Program do łączenia dial-up - crow6 GPRS modem starter

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
crow6
Stały użytkownik forum

Program do łączenia dial-up - crow6 GPRS modem starter

Post autor: crow6 »

Pisalem juz do admina ale bez odpowiedzi wiec jest post :(

Napisalem program dla ludzi, ktorzy chca laczyc sie modemem przez dial-up ale nie chce im sie bawic HyperTerminal'em.
Potrafi wyslac do modemu/telefonu pin, wyslac dowolne polecenia AT przed polaczeniem i po rozlaczeniu (mozna wiec np wlaczyc radio poleceniem AT+CFUN), uruchamiac i zamykac programy przed i po polaczeniu (np GG, NetTransport itd).
Program jest stosunkowo maly i po polaczeniu mozna go spokojnie zamknac, a polaczenie zostanie. Obsluguje linie polecen wiec mozna zrobic skroty w stylu "polacz i sie zamknij", "rozlacz i sie zamknij" itd.
Poki co jest po angielsku i bez dokladnego opisu (sa tylko komentarze w plikach) ale jak bedzie duze zainteresowanie to spolszcze i jakiegos wiekszego manuala zrobie.
Aby program dzialal wystarczy miec dowolny modem na jakims porcie COM i skonfigurowane polaczenie sieciowe (szczegoly jak to zrobic na www.vipera.pl).
Testowany na Win2k Pro + SP4 ale powinien dzialac na innych Windows'ach.
Aha - jest darmowy :D
Stronka (na razie na "chybcika" zrobiona):

http://www.crow6.yoyo.pl

Mail: [email protected] (w temacie dajcie: GPRS).
Zycze milego uzytkowania!!!
Awatar użytkownika
Vipera
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Program do łączenia dial-up - crow6 GPRS modem starter

Post autor: Vipera »

crow6 pisze:Pisalem juz do admina ale bez odpowiedzi wiec jest post :(
Troche cierpliwości, jeśli pisałeś do admina, to na pewno odpowiedź dostaniesz

crow6 pisze:skonfigurowane polaczenie sieciowe (szczegoly jak to zrobic na www.vipera.pl).
Testowany na Win2k Pro + SP4 ale powinien dzialac na innych Windows'ach.
Jestem w szoku!
Jako wróg i osoba totalnie zniechęcona do Windowsa, autor prawie 90% tekstów na vipera.pl na pewno nie napisałem niczego o konfiguracji portów w Windowsie.
Jedyne co napisałem to porównanie nazewnictwa portów w Windzie i Pingwinie.
Żaden z innych autorów piszących na tej stronie nic takiego nie napisał.
Więc nie wprowadzaj ludzi w błąd.

crow6 pisze: Stronka (na razie na "chybcika" zrobiona): xxx.xxxx.xxxx.
Po pierwsze (przynajmniej gdy to pisze) strona jest nieaktywna
Po drugie - wygląda, że rejestrując się na Forum nie przeczytałeś Regulaminu - zobacz III. 8. a-b
"Jeśli coś może się popsuć - na pewno się popsuje" :(
Oby tylko wiedzieć jak to naprawić ;)
Awatar użytkownika
crow6
Stały użytkownik forum

a) no i czekam
b) o portach nie pisales i ja nie o tym myslalem. opisales za to (i to calkiem niezle) jak to zrobic pod linuksem (i wcale nie zamierzam sprzeczac sie ktory system jest lepszy). i to stamtad czerpalem info co trzeba do modemu wyslac zeby sie polaczyc i jak trzeba polaczenie w windows zlozyc. No bo co to za roznica windows czy linux? konf jest analogiczny (przynajmniej wg mnie)!
c) ze reklamuje swoja strone? ja ja napisalem tylko po to aby program gdzies umiescic (czekanie na admina mi sie znudzilo) i tylko po to jest tam te 6 plikow (czyt. caly layout)!

Ok. Kasuj posta.
Z mojego progsa korzystam ja. Z grzecznosci chcialem udostepnic innym - moze komus sie przyda. Myslalem, ze to dobre miejsce.
Sorry - moj blad :(
Awatar użytkownika
marcin
*** Administrator ***

Post autor: marcin »

crow6 pisze:a) no i czekam(
Wysłałeś do mnie opis Twojego programu +
crow6 pisze:jesli jestes(cie) zainteresowani to piszcie na mail'a.....
Ja nie jestem zainteresowany. Kto jest lub będzie ma możliwość wysłania emaila i PW z tej strony. Jeżeli program zostanie przetestowany, jest pożyteczny i bezpieczny, nie ma sprawy od razu umieścimy go na serwerze lub przywrócimy link.
Nosfi
Użytkownik forum

Post autor: Nosfi »

Oj Panie admin i Panie Vip :twisted:

Człowiek piszę program, na początku dla ułatwienia sobie życia, gdy program działa i sprawdził się u niego stara się udostępnić go innym aby mieli możliwość lepszej swobodnej pracy NIEODPŁATNIE(!!!), a wy zamiast go poprzeć i wypróbować narzędzie, które może się okazać lepszym od tego co macie (może nie od razu, ale po małych zmianach), oraz dać go innym do przetestowania, pojechaliście po gościu i zbesztaliście go od góry do dołu.

