Adapter wi-fi pod USB - dziwny problem

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Quoss
Początkujący użytkownik forum

Adapter wi-fi pod USB - dziwny problem

Post autor: Quoss »

Witam!

Nie jestem zbyt dobrze zorientowany w sprawach sieci bezprzewodowej więc mam nadzieję że ktoś mi pomoże. Otóż kilka dni temu kupiłem zewnętrzny adapter wifi pod usb (jego oznaczenie w managerze urządzeń to (ZD1211B)IEEE 802.11 b+g) i podłączyłem się pod jedyną dostępną w mojej okolicy sieć bezprzewodową. Wszystko wygląda fajnie...prawie...Poczta, GG, programy p2p działają bez problemu (i z niezłą prędkością - jako były abonent BlueConnect mogłem o takiej tylko pomarzyć) natomiast kiedy chcę odpalić jakąkolwiek stronę WWW wyświetla mi się wiadomość administracyjna że dostęp do sieci na moim komputerze został zablokowany. Na dwóch laptopach do których mam czasami dostęp wszystko chodzi idealnie, a na moim stacjonarnym niestety nie. Porównywałem ustawienia, kombinowałem na wszystkie sposoby, łącznie z ekstremum w postaci "format C" i nic to nie pomogło. Może ktoś wie co należy zrobić? Może mój adapter jest nieprzystosowany...Zaznaczam również że zupełnie nie wiem co to za sieć (nazywa się QNET2) i nikt nie potrafi mi powiedzieć kto jest jej operatorem.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Adapter wi-fi pod USB - dziwny problem

Post autor: Jo_gurt »

Quoss pisze:Zaznaczam również że zupełnie nie wiem co to za sieć
Ciężko niestety pomóc w takich sytuacjach. Wyświetlanie takiej strony informacyjnej jest najpewniej wynikiem odpowiedniej konfiguracji routera dostawcy - jesteś przekierowywany przy realizacji żądania DNS.
Nie bardzo też podoba mi się sam fakt nieuprawnionego podłączania do cudzej sieci. Rozumiem, że jakbyś miał się jak skontaktować to wykupił byś dostęp?
Quoss
Początkujący użytkownik forum

Re: Adapter wi-fi pod USB - dziwny problem

Post autor: Quoss »

Jo_gurt pisze:Rozumiem, że jakbyś miał się jak skontaktować to wykupił byś dostęp?
Jak najbardziej, oby tylko była możliwość!!! Nie chcę nic za darmo, ale wszystkie firmy które obsługują okolice najbliższe mojemu miejscu zamieszkania (niestety, żadna dokładnie mojej ulicy) nie potrafią mi powiedzieć co to jest za sieć i kto jest jej operatorem. Niestety nie mam żadnego namiaru a strona z wiadomością administracyjną również nic nie mówi na ten temat.
ODPOWIEDZ