WRT-54GL (tomato) + TPLink501G
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
WRT-54GL (tomato) + TPLink501G
Witam,
Już trzeci dzień siedzę i nie mam już sił, dlatego piszę na forum i proszę o pomoc.
W chwili obecnej mam w domu internet z kablówki i po skrętce podłączony jest pod Linksys WRT-54GL ( na sofcie Tomato), Niestety linksys ma kiepski sygnał na laptopie w ogrodzie mam 1kreskę zasięgu, którą bardzo często gubi. Ostatnio dokupiłem sobie TP-Link WA501G i nie potrafię go skofigurować. Próbowałem opcji client, repeater, bridge i nic . W opcji client wyłapuje sieć widzę, że pakiety są wymieniane między routerem a AP ale sygnał nie jest mocniejszy. Lapciak ma cały czas 1 kreskę. Na routerze wyłączyłem szyfrowanie, filtrację po MAC adresach i nic,
W Tomato mam router mam ustawiony jako AP, kombinowałem też AP + WDS.
Takie spostrzeżenie. Jak mam ustawione WDS to router widzi TP linka z mocą 95dB, jeśli ustawię na client to już z 10dB, w sumie nie ma na to reguły...
Chciałbym, żeby wyglądało to tak:
ISP(kablówka)-------WRT-54G ))))))(((((( TP-Link501G )))))((((( Laptop
Legenda:
--- skrętka
))(( WIFI
Ps. Jaki powinien być objaw, że TP-Link działa ? będę miał nagle sygnał 5 kresek a nie jedną?
Czy wyszukując w lapciaku sieci WIFI zobaczę moją sieć tylko, że z 5 kreskami? Czy zobaczę inną sieć TPlinka pod którą mam się podpiąć?
Czy mój lapciak automatycznie wykryje silniejszy sygnał z Tp-linka bo w sumie ma 2 o róznych mocach, czy trzeba to jakoś przełaczyć?
Bardzo proszę o pomoc.
Mosc 2000
Już trzeci dzień siedzę i nie mam już sił, dlatego piszę na forum i proszę o pomoc.
W chwili obecnej mam w domu internet z kablówki i po skrętce podłączony jest pod Linksys WRT-54GL ( na sofcie Tomato), Niestety linksys ma kiepski sygnał na laptopie w ogrodzie mam 1kreskę zasięgu, którą bardzo często gubi. Ostatnio dokupiłem sobie TP-Link WA501G i nie potrafię go skofigurować. Próbowałem opcji client, repeater, bridge i nic . W opcji client wyłapuje sieć widzę, że pakiety są wymieniane między routerem a AP ale sygnał nie jest mocniejszy. Lapciak ma cały czas 1 kreskę. Na routerze wyłączyłem szyfrowanie, filtrację po MAC adresach i nic,
W Tomato mam router mam ustawiony jako AP, kombinowałem też AP + WDS.
Takie spostrzeżenie. Jak mam ustawione WDS to router widzi TP linka z mocą 95dB, jeśli ustawię na client to już z 10dB, w sumie nie ma na to reguły...
Chciałbym, żeby wyglądało to tak:
ISP(kablówka)-------WRT-54G ))))))(((((( TP-Link501G )))))((((( Laptop
Legenda:
--- skrętka
))(( WIFI
Ps. Jaki powinien być objaw, że TP-Link działa ? będę miał nagle sygnał 5 kresek a nie jedną?
Czy wyszukując w lapciaku sieci WIFI zobaczę moją sieć tylko, że z 5 kreskami? Czy zobaczę inną sieć TPlinka pod którą mam się podpiąć?
Czy mój lapciak automatycznie wykryje silniejszy sygnał z Tp-linka bo w sumie ma 2 o róznych mocach, czy trzeba to jakoś przełaczyć?
Bardzo proszę o pomoc.
Mosc 2000
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: WRT-54GL (tomato) + TPLink501G
Nic dziwnego, client kieruje sygnał na kabel.mosc2000 pisze:W opcji client wyłapuje sieć widzę, że pakiety są wymieniane między routerem a AP ale sygnał nie jest mocniejszy. Lapciak ma cały czas 1 kreskę.
Tryb, który cię interesuje to repeater, ale działa on różnie. Najlepszym rozwiązaniem było by podłączenie TP-Linka skrętką i ustawienie go jak najbliżej ogrodu.
Możesz też spróbować podkręcić moc nadawania w tomato, ale pamiętaj o prawnym ograniczeniu do 100mW EIRP.
-
TPlink kieruje na jaki kabel?Nic dziwnego, client kieruje sygnał na kabel.
Nie ma możliwości podłaczenia TP-Linka skrętką do routera.
Nie załamuj mnie :-( po to kupiłem TP-linka
Podkręcenie mocy nie pomogło..
Nie ma innego rozwiązania?
Pozdrawiam
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Podłączony do TP-Linka. Generalnie tryb client to radiowa karta sieciowa podłączana skrętką.TPlink kieruje na jaki kabel?
Kombinuj z repeaterem z dużym dystansem co do spodziewanych efektów. Masz jakieś szyfrowanie ustawione na linksysie?mosc2000 pisze:Nie ma innego rozwiązania?
-
Wyłaczyłem szyfrowanie ale zostawiłem filtrację po MAC-ach
Dolina
Przyjmując czarny scenariusz Czy kupienie drugiego WRT54GL rowiązałoby sprawę ?
Może inny tryb właczyć w routerze np AP+WDS? może zmienić soft na inny na routerze ?
Dolina

