AP D-link i linksys wrv200 problem

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
pandemon1
Początkujący użytkownik forum

AP D-link i linksys wrv200 problem

Post autor: pandemon1 »

Witam.
Mam problem związany ze współpracą AP D-link z ruterem syslink WRV 200.
Komputer bezpośrednio poprzez kartę sieciową pracuje poprawnie, po podłączeniu rutera brak dostępu do internetu. Syslink skonfigurowany prawidłowo - po podłączeniu do mojej radiówki poprzez inny AP z moją konfiguracją działa prawidłowo / sprawdzone u dostawcy internetu/.
Czytałem gdzieś chyba o problemach związanych ze wspólpracą AP d-link z rutrami syslink.
Czy zakup rutera Wi-Fi firmy d-link rozwiązałby ten problem?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: AP D-link i linksys wrv200 problem

Post autor: Jo_gurt »

pandemon1, ale konkretnie co chcesz osiągnąć?
pandemon1

Chcę podzielić internet na dwa komputery, jeden podłączony kablem do rutera, drugi bezprzewodowo.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Jaki internet? Jak to jest podłączone/chciałbyś, żeby było podłączone?
pandemon1

Internet radiowy, na strychu zamontowny AP firmy D-link, kabel skrętka podłączony do kompa poprzez kartę sieciową. W to połączenie wpinam ruter odłączam kabel od karty sieciowej podłaczam do wej. Internet w ruterze, z wyjści rutera kablem do sieciówki w kompie, drugi komputer prze v-lan. Komputery widza sie prawidłowo, zaden z nich nie ma dostepu do internetu.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

pandemon1, a klon adresu MAC robiłeś?
pandemon1

Tak, od strony konfiguracyjnej ok. Ustawiony u mnie ruter zawiozlem do właściciela sieci, który podłączył go u siebie w celu sprawdzenia. U niego bez żadnych zmian działał prawidłowo.
Twierdził że teoretycznie wszystko powinno działać. Zastanawiam się / a wiele na to wskazuje/ ze problemem może być współpraca Ap z ruterem - czytałem gdzieś na forum, że ktoś odradzał zakup AP firmy d-link w połaczeniu z ruterem syslink - miały być problemy ze współpracą tych urządzeń. Mam możliwość zwrotu syslinka, ale czy zakup w to miejsce rutera firmy d-link rozwiąże problem?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Tzn D-Linki są wybredne ale razcej przy połączeniach radiowych. Tutaj łączysz kablem z Linksysem, więc raczej nie powinno być problemów (chociaż gwarancji nie ma).
ISP podłączał pod taki sam AP?
Jaki masz adres od ISP a na jaki się logujesz na router i na AP?
MAC sklonowałeś na interfejs WAN routera z sieciówki do której normalnie jest podłączony net?
pandemon1

Podłączył pod inny AP takich jak mój jest w jego sieci nie więcej niż 5 szt a jest to sieć obejmująca kilka miejscowości z dużą liczbą abonentów, MAC sklonowany z sieciówki, potem druga próba reset rutera i domyślny Mac /z pudełka/ ten adres mac operator "widział fizycznie u siebie"i dopisał do mojego konta i nic adresy sprawdził i były ustawione prawidłowo
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Faktycznie, dziwne to :/ Nic mi do głowy innego nie przychodzi niż niekompatybilność. Ale do końca przekonany nie jestem.
pandemon1

Nie mam dostepu do AP ale podczas mojej wizyty u dostawcy wszedł w ustawienia mojego AP chociaż nie wiele można tam zmieniać, zmienił jeszcze IP rutera i hasło do logowania lecz bez przekonania w przydatność tych zabiegów. Jutro zamówię inny ruter /z D-linka/ i o efektach napiszę. Dziękuję za zainteresownie i pozdrawiam
pandemon1

A jednak kompatybilność. Kupiłem ruter D-link DIR 300, podłączyłem, skonfigurowałem i działa.
ODPOWIEDZ