Oczywiście zgadzam się, iż kolega crow6 złamał zasadę regulaminu dot. zamieszczania linków.

Oraz zgadzam się, iż można poczekać kilka dni spokojnie na odpis admina, w końcu to też człowiek i należy mu się spokój :) a żyć dobrze z adminem znaczy żyć dobrze ogólnie :)

Moja propozycja jest taka, aby koledzy zarządzający Forum bez kabli postarali się udostępnić narzędzie, które stworzył kolega crow6 (a noż będzie to dobre rozwiązanie wielu problemów). A kolega crow6 niech się tak spiesznie nie wyrywa na przód :)

Co do vipera.pl nie wiem i nie wypowiadam się :)

Pozdrawiam ;)
BlueConnect, GlobeTrotter Fusion+
----------------------------------------
Pozdrawiam, Nosfi ...
Awatar użytkownika
pimosz
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: pimosz »

Popieram Nosfia :?
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Szadzik »

OK, dałem linka do strony z programem w poście @crow6

Przypominam na przyszłość o czytaniu regulaminu i stosowaniu suę do niego. Jeśli jest problem to najpierw napisać do Admina a potem dopiero pisać.
Back to the Future ;)
Awatar użytkownika
kemott1
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: kemott1 »

gdzie w tym programie wpisuje się login i hasło do połączenia :?: :P
dynamoe
Początkujący użytkownik forum

Post autor: dynamoe »

wielkie dzięki crow6!

soft wygląda bardzo obiecująco - na pewno przetestuję dokładnie
jak pojadę na wieś

pozdrawiam,
dynamoe
Awatar użytkownika
crow6
Stały użytkownik forum

Do: kemott1
Usera i haslo musisz miec ustawine w polaczeniu sieciowym (tym co sie w panelu sterowania w Windows tworzy) lub modemowym (nazwa zalezna ok wersji windowsa. Chodzi o to, ze program inicjuje polaczenie windows'a zamiast Ciebie i to polaczenie musie by dobrze ustawione.
Jesli masz XP to: menu start->polaczenia sieciowe->utworz nowe polaczenie. Tam wpisujesz haslo i nazwe uzytkownika. I radze nazwac jakos latwo to polaczenie bo trzeba je w moim programie wpisac (ja nazwalem to "iPlus").

Do: wszystkich
Dzieki za poparcie!!!

ps do konca dlugiego weekend'u umieszcze na stronie porzadnego manuala po polsku w pdf...
Awatar użytkownika
Selvis
Stały użytkownik forum

Post autor: Selvis »

Dawno nie pisałam, ale czytając ten temat nie mogę siedzieć cicho.

Tak obiektywnie patrząc to racja jest po obu stronach:
Autora programu jak i zarządzających Forum.

Od siebie mogę napisać co następuje.
Trochę "siedzę" w programach i przyznam, że umieszczenie programu bez kodu źródłowego, niewiadomego pochodzenia oraz przez osobę która dopiero co pojawiła się na Forum byłoby idiotyzmem.
Może nie macie na co dzień kontaktu z systemami rozłożonymi przez takie "programiki". Ja niestety stykam się z tym prawie na co dzień.
Jeśli to prywatny komputerek służący głównie do grania, to jeszcze mały problem, choć sprawa nie jest przyjemna. Jednak przy systemach komercyjnych to tragedia.

Kto da gwarancję, że program nie jest trojanem albo innym robakiem.
Weźcie to pod uwagę zanim zaczniecie osadzać innych (tych którzy nie wyrażają zgody na podawanie linków do takich programów).

A do kolegi crow6 - przeglądałam ten program. Jest obiecujący, to muszę przyznać. Niestety bez kodu źródłowego więcej na jego temat nie napiszę.
Osobiście jestem zwolenniczką otwartego kodu.
Jako praktyk mogę Ci jedynie zasugerować dodanie do pakietu pliku z licencją. Wbrew pozorom bardzo ważny element.

