WiFi a Prawo ???
Moderator: Moderatorzy
WiFi a Prawo ???
Proszę o pomoc, Internet aDSL Orange Freedom - ruter WiFi podział na dwa kompy + sąsiad.
Czy sąsiad w tym wariancie jest podłączony nielegalnie, czy dostawca może ukarać za to?
Czy sąsiad w tym wariancie jest podłączony nielegalnie, czy dostawca może ukarać za to?
Ostatnio zmieniony 2008-10-08, 07:49 przez abis24, łącznie zmieniany 2 razy.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: WiFi a Prawo ???
Doczytaj regulamin, ale z tego co wiem to tak.abis24 pisze:Czy sąsiad w tym wariancie jest podłączony nielegalnie
Jeśli wykryje - może. Ale prawdopodobieństwo małe, chyba, że ktoś podkabluje. Do tego jeśli bierzesz od niego kasę to może się przyczepić US (też po donosie).abis24 pisze:czy dostawca może ukarać za to?
WiFi a Prawo ???
Umowa mówi :
Nie wolno udostępniać osobom trzecim dla korzyści majątkowych ...
Ale jeśli ktoś podepnie się bez mojej wiedzy to też moja wina????...
Nie wolno udostępniać osobom trzecim dla korzyści majątkowych ...
Ale jeśli ktoś podepnie się bez mojej wiedzy to też moja wina????...
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Prawnikiem nie jestem, ale wg tego co wiem to nie. Ale jeśli np. sąsiad naściąga po trzy kopię każdej wersji windowsa, filmów przyrodniczych z dziećmi i dyskografię Brygidy Dzidy to nie udowodnisz, że to nie ty. Dostawcy usług internetowych mają obowiązek trzymać logi z ruchu sieciowego (zdaje się przez 2 lata), jeśli ich nie masz to w takiej sytuacji jesteś w głębokim szambie.abis24 pisze:Ale jeśli ktoś podepnie się bez mojej wiedzy to też moja wina????
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Hola hola, jak tego nie bedzie miał na dysku twardym, to na wizycie panow w czarnych kominiarkach o 6 rano i rekwiracji sprzetu do analizy sie skonczy. Prawa nie znam na tyle dobrze, ale to raczej używanie jest przestepstwem a nie sciąganie. Z drugiej strony nie znam osbiście to chyba nie znam osoby ktora była by w 100% czysta od "kradzionego" oprogramowania.Jo_gurt pisze:Prawnikiem nie jestem, ale wg tego co wiem to nie. Ale jeśli np. sąsiad naściąga po trzy kopię każdej wersji windowsa, filmów przyrodniczych z dziećmi i dyskografię Brygidy Dzidy to nie udowodnisz, że to nie ty
Ostatnio zmieniony 2008-10-10, 06:07 przez krystianb, łącznie zmieniany 1 raz.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
krystianb, w jaki sposób rozumiesz używanie filmów przyrodniczych? 
Poza tym to były tylko przykłady. Chodzi ogólnie o dowolną działalność, którą można śledzić po adresie IP. Np pedofilskie strony są mocno obwarowane.

Poza tym to były tylko przykłady. Chodzi ogólnie o dowolną działalność, którą można śledzić po adresie IP. Np pedofilskie strony są mocno obwarowane.
To musimy się poznaćkrystianb pisze:Z drugiej strony nie znam osbiście to chyba nie znam osoby ktora była by w 100% czysta od "kradzionego" oprogramowania.

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Oczywiście to jest najproszty sposób dotarcia do tych zboków. Ale za samo wchodzenie na takie strony jeszcze nikogo nie skazali (chyba), bo wystarczył by odpowiedni robaczek, ktory symuluje chodzenie po takich stronach i zonk... 10latek z widokiem zza kratek. Bez znalezienia u kolesia dyskow twardych czy płyt pełnych tego raczej sie go wsadzić nie da. A pisząc używanie miałem na mysli posiadanie, zmęczony po koncerice byłem.Jo_gurt pisze:Chodzi ogólnie o dowolną działalność, którą można śledzić po adresie IP. Np pedofilskie strony są mocno obwarowane.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
krystianb, masz dużo racji. Ale tak czy inaczej brak logów i udostępnianie = naruszenie prawda telekomunikacyjnego.