Co wybrać i czy to zadziała...

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
scorup
Użytkownik forum

Co wybrać i czy to zadziała...

Post autor: scorup »

Witam userów tego forum, :hurra:
opisze problem w kilku zdaniach, za około m-c przeprowadzam się do nowo wybudowanego domu i jak przystało na XXIw chcę korzystać z dobrodziejstwa zwanego internet. Dom znajduje się jakieś 14km od Bydgoszczy w lini prostej przez Wisłe mam ~5km do BTS`u Orange w przeciwną strone ~7km do reszty operatorów...

W domu pomiędzy garażem a pokojami rozmieściłem 4 linie ethernet (łudziłem się, że jaśnie panująca TPS`a pociągnie szklanykabel :dobani: )

no i pozostaje mi Orange z Free...ale jak to połączyć

widze że często na forum pojawia się ruter LINKSYS WRT54G3G-EU :cfaniak: jaka karta do niego ???
na pewno będe potrzebował antene zewnetrzną (umiejscowienie centrali w garażu w rozdzielni) co polecacie???, no i raczej anteny do polepszenia WiFi AP w ruterze

Wiem że pewnie te pytania przewalają się po raz n`ty ale z góry dziękuję za pordy
pozdrawiam Tomek
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Co wybrać i czy to zadziała...

Post autor: krystianb »

No jak sie kombinuje z routerem to lepiej było by go pod dachem postawić, mozna do puszki ale po co ma marznąć zimą i pocić sie latem. A modemy gt max hsupa (gx 301), albo tą sierre co jeden z kolego testował, tez hsupa, bo z gt maxem 7,2 z orange jest lekki problem przy tym routerze. Oczywiście do tego antena panele ponoć najlepsze.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ODPOWIEDZ