemów.Serio!
- kemott1
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: Dlaczego wszyscy narzekają! -> iPlus, netbox
masz dobre warunki, to dlatego masz tak , a nie inaczej 

gc75e , es75 AKCJA PAJACYK , >> DZIECI NEOSTRADY<<
- sardo nunspa
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: Dlaczego wszyscy narzekają!
Czegoś nie rozumiem - modem net box, to klasa 6 EDGE, max prędkość 177,6kb/s. No i ściąganie 22kB/s (oczywiście pomyliłeś sie kb/s zamiast kB/s) 22kB/s x8 = 176kb/s toż to maksymalna prędkość.marasc pisze:netbox.Prędkość 230.4 kb/s i ściąganie 22kb/s.
Przymierzam się do jakiegoś modemu EDGE, z klasy 10 jest tylko SE gc85 i ten siemens es75, co tu nad nim wszyscy tak płaczą. Skoro na modemie Edge klasy 6 można tak śmigać, to właściwe by mi wystarczył.
Ostatnio zmieniony 2006-04-30, 15:53 przez sardo nunspa, łącznie zmieniany 1 raz.
Latka lecą...
- MaciekAdv
- Specjalista bezprzewodowy-junior
To ciekawe co piszesz, bo z tego co sie orientuje, to netbox ma 6 klase EDGA czyli max 177kb/s, co prawda mozna recznie ustawic 230kb/s ale to nie znaczy, ze tyle masz. Tak jak pisał kemott1 masz dobre warunki i twoj modemik wyciaga max swoich mozliwosci 177:8=22KB/s.
Jak cie stac kup sobie jakis modemik z 10 klasa EDGA, to bedziesz mial jeszcze szybszego neta.
Pozdrawiam
Jak cie stac kup sobie jakis modemik z 10 klasa EDGA, to bedziesz mial jeszcze szybszego neta.
Pozdrawiam
MaciekAdv:iPlus EDGE na Comander
Kom. Nokia 6021
Kom. Nokia 6021
-
Ustawien modemu nie ruszałem tak jak kupiłem i zainstalowałem tak śmiga, natomiast czy jest mi potrzebny szybszy? Myślę, że ten mi wystarczy. Co do warunków, mieszkam na wsi 30km od Gdańska, EDGE mam na granicy i jakoś leci, nie rozumiem tylko czy może być lepszy lub gorszy zasieg EDGE? W salonie powiedział mi gość, że taką prędkość w tym rejonie oferują i taka jest mimo katalogowych 177 

-
- Użytkownik forum
Może być lepszy i gorszy, wszystko zależy od warunków ...
A gościom w salonach nie wierz na słowo ;p
A gościom w salonach nie wierz na słowo ;p
BlueConnect, GlobeTrotter Fusion+
----------------------------------------
Pozdrawiam, Nosfi ...
----------------------------------------
Pozdrawiam, Nosfi ...
- piotr2802
Tylko pozazdrościć takiej super prędkości EDGE
Ja w Krakowie w Orange mam marne 65 kb/s(kilobitów).
Jak tylko skończy mi się umowa z Orange, natychmiast przechodzę do Plusa, bo z tego co widzę na tym forum PLUS górą.

Ja w Krakowie w Orange mam marne 65 kb/s(kilobitów).
Jak tylko skończy mi się umowa z Orange, natychmiast przechodzę do Plusa, bo z tego co widzę na tym forum PLUS górą.

-
Zeby było śmieszniej plusa polecił mi sprzedawca z orange.....
bo tam sie na początku pytałem o neta.

bo tam sie na początku pytałem o neta.
-
- Użytkownik forum
Ja też mam dobre warunki uplaod 14 download 19-25 kB na ed77 w orange do tego przy przycietym transferze predkosci od 3-5kB stronki normalnie mozna przegladać
19kB download 14kB upload.
Okres rozliczeniowy 6 ka?dego miesi?ca. Zdj?te ograniczenie transferu juz 5!!!!!!! Orange
Okres rozliczeniowy 6 ka?dego miesi?ca. Zdj?te ograniczenie transferu juz 5!!!!!!! Orange
-
Może problemy z prędkością to nie tylko słaby zasięg , ale również kijowy modem?W głowie mi się nie mieści że można przeglądać stronki przy prędkości jak wyczytałem na forum 10kb/s!Lepiej dać zarobić TP i kupic pakiet 20godz. na modem.
- MaciekAdv
Ja na modemie Comander(6 klasa EDGA do 177kb/s) wyciagam tez max ale troszke skacze w przedziale 18-22KB/s, nie mam zadnej zewnetrznej antenki, jest tylko ta z zestawu.
marasc widze ze nie rozumiesz pewnej zeczy piszesz ze masz 230kb/s i masz 22KB/s, a gdybys mial naprawde szybkosc połaczenia 230kb/s to by dawało
230:8=prawie 29KB/s.
Wiec powtorze:to ze ci pisze 230kb/s nie oznacza ze tyle masz.
Uswiadom sobie to ze modem nawet nie byłby w stanie obsłuzyc takiej predkosci.
marasc widze ze nie rozumiesz pewnej zeczy piszesz ze masz 230kb/s i masz 22KB/s, a gdybys mial naprawde szybkosc połaczenia 230kb/s to by dawało
230:8=prawie 29KB/s.
Wiec powtorze:to ze ci pisze 230kb/s nie oznacza ze tyle masz.
Uswiadom sobie to ze modem nawet nie byłby w stanie obsłuzyc takiej predkosci.
Kom. Nokia 6021
Kom. Nokia 6021
-
- Mistrz bezprzewodowy
@marasc, tylko co jeśli ktoś chce głównie mieć gg, ściągać pocztę itp.?
Moja siostra ma SIMDatę i korzysta głównie z gg i poczty, do tego aktualizuje antywirusa i bloga prowadzi. Kosztuje ją to maximum 25zł/m-c. Chcesz powiedzieć, że pakiet 20godzin byłby lepszy?
Przecież teraz może siedzieć cały miesiąc na gg a z pakietem to tylko można pocztę sprawdzić i kilka stron obejrzeć, bo się zaraz czas skończy. Jedyny sensowny pakiet, jaki kiedykolwiek miała TP S.A to był pakiet nocny. Sam go używałem przez rok i byłem zadowolony.
Moja siostra ma SIMDatę i korzysta głównie z gg i poczty, do tego aktualizuje antywirusa i bloga prowadzi. Kosztuje ją to maximum 25zł/m-c. Chcesz powiedzieć, że pakiet 20godzin byłby lepszy?
Przecież teraz może siedzieć cały miesiąc na gg a z pakietem to tylko można pocztę sprawdzić i kilka stron obejrzeć, bo się zaraz czas skończy. Jedyny sensowny pakiet, jaki kiedykolwiek miała TP S.A to był pakiet nocny. Sam go używałem przez rok i byłem zadowolony.
Back to the Future 

