PENTAGRAM Cerberus ADSL2+ P 6311-072

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kucin
Początkujący użytkownik forum

PENTAGRAM Cerberus ADSL2+ P 6311-072

Post autor: kucin »

Witam.
Czytałem na wielu forach o podłączaniu routera, jednak każdy pisze "żargonem" specjalistów, a ja do takowych nie należę, mam router PENTAGRAM Cerberus ADSL2+
P 6311-072 i chciałbym połączyć nim 2 PC (mam internet Neostrada 1mb), wiem że często są problemy, i mam parę pytań:
1. Jakie kable potrzebuje by połączyć Router do PC1 i PC2 (czy karta sieciowa musi być także w obu PC)
2. Widziałem screeny z konfiguracji, czy ktoś ma UNIWERSALNE, bo jednym działa tak a innym znowu inaczej ;/ Tak wywnioskowałem z kilkudziesięciu topick`ów.

Proszę o wytłumaczenie mi jak podłączyć to ustrojstwo i podzielić net (jak dało by radę to tak by PC1 miał 3/4 prędkości a PC2 1/4) Mam instrukcję w PDF( z internetu) ale tam ni słowa o kablach etc. Ktoś pisał o jakiejś skrętce (kabel jakiś rozdaj to był) i wtyczkach RJ-45, ale w kartach sieciowych jest przecież RJ-11 chyba ;/

Proszę o szybką odpowiedź.

P.S. Poprawiłem błędy, jeżeli jakiś przeoczyłem, to bardzo przepraszam.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: PENTAGRAM Cerberus ADSL2+ P 6311-072

Post autor: Jo_gurt »

kucin pisze:1. Jakie kable potrzebuje by połączyć Router do PC1 i PC2 (czy karta sieciowa musi być także w obu PC)
Sieciowa skrętka. A bez karty sieciowej ciężko by ją było podłączyć do kompa ;)
kucin pisze:2. Widziałem screeny z konfiguracji, czy ktoś ma UNIWERSALNE, bo jednym działa tak a innym znowu inaczej ;/ Tak wywnioskowałem z kilkudziesięciu topick`ów.
Jeśli jednemu działa jakoś a innemu inaczej to znaczy, że nie ma uniwersalnych :P Uniwersalna jest instrukcja obsługi.
kucin pisze:Proszę o wytłumaczenie mi jak podłączyć to ustrojstwo i podzielić net
Kabel telefoniczny do routera w gniazdo ADSL (WAN) - RJ11
Kable sieciowe (skrętka) od kompów do routera w gniazda LAN (4 identyczne gniazda) - RJ45
kucin pisze:jak dało by radę to tak by PC1 miał 3/4 prędkości a PC2 1/4
Nie tym routerem.
kucin pisze:Ktoś pisał o jakiejś skrętce (kabel jakiś rozdaj to był) i wtyczkach RJ-45, ale w kartach sieciowych jest przecież RJ-11 chyba ;/
RJ11 - telefon. RJ45 - sieć ethernetowa (skrętka).
kucin

Czyli oba PC muszą mieć karte sieciową?!?
Bo tam jest jakiś kabel USB
http://allegro.pl/item442193698_neostra ... s_24h.html

Czyli musze mieć 2x skrętka z końcówkami RJ-45, ale ja mam karte sieciową Realtek i patrzyłem to tam pasuje kabel od telefonu (czyli ten RJ-11 2 lub 4 żyłowy) no tak sry. RJ-11 Wchodzi ale z luzem xD RJ-45 pasuje ok. czyli skrętka do obu PC z końcami RJ-45.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

kucin pisze:Czyli oba PC muszą mieć karte sieciową?!?
Z USB może zadziałać, ale nie musi. Znacznie stabilniejsze, łatwiejsze w konfiguracji i mniej awaryjne będzie połączenie za pomocą zwykłej karty sieciowej.
kucin

Acha.
Ok. to kupie sobie 2x sieciową skrętke z RJ-45 jedną taką 2m a druga to będzie koło 10m bo to prze pokój jest .
Oczywiście pomógł dla Ciebie :)
Dzięki.
kucin

A jeszcze zapytam.
Bo sieciowa skrętka ok. z rj-45 (8pin) ale ta skrętka do podłazcenia routera do PC1 a router do PC2 tez?!? bo tu coś na aukcji pisze o crrosie kabla, mógłbyś mi wyjaśnić różnicę?

http://allegro.pl/item445580808_kabel_s ... metry.html

Będę bardzo wdzięczny
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Tzn jeśli używasz routera to podłączone pod niego komputery są równoważne. Tzn możesz np. zamienić gniazda w routerze (np LAN 1 na 2 i odwrotnie) i nie zrobi to komputerom żadnej różnicy.

Skrętka cross różni się od prostej ułożeniem kabli. Używana jest do bezpośredniego łączenia dwóch komputerów, dwóch switchy, dwóch routerów, itp... ogólnie urządzeń takich samych. Jednak odchodzi się od tego, większość nowych urządzeń potrafi się sama automatycznie scrossować jeśli wykryje taką potrzebę. Najtańsze karty sieciowe do do PCtów jeszcze chyba nie posiadły tej zdolności ale pewny nie jestem. W każdym razie tobie cross nie potrzebny :)
kucin

OK. Wielkie dzięki :)

[ Dodano: 2008-10-04, 15:01 ]
Mam kable i wsjo.. podłączam instaluje, próbuje ustawiać i mam problem bo net jest na jednym kompie, raz był na tym z routerem a raz na drugim, zcasem ADS miga, mam neo 512, co jest wina?!?

[ Dodano: 2008-10-04, 16:02 ]
kucin pisze:OK. Wielkie dzięki :)

[ Dodano: 2008-10-04, 15:01 ]
Mam kable i wsjo.. podłączam instaluje, próbuje ustawiać i mam problem bo net jest na jednym kompie, raz był na tym z routerem a raz na drugim, zcasem ADSL miga, mam neo 512, co jest wina?!?
Sry za chaotyczność...
A wiec prubóję ustawić router przez www (IP podaje i odpal mi sie stronka konfiguracji), próbowałem wpsiywac w program exe z płyty dane neostrady, no przyjeło pisze succesful, jednak nic... Kombinuje w ustawieniach wyłazam zapore, była jakaś opcja dzielenia łącza chyba, i tam jest None, Boot, Onyl IN i Only OUT, ja brałem 3 ostatnie i nic, na Boot działa komputer albo 1 albo 2. Zalezy ja podłacze kable RJ-45 do wejścia w routerze ;/ Czy ktoś wie co jest nie tak? Sry. za brak screenów, jeżeli nikt nie moze dojść , to wystawię screeny pod wieczór, prosze napisać jeżeli potzrebne są koniecznie.

Proszę o pomoc :( :cry:
Ostatnio zmieniony 2008-10-04, 20:51 przez kucin, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

kucin pisze:próbowałem wpsiywac w program exe z płyty dane neostrady
Ten soft ci jest zbędny.
kucin pisze:była jakaś opcja dzielenia łącza chyba, i tam jest None, Boot, Onyl IN i Only OUT
To nie wiem co to i gdzie to jest. Daj więcej szczegółów.

kucin, opisz dokładniej jak masz to wszystko podłączone bo ciężko coś wywnioskować.
kucin

Nie zmieniałem nic w ustawieniach prawie, tylko ustawiłęm to na In OUT, i stery, dane neo podałęm i w wła sprztu dałęm autodetekcji IP. Nie działało. Po kilku resetach PC, dziś <font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font> jak to sie stało ale dzaiła :) Miałęm mieć net 1mb od 6.10 a router dziali mi na 2x512 czyli neo mi już dziś podwyższyło (patrzyłem na speedttest na KŚ.pl) <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> mi dział.. zoabzcymy czy to tylko chwilowo czy na stałę ;] Tearz mam tylko porblem z tunerem TV kupilem SkyStar2 i podłaczyłem ok wsjo, i programem orginalnym z CD chce lokanc program to jest np. Polsat 2 a zwyklego nie ma TVP nie ma, Discovery jest jakiś. I czesto <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> nawet Polast 2 nie działa.. czy ktoś wie co to powoduje ten bład (nie gramatyczne zdanko, przepraszam), wiem że nie ten dział już, ale niechce topicka kłąść nowego i syfić na forum..
kucin

Witam ponownie :(
I znowu mam problem z tym routerem, otóż dziś jest net na PC1 (tam gdzie router) a na PC2 nie ma, doda LAN (czyt. ta od mojego kabla- który idzie do PC2 w ogóle nie świeci) i nie mam neta na PC2 :( Czy ktoś wie czemu tak się przestawiło? ew. screeny mogę dać pod koniec tygodnia ;/

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-10-06, 22:04 ]
Poprawa pisowni.
Ostatnio zmieniony 2008-10-06, 21:03 przez kucin, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