Blokowanie transferu (w obie strony) w Vista - jaki program?

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
und3r
Początkujący użytkownik forum

Blokowanie transferu (w obie strony) w Vista - jaki program?

Post autor: und3r »

Witam,

Mam następujący problem - dziewczyna założyła ostatnio bezprzewodowego neta z limitem 5 gb. Jak na jej potrzeby taki limit byłby w zupełności wystarczający, gdyby Vista praktycznie non stop nie ściągała jakichś danych (prawie cały czas leci >512 kb/s). Wyłączyłem wszystko co wydawało mi się oczywistą przyczyną takiego stanu rzeczy (aktualizacje automatyczne itp.) ale nic to nie dało.

Stąd moje pytanie - jakim programem uniemożliwić aplikacjom (w tym Windowsowi) łączenie się z Netem. Jednym słowem chcę, żeby jedyny transfer pochodził od przeglądania stron :P

Z góry dzięki za szybką odpowiedź.

Pzdr.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Blokowanie transferu (w obie strony) w Vista - jaki program?

Post autor: krystianb »

Dobry firewall odpowiednio skonfigurowany, i nawet jeden pakiecik sie nie prześlizgnie.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
und3r
Początkujący użytkownik forum

Post autor: und3r »

Mógłbyś podać jakiś konkret? Jaki firewall polecasz? (I jak go skonfigurować :) )

Ps.
Oczywiście dla dziewczyny najlepiej będzie, jak ów firewall będzie dostępny w wersji freeware ;) (no chyba, że darmowe nie są godne polecenia).
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

Polecam Kaspersky Internet Security - a pakiecie oprócz firewalla jest porządny antywirus. Wersja 2009 jest szybsza od 2007 i działa szybko na sprzęcie o starszych parametrach. Jeśli chodzi o sam firewall - używałem Sygate który również jest dobry. Jest do niego spolszczenie więc konfiguracja będzie prosta. Zresztą Koledzy zapewne polecą inne rozwiązania które będą równie skuteczne :)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

und3r, po pierwsze to nie wina Visty. Jakiś syf się zadomowił albo ona coś doinstalowała.
Po drugie Vista ma niezłego firewalla, ale jego konfiguracja do najprostszych nie należy. Za to zaletą jest brak konieczności dowalania kolejnego klockowatego softu.
Jarek no.1

Post autor: Jarek no.1 »

Jedyne co tu może pomóc to format kompa, siedzi w nim syf aż miło.
Vista bez żadnej ochrony chodzi spoko i nie ma prawa tyle ściągać.
Jo_gurt pisze:Vista ma niezłego firewalla, ale jego konfiguracja do najprostszych nie należy. Za to zaletą jest brak konieczności dowalania kolejnego klockowatego softu
To akurat się zgadza w 100%
ODPOWIEDZ