-
Prędkość 22kB/s to jest najniższa jaką miałem.
Przeważnie mi skacze pom. 25-34!!!!! i to mnie najbardziej dziwi.
Nie wiem co mam za warunki ale normalne to nie jest. Oby wszyscy takie mogli wyciągnąć.
Nie wiem co mam za warunki ale normalne to nie jest. Oby wszyscy takie mogli wyciągnąć.
- raptou
Dlaczego tak jest a nie inaczej nie jest tajemnicą. Najsłabszym ogniwem jest tor radiowy a nie możliwości sieci komputerowej. Jak są zapchane timesloty to prędkość może spaść nawet do kilku kB. Ci którzy się cieszą z maksymalnych osiągów będą się cieszyć dopóki ich sąsiedzi nie wpadną na pomysł, że też chcą mieć internet. Kolejnymi przyczynami są warunki "widoczności" anten. ZAWSZE powinna być antena zewnętrzna poza pomieszczeniem, na wys. conajmniej 6m. inaczej nawet przy silnym sygnale zaczyna działać korekcja błędów i prędkość spada. Nawet głupie żaluzje, beton a nawet metalowy dach piętro nad modemem dach psują osiągi. Najrzadszą przyczyną jest zakłócanie elektroniki samego modemu i komputera przez sam modem.
Ogólnie to dość kapryśne usługi. Tak naprawdę do każdego użytkownika trzeba podchodzić indywidualnie ale nie widzę możliwości jak to zrobić przy takiej skali.
Efekt jest jaki jest. U większości działa "jakoś" a u mniejszości bardzo dobrze. Ja na EDGE/GPRS nie mam prawa teoretycznie złego słowa powiedzieć, ponieważ w centrum Warszawy wszystko działa na max. Wystarczy jednak wyjechać 30 km od Warszawy i jest totolotek. W jednym miejscu dramat a kilkaset m. dalej full.
Ten typ tak ma i już dlatego przed zakupem lepiej przetestować u siebie.
Ogólnie to dość kapryśne usługi. Tak naprawdę do każdego użytkownika trzeba podchodzić indywidualnie ale nie widzę możliwości jak to zrobić przy takiej skali.
Efekt jest jaki jest. U większości działa "jakoś" a u mniejszości bardzo dobrze. Ja na EDGE/GPRS nie mam prawa teoretycznie złego słowa powiedzieć, ponieważ w centrum Warszawy wszystko działa na max. Wystarczy jednak wyjechać 30 km od Warszawy i jest totolotek. W jednym miejscu dramat a kilkaset m. dalej full.
Ten typ tak ma i już dlatego przed zakupem lepiej przetestować u siebie.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Zaraz, zaraz a nie 30 PLN/mc?? Bo tyle wynika z cennika simDatySzadzik pisze:Moja siostra ma SIMDatę i korzysta głównie z gg i poczty[....]Kosztuje ją to maximum 25zł/m-c.

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Zakładając, że się korzysta z SIMDaty przez kilka miesięcy to tak, jeśli liczy się realnie poniesione koszty - to nie.
Po drugie, można też doładować za 50zł i mieć spokój na 3 miesiące, czyli wychodzi ca 17zł/m-c.
Po drugie, można też doładować za 50zł i mieć spokój na 3 miesiące, czyli wychodzi ca 17zł/m-c.
Back to the Future 

- MaciekAdv
marasc "Przeważnie mi skacze pom. 25-34!!!!! i to mnie najbardziej dziwi. " napisz jaki program ci tyle pokazuje.
Kom. Nokia 6021
Kom. Nokia 6021
- kemott1
Tylko pozazdrościćmarasc pisze:Prędkość 22kB/s to jest najniższa jaką miałem.

gc75e , es75 AKCJA PAJACYK , >> DZIECI NEOSTRADY<<
- piotr2802
kemott1 pisze:Tylko pozazdrościćmarasc pisze: Przeważnie mi skacze pom. 25-34!!!!! Cytat przycięty przez Moderatora Szadzik Panie i Panowie, tniemy zbędne cytaty!!!![]()
A mnie też tyle skacze w ORANGE GPRS....ale w kilobitach(kbps)