![:]](./images/smilies/splash.gif)
A więc internet pojawił się niespodziewanie, myślałem, że to interwencja admina jednak się myliłem. Sprawdziłem status w opcjach routera i miałem inne IP, brame itp DNSów w ogóle nie wyświetlało, ale pomyślałem sobie, dobra internet jest nie będe drążył dalej.
No i dzisiaj kilkanaście minut temu znowu net mi zniknął... Sprawdziłem status wróciło mi moje prawidłowe IP Dnsy itp. Dziwna sprawa, może jakbym bardziej siedział w temacie to bym wiedział o co chodzi. Sprawdziłem pingi nie dochodzą, znów jest "Unknown host".
Dołączam screeny z pingów, które kazano mi zrobić w poprzednim temacie. Nie wiedziałem ze mozna tyle nerwow stracic przy routerze, choć podejrzewam, że wynika to pewnie z mojej niewiedzy i braku doświadczenia. Dziękuje za wszelką pomoc.
Może dołacze treść z poprzedniego tematu wiem, że troche to głupie ale tam może już nikt nie zaglądać :
"Witam. Niedawno zakupiłem router jak w tytule posta.
Kilka słów o tym jak mam skonfigurowany tenże router więc:
Zródło internetu - Automatic DHCP , po sklonowaniu MACA sieciówki z mojego komputera w Statusie routera adresy IP, DNS itp są poprawne tzn takie jak do tej pory na moim komputerze. Dodam, że internet biorę z sieci osiedlowej.
Adres wewnętrzny LAN routera ustawiłem na 10.10.1.1 oraz opcje serwera DHCP dla 50 użytkowników. W komputerze mam automatyczne przydzielanie IP tak jak powinno w tym wypadku być. Mój problem polega na tym, że router nie widzi internetu.
Pingowałem witryne z routera w moim przypadku www.onet.pl i w wyniku wyskakuje mi komunikat "Unknown host name". Więc to nie jest chyba kwestia złego rozdzielania internetu do komputerów przez router tylko jakby router sam nie widzi internetu.
Nie wiem czy to chodzi o ustawienia w dalszej części sieci, czy to router uszkodzony, chociaż to nówka ledwo 2 tygodnie ma.
Zauważyłem jeszcze ze MAC WAN jest z mojego kompa po sklonowaniu, ale w zakładkach LAN i Wireless już jest inny MAC. Nie wiem czy to ma znaczenie.
To mój pierwszy router więc byłbym wdzięczny za porady, na razie działam na switchu tzn podłączyłem kabel internetowy do portu LAN, no ale nie po to przecież router kupowałem
![:]](./images/smilies/splash.gif)
P.S. Czytałem już troche postow szukajac odpowiedzi i natknąłem się na TTL , sprawdzałem z podłączonym do komputera netem no i po spingowaniu www.wp.pl TTL=122, z tymże zawsze gubi mi jeden z 4 pakietów , ale to już chyba inna kwestia "