Witam, mam internet z Tele2. W domu korzystam z laptopa i dwóch komputerów PC. Laptop i jeden z PC łączy się z siecią za pomocą WIFI, a jeden kablem do routera. Do łączenia się z Internetem wykorzystuję router D-Link DSL-G624T, jednak ma on za słabą antenę i nie mogłem korzystać z Internetu w całym domu, dlatego postanowiłem kupić AP TP-LINK WA501G i ustawić go w funkcji Repeater. I tu się zaczyna problem. Niby urządzenia są skonfigurowane poprawnie, net w PC połączonym kablem działa, ale Internet na pozostałych komputerach łączących się przez WIFI nie działa.
Konfiguracja routera:
- Brak szyfrowania WEP lub innego
- serwer DHCP włączony
- IP routera 192.168.1.1
- maska podsieci 255.255.0.0
Konfiguracja AP:
- włączony tryb Universal Repeater
- wpisałem adres MAC routera
- Brak szyfrowania WEP lub innego
- Serwer DHCP wyłączony
- IP stałe różne od IP routera
- brama domyślna 192.168.1.1
- maska podsieci 255.255.0.0
PC i laptop wykrywają AP i łączą się do niego, ale nie mogą pobrać sobie adresów IP. Czy mógłby mi ktoś pomóc w skonfigurowaniu i rozwiązaniu mojego problemu ?? Dodam, że przy podobnych ustawieniach ale na routerze Linksys WAG200G sytuacja jest taka sama.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
Router D-link DSL-G624T + AP Tp-Link TL-WA501G (Repeater)
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Router D-link DSL-G624T + AP Tp-Link TL-WA501G (Repeater)
wery_88, problem najpewniej jest w tym, że takie tryby jak Universal Repeater nie działają zbyt żwawo. Najlepiej zaimplementowane jest to w ovislinkach, ale i tak może być problem przy współpracy z D-Linkami, które to są dość wybredne.
[ Dodano: 2008-10-04, 20:18 ]
[ Dodano: 2008-10-04, 20:18 ]
Oczywiście interfejsu radiowego?wery_88 pisze:wpisałem adres MAC routera
-
- Początkujący użytkownik forum
Re: Router D-link DSL-G624T + AP Tp-Link TL-WA501G (Repeater)
Tak, wpisywałem MAC interfejsu radiowego. No cóż, widze że będe musiał pociągnąć kabel po ścianie ;/