Adapter usb SAGEM Wi-Fi 11g
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Adapter usb SAGEM Wi-Fi 11g
Sprawa wygląda tak.
Mieszkam w wynajmowanym mieszkaniu, dostęp do internetu jest przez siec kablową ASTER (Warszawa).
Sygnał jest dzielony przez ruter linksys'a. Nie ma z nim problemów, laptop działa wysmienicie na nim.
Problem jest z moim PC. W usb mam podlaczony ten adapter. Ilekroc komputer ma małe przeciążenie np. jakas gra wlaczona (nawet o slabych wymaganiach), badz kilka aplikacji, zakladki w fire foxie to mi zasieg pada.
Zasieg bardzo dobry, potem dobry, potem słaby i w koncu brak zasięgu.
Komputer jest w miare ok, 512mb ramu, 2.4 procek.
Adapter znajduje sie około 3-4metrów od rutera wiec nie jest to duzo, dzieli je jedna sciana.
Przypomne, ze jest to adapter z pudełka od liveboxa (hehe, ma sie rodziców pracujących w TP).
Zainstalowalem sterowniki z plyty od live boxa, nic.
Zainstalowalem sterowniki ZDWlan tez nic.
Zastanawiam sie, czy sa jakies sterowniki, ktore sprawia ze ilekroc robie cos na kompie to mi net nie padnie? Troche dziala mi to juz na nerwy.
Tak wiem, ze moge kupic karte sieciowa ale póki co mnie nie stać, moze w listopadzie.
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-09-28, 14:21 ]
Zamiana słów zakazanych regulaminem.
Mieszkam w wynajmowanym mieszkaniu, dostęp do internetu jest przez siec kablową ASTER (Warszawa).
Sygnał jest dzielony przez ruter linksys'a. Nie ma z nim problemów, laptop działa wysmienicie na nim.
Problem jest z moim PC. W usb mam podlaczony ten adapter. Ilekroc komputer ma małe przeciążenie np. jakas gra wlaczona (nawet o slabych wymaganiach), badz kilka aplikacji, zakladki w fire foxie to mi zasieg pada.
Zasieg bardzo dobry, potem dobry, potem słaby i w koncu brak zasięgu.
Komputer jest w miare ok, 512mb ramu, 2.4 procek.
Adapter znajduje sie około 3-4metrów od rutera wiec nie jest to duzo, dzieli je jedna sciana.
Przypomne, ze jest to adapter z pudełka od liveboxa (hehe, ma sie rodziców pracujących w TP).
Zainstalowalem sterowniki z plyty od live boxa, nic.
Zainstalowalem sterowniki ZDWlan tez nic.
Zastanawiam sie, czy sa jakies sterowniki, ktore sprawia ze ilekroc robie cos na kompie to mi net nie padnie? Troche dziala mi to juz na nerwy.
Tak wiem, ze moge kupic karte sieciowa ale póki co mnie nie stać, moze w listopadzie.
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-09-28, 14:21 ]
Zamiana słów zakazanych regulaminem.
Ostatnio zmieniony 2008-09-28, 13:17 przez Kafior, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Adapter usb SAGEM Wi-Fi 11g
Połączeniem steruje Windows czy program od sagema?Kafior pisze:Zainstalowalem sterowniki z plyty od live boxa.
Zainstalowalem sterowniki ZDWlan tez
Nie pomagam na PW!
-
Zainstalowalem te stery z plyty liveboxa, nie dzialalo wiec usunalem.wojteks pisze:[...]
Połączeniem steruje Windows czy program od sagema?
Potem sciagnalem stery ZDWlan i uzywam tego windows zero config~, bo na zdwlan nie moglem sie polaczyc z ruterem, ciagle "pobieranie adresu sieciowego".
Adres MAC jest oczywiscie wpisany w rutera, siec chroniona haslem ktore tez wpisuje..
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-09-28, 14:18 ]
Wycinam zbędny autocytat autora.
Ostatnio zmieniony 2008-09-28, 13:18 przez Kafior, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
To ma działać na sterach sagema, w programie od sagema trzeba zaznaczyć że Windows ma konfigurować sieć. Też miałem takiego sagema do PC podłączonego i działało w ten sposób.Kafior pisze:Zainstalowalem te stery z plyty liveboxa, nie dzialalo wiec usunalem.
Nie pomagam na PW!
-
No tak to chodzilo na poczatku ale jak mowie gubiło zasieg przy przeciazeniu (lekkim!) kompa.wojteks pisze:[...]
To ma działać na sterach sagema, w programie od sagema trzeba zaznaczyć że Windows ma konfigurować sieć. Też miałem takiego sagema do PC podłączonego i działało w ten sposób.
Taka sama sytuacja była, gdy mieszkalem jesszcze u siebie i mialem tam live boxa, na kompie z tym adapterem były takie same problemy jak tu teraz.
Sterowniki oryginalne z plytki liveboxa, windows zero i d u p a.
Dodam jeszcze, ze jak ustawie gre na 10fps (lol), to siec pada powolutku, 20 sekund.
Jak ustawie jakas gre na 25fps, siec pada od razu.
@down.
Było to słowo d*pa, nie sadzilem ze na takim forum, takie słowo bedzie cenzurowane.
Ostatnio zmieniony 2008-09-28, 13:17 przez Kafior, łącznie zmieniany 3 razy.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Zapraszam do zapoznania się z Regulaminem i Netykieta naszego forum .Kafior pisze:Zainstalowalem sterowniki z plyty od live boxa, <cenzura>.
Zainstalowalem sterowniki ZDWlan tez <cenzura>.
Ostatnio zmieniony 2009-02-11, 09:30 przez Jaco, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Obciążenie komputera powoduje wzrost poboru prądu więc trzeba sprawdzić zasilacz (albo sagema do innego komputera podłaczyć)Kafior pisze:No tak to chodzilo na poczatku ale jak mowie gubiło zasieg przy przeciazeniu (lekkim!) kompa.
Nie pomagam na PW!
-
Zasilacz jest nowy, około 1 miesiąca.wojteks pisze:[...]
Obciążenie komputera powoduje wzrost poboru prądu więc trzeba sprawdzić zasilacz (albo sagema do innego komputera podłaczyć)
Sprawdzalem pod innym komputerem jakis czas temu.
Adapter na pewno nie jest wadliwy.
Jak przysłonie reką lekko adapter, zasieg tez spada.
Nie ma jakiegos nowego softu, który mimo przeciazenia komputera podtrzymywałby prace wifi?
Ewentualnie, jak kupie karte sieciowa wifi, mam pewnosc ze zasieg nie bedzie spadac? ew. jaka karte zakupic?
Ostatnio zmieniony 2008-09-28, 13:17 przez Kafior, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Kafior, pamiętaj aby nie używać złów wulgarnych jak też ciąć cytaty, tak jak zrobiłem to powyżej za Ciebie.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- wojteks
- *** Administrator ***
Sprawdź go teraz, może się uszkodził.Kafior pisze:Adapter na pewno nie jest wadliwy.
To normalneKafior pisze:Jak przysłonie reką lekko adapter, zasieg tez spada.
Takiej pewności nie ma.Kafior pisze:jak kupie karte sieciowa wifi, mam pewnosc ze zasieg nie bedzie padac
Edimax EW-7318ugKafior pisze:jaka karte zakupic?
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Kafior, możesz mieć za słabe zasilanie z portu USB na co mi to wygląda bo jak bardziej obciążasz komputer to powoli karta siada.
Druga rzecz to wejdź w manager urządzeń i zobacz czy masz w zaawansowanych (lub gdzieś indziej we właściwościach) wyłączone oszczędzanie energii i ustawione max osiągów karty.
Druga rzecz to wejdź w manager urządzeń i zobacz czy masz w zaawansowanych (lub gdzieś indziej we właściwościach) wyłączone oszczędzanie energii i ustawione max osiągów karty.