Laptop nie łączy się z routerem

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Num-Lock
Początkujący użytkownik forum

Laptop nie łączy się z routerem

Post autor: Num-Lock »

Witam

mam następujący problem:
router linksys wrt54gl
laptop z kartą wifi Atheros

fajnie, laptop widzi sieć i połączenie z netem, ale kiedy włączam jakiekolwiek zabezpieczenie WEP, WPA2 to już sie zaczynają duże schody, nie potrafie laptopem "wejść" do sieci, kiedy wpisuje hasło WEP, to nic nie daje i dalej widze tylko czerwony krzyżyk na sieci, kiedy włączam WPA2, sytuacja jest taka sama, tyle tylko że karta jakby nie odróżniała że jest inne zabezpieczenie i wg niej dalej jest to WEP. Natomiast widzi kiedy sieć nie jest w ogóle zabezpieczona

nie mam już siły

proszę o pomoc

na lapie mam xp, poza tym do routera są przez kabel podłączone dwa kompy i normalnie mam neta (dhcp z kablówki)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Laptop nie łączy się z routerem

Post autor: Jo_gurt »

Filtr MAC off?

Problem może być z tym, że jak się połączyłeś z routerem bez zabezpieczeń to sobie zapisał profil danej sieci. Teraz zakładając szyfrowanie windows próbuje użyć tego profilu (bo SSID się zgadza) ale z wiadomych przyczyn nie da rady.
Num-Lock
Początkujący użytkownik forum

Re: Laptop nie łączy się z routerem

Post autor: Num-Lock »

a adresami mac jest ok

odinstalowalem sterowniki, zainstalowalem najnowsze co znalazlem i problem sie powtarza, włączam WPA2, a karta mi mówi że sieć jest zabezpieczona WEP'em

[ Dodano: 2008-09-30, 23:07 ]
znalazłem qrde. heh

ale ze mnie idio.ta, trzeba było wejść na lapie w konfiguracje przez ikonke w tray'u

ale ze mnie idio.ta

no nic ...

jak ktos bedzie mial podobny problem to może go ten post oświeci, hehe

pozdrawiam
dzieki za checi Yogurt

[ Dodano: 2008-10-01, 00:31 ]
Jakby to miało komuś pomóc

jeśli ktoś ma kartę wifi atheros'a i routera u siebie w domu, tak że może przy nim grzebać to zabezpieczenie WPA2 należy ustawić na personal
a WPA alghortims na AES <- wtedy wszystko powinno prądzić

natomiast jeśli chodzi o konfiguracje atherosa to naciskamy prawym na ikonke w trayu, otwieramy klienta, modyfikujemy profil domyslny badz tworzymy nowy, nazwa klienta taka sama jak komputera, najlepiej, w zakladce zabezpieczenia zmieniamy na WPA/WPA2 i wpisujemy hasło takie same jak routerze.

pozdrawiam
ODPOWIEDZ