Przyjmując czarny scenariusz Czy kupienie drugiego WRT54GL rowiązałoby sprawę ?
Może inny tryb właczyć w routerze np AP+WDS? może zmienić soft na inny na routerze ?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
To też wyłącz.mosc2000 pisze:ale zostawiłem filtrację po MAC-ach
-
Nie chcę całkowicie zostawić niezabezpieczonej sieci, ale spróbuję i dam znać jakie przyniesie to efekty.To też wyłącz.
Pozdrawiam
Mosc 2000[/quote]
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Oczywiście, chodzi o wyłączenie do testów. Dopiero jak się uda na łyso to można próbować zabezpieczać.mosc2000 pisze:Nie chcę całkowicie zostawić niezabezpieczonej sieci,
-
Rozwiązanie znalezione
Najpierw wyłączyłem filtrację MAC i szyfrowanie, metoda prób i błędów udało się
Wyniki:
Router WRT54GL na sofcie Tomato trzeba ustawić
Access Point + WDS (WDS w trybie Automatic / Lazy)
TP-Link jako Repeater
Działa również przy włączonym na routerze filtracji MAC-adresów i szyfrowaniu WEP 128bit
Niestety tylko WEP bo TP-Link w trybie Repeater ma tylko takie aktywne szyfrowanie.
Oczywiście klucze WEP muszą być identyczne na routerze i TP-Linku
Może to rozwiązanie przyda się innym...
PS. Zobaczymy jak podziała prze najbliższe tygodnie i dam znać :-)
Niepokoi mnie tylko kiepskie szyfrowanie, bo gdzieś czytałem, że rozszyfrowanie tego klucza trwa chwilę a włamać się poprzez podmianę MAC adresu też jest pikuś
Nie mam już siły dzisiaj ale jutro spróbuję wyłączyć Broadcast (emisję SSID w eter) ciekawe czy będzie działać wzmocniony sygnał. Jest prosty sposób na ukrycie swojej sieci.
Pozdrawiam
Mosc 2000

Najpierw wyłączyłem filtrację MAC i szyfrowanie, metoda prób i błędów udało się

Wyniki:
Router WRT54GL na sofcie Tomato trzeba ustawić
Access Point + WDS (WDS w trybie Automatic / Lazy)
TP-Link jako Repeater
Działa również przy włączonym na routerze filtracji MAC-adresów i szyfrowaniu WEP 128bit
Niestety tylko WEP bo TP-Link w trybie Repeater ma tylko takie aktywne szyfrowanie.
Oczywiście klucze WEP muszą być identyczne na routerze i TP-Linku
Może to rozwiązanie przyda się innym...
PS. Zobaczymy jak podziała prze najbliższe tygodnie i dam znać :-)
Niepokoi mnie tylko kiepskie szyfrowanie, bo gdzieś czytałem, że rozszyfrowanie tego klucza trwa chwilę a włamać się poprzez podmianę MAC adresu też jest pikuś

Nie mam już siły dzisiaj ale jutro spróbuję wyłączyć Broadcast (emisję SSID w eter) ciekawe czy będzie działać wzmocniony sygnał. Jest prosty sposób na ukrycie swojej sieci.
Pozdrawiam
Mosc 2000
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Hehe, wyłączanie bradcastu sobie daruj, jeśli ktoś łamie twojego WEPa to znaczy, że wie co nieco a ukryte SSID jeszcze łatwiej wykryć. Nawet Nokia E51 potrafi pokazać "(sieć bez nazwy)".
Taki urok repeatera/WDS, że WPA nie włączysz - potrzebna za duża moc obliczeniowa.
Ale fajnie, że dało radę
Taki urok repeatera/WDS, że WPA nie włączysz - potrzebna za duża moc obliczeniowa.
Ale fajnie, że dało radę

-
Witam,
Trochę czasu minęło i wszystko działa ALE
co jakiś czas trzeba zrobić restart TP-Link501G
po prostu się zawiesza...
Aktualnie oparty na firmware TL-WA50xG V1 080909
Pozdrawiam
mosc2000
Wszystkiego Dobrego w Nowym Roku 2009