Pozdrawiam.
dipol

Post autor: dipol »

Witam!
to Crow6:

Programik jest całkiem zgrabny, choć na razie brakuje kiku użytecznych funkcji np: automatycznego łączenia, ukrywania okna, startu zminimalizowanego.
Prawdopodobnie zostanie to dodane w nowych wersjach... ale mam jedno małe ale...
Jeśli już czerpałeś z pracy ludzi, którzy wyłożyli temat na ObrazekviperiObrazek (->viperii BYKOM STOP!) to logicznym wydawało by się wydanie tego programu na licencj GPL.
Koniecznym byłoby udostępnienie kodu źródłowego, bez wglądu do niego nikt rozsądny nie zainstaluje go na swojej maszynie!
Zyskałbyś sympatię userów a korona z głowy by ci nie spadła- wręcz odwrotnie, do tego program by na tym skorzystał!

link do tematu:
http://pl.wikipedia.org/wiki/GPL
dynamoe

Post autor: dynamoe »

Hej,

Testuje ten program już trochę i faktycznie przydałaby się
funkcja automatycznego łączenia bez pokazywania interfejsu
i okna dos'owego; jednocześnie obserwuję że połączenia
przezeń zestawiane mają tendencję do "wygasania"
- połączenie niby wciąż jest a tak na prawdę tylko "wisi",
nie można połączyć się z siecią. Taka sytuacja nie ma miejsca
gdy łączę się przez soft Orange. Jeszcze gwoli ścisłości -
program nie zapamiętuje opcji CloseAfterDisconnect=1
gdy zaznaczyć w GUI, trzeba ręcznie edytować *.ini

Keep up the good work!
dynamoe

PS Licencja GPL to fajna sprawa, ale dajcie już spokój... piszcie więcej
takich programów! :p
radekgers
Stały użytkownik forum

:-)

Post autor: radekgers »

dorzuce swoje 3 grosze ;-)

aby korzystac z modemu se gcxx bez wm i laczyc sie bez kazdorazowego podawania kodu pin nie potrzebne sa zadne programy :-)

wystarczy prosty plik .bat:

echo.AT+CFUN=1,1>COM4
ping -n 2 127.0.0.1>NUL
echo.AT+CPIN=3024>COM4
ping -n 2 127.0.0.1>NUL
echo."AT+CGDCONT=3,"IP","www.idea.pl","",0,0">COM4

wrzucic go do autostartu (oczywiscie zastepujac moj pin swoim:-) ) i pin oraz apn beda automatycznie podawane modemowi przy starcie komputera :-)

Potem juz wystarczy stworzyc zwykle polaczenie dial-up, jak przez kazdy inny modem i zaznaczyc aby laczyl sie automatycznie :-)

Jesli ktos chce moge zrobic programik .exe ktory przy starcie bedzie automatycznie inicjowal modem bez pokazywania czegokolwiek.

Dziwne, ze nikt na to wczesniej nie wpadl... widac w dobie WinXP wszyscy zapomnieli o dosie i plikach .bat ;-)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
crow6
Stały użytkownik forum

Jesli chodzi o wykorzystanie cudzych materialow to nie korzystalem z artykulow tylko jednej, dwoch czy dziesiaciu osob... W programie wykorzystalem w sumie tylko dwie, nieznane mi wczesniej, komendy AT (+CFUN i +CGDCONT). Nie przypuszczalem, ze sa one zastrzezona wiedza jakiejs osoby wiec nawet nie umieszczalem ich w "About" (w sumie to powinien tam umiescic z kilkadziesiat ksyw :D ). Jesli myle sie to prosze ew pokrzywdzonego/pokrzywdzona o kontakt e-mail.

Co do autostartu to wystarczy zrobic skrot do programu w autostarcie, a zeby automatycznie sie laczyl to dodajcie parametr "connect". No ale moge zrobic jakis "dopisywacz" do rejestru :)

Ogolnie dzieki za info o bledach. Szkoda tylko, ze nie podeslaliscie na mail'a... Ale *dzieki wielkie*!!
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

Re: :-)

Post autor: Szadzik »

radekgers pisze:dorzuce swoje 3 grosze ;-)

aby korzystac z modemu se gcxx bez wm i laczyc sie bez kazdorazowego podawania kodu pin nie potrzebne sa zadne programy :-)

wystarczy prosty plik .bat:

Pozdrawiam
Hehehe, nie potrzeba żadnego programu, wystarczy pójść do salonu orange i napisać pisemko, że chce się, żeby zdjęli blokadę PIN. Wpisać, że się rozumie konsekwencje i kazać to przefaksować do centrali. Wziąć kserokopię z potwierdzeniem wysłania.
Back to the Future ;)
radekgers
Stały użytkownik forum

Post autor: radekgers »

tak, ale jak wtedy wlaczysz radio bez wm?
ODPOWIEDZ