Organizacja sieci w domu

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Nurek
Początkujący użytkownik forum

Organizacja sieci w domu

Post autor: Nurek »

Witam,
Obecnie sieć (to dużo powiedziane) w domu wygląda następująco:
- net od kablówki (modem)
- do modemu podłączony Dlink 524
- WiFi (1 komp)

Już przy jednym kompie ten router nie daje sobie rady i prawie codziennie trzeba go resetować. Miałem już z nim złe doświadczenia ale myślałem że będzie działał ok - niestety nie.

Teraz kupiłem drugiego laptopa i potrzebuje czegoś co nie będzie się co chwila wieszało. Dwa kompy na tym routerze to już w ogóle parodia - raz działa, raz nie.

Obecnie planuje coś takiego:
- do modemu podpięty nowy router z portem USB.
- 2 kompy na WiFi (może czasami trzeci jak ktoś przyjedzie)
- kopia zapasowa na HDD podpiętym na USB bezpośrednio do routera.

Proszę o pomoc w wyborze sprzętu. Wiem że linksys jest dobry jednak urządzenie z USB to 500 pln. Zatem: czy Asus jest sprzętem sprawdzonym ? Czy to urządzenie da sobie radę ?
http://www.znak.pl/index.php?cid=39&sci ... +PremiumV2

Dysk zewn. na USB to już mały problem ;)

Z góry dzięki za odpowiedzi.
Ich mi?o?? tak niewinnie si? zacz??a. On poprosi? j? o zdj?cie... i ona zdj??a ;-)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Organizacja sieci w domu

Post autor: Jo_gurt »

Sam właśnie postawiłem sobie Asus WL-500g Premium V1 + TrzepakoTomato + dysk zewnętrzny 500GB i konfiguruję Sambę.
Asus jest świetnym, wszystkomającym sprzętem, na prawdę polecam.
Tylko taka rada - szukaj raczej V1 a nie V2. Ma szybszego procka i wymienną radiówkę na miniPCI.

Swoją drogą to próbowałeś aktualizować firmware do D-Linka? Bo on jest najwyraźniej albo uszkodzony albo coś jest nie tak.
Nurek

Widzę cenowo podobnie wyglądają, a wydolnościowo ? Co daje mocniejszy proc w routerze ? :P
Z d-linkiem kiedyś walczył mój brat - walka przegrana.

Jakby ktoś znalazł temat później w wyszukiwarce to tutaj jest ciekawy temat: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=10754
Ich mi?o?? tak niewinnie si? zacz??a. On poprosi? j? o zdj?cie... i ona zdj??a ;-)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Nurek pisze:Co daje mocniejszy proc w routerze ? :P
Szybsze działanie. Szczególnie przydatne jeśli masz zamiar instalować inny soft lub podpinać różne rzeczy pod USB. W codziennym użytkowaniu pewnie różnica niewielka (240MHz vs 266), ale jeśli kosztują tyle samo to czemu nie.
Nurek pisze:Jakby ktoś znalazł temat później w wyszukiwarce to tutaj jest ciekawy temat:
Owszem, ciekawy. Jest też odnośnie sferii i tego sprzętu.
Nurek

A czy różnią się czymś jeszcze ? Bo niby V2 brzmi lepiej od V1 ;) ma jakiś starszy firmware albo coś ?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

V2 jest ogólnie jednolitą konstrukcją, wszystko w jednym chipie. Ale dla przeciętnego użytkownika plug&use różnice są żadne.
ODPOWIEDZ