Router LinkSys WRT54GC jednak nie widzi internetu...

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
aCmE

Router LinkSys WRT54GC jednak nie widzi internetu...

Post autor: aCmE »

Tworze nowy temat gdyż w tamtym napisałem, że wszystko działa. Chciałem go usunąć ale nie wiem jak :].

A więc internet pojawił się niespodziewanie, myślałem, że to interwencja admina jednak się myliłem. Sprawdziłem status w opcjach routera i miałem inne IP, brame itp DNSów w ogóle nie wyświetlało, ale pomyślałem sobie, dobra internet jest nie będe drążył dalej.

No i dzisiaj kilkanaście minut temu znowu net mi zniknął... Sprawdziłem status wróciło mi moje prawidłowe IP Dnsy itp. Dziwna sprawa, może jakbym bardziej siedział w temacie to bym wiedział o co chodzi. Sprawdziłem pingi nie dochodzą, znów jest "Unknown host".

Dołączam screeny z pingów, które kazano mi zrobić w poprzednim temacie. Nie wiedziałem ze mozna tyle nerwow stracic przy routerze, choć podejrzewam, że wynika to pewnie z mojej niewiedzy i braku doświadczenia. Dziękuje za wszelką pomoc.

Może dołacze treść z poprzedniego tematu wiem, że troche to głupie ale tam może już nikt nie zaglądać :

"Witam. Niedawno zakupiłem router jak w tytule posta.
Kilka słów o tym jak mam skonfigurowany tenże router więc:

Zródło internetu - Automatic DHCP , po sklonowaniu MACA sieciówki z mojego komputera w Statusie routera adresy IP, DNS itp są poprawne tzn takie jak do tej pory na moim komputerze. Dodam, że internet biorę z sieci osiedlowej.

Adres wewnętrzny LAN routera ustawiłem na 10.10.1.1 oraz opcje serwera DHCP dla 50 użytkowników. W komputerze mam automatyczne przydzielanie IP tak jak powinno w tym wypadku być. Mój problem polega na tym, że router nie widzi internetu.

Pingowałem witryne z routera w moim przypadku www.onet.pl i w wyniku wyskakuje mi komunikat "Unknown host name". Więc to nie jest chyba kwestia złego rozdzielania internetu do komputerów przez router tylko jakby router sam nie widzi internetu.

Nie wiem czy to chodzi o ustawienia w dalszej części sieci, czy to router uszkodzony, chociaż to nówka ledwo 2 tygodnie ma.

Zauważyłem jeszcze ze MAC WAN jest z mojego kompa po sklonowaniu, ale w zakładkach LAN i Wireless już jest inny MAC. Nie wiem czy to ma znaczenie.

To mój pierwszy router więc byłbym wdzięczny za porady, na razie działam na switchu tzn podłączyłem kabel internetowy do portu LAN, no ale nie po to przecież router kupowałem :] Pozdrawiam.

P.S. Czytałem już troche postow szukajac odpowiedzi i natknąłem się na TTL , sprawdzałem z podłączonym do komputera netem no i po spingowaniu www.wp.pl TTL=122, z tymże zawsze gubi mi jeden z 4 pakietów , ale to już chyba inna kwestia "
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: Router LinkSys WRT54GC jednak nie widzi internetu...

Post autor: zDaleKi »

aCmE pisze:Tworze nowy temat gdyż w tamtym napisałem, że wszystko działa. Chciałem go usunąć ale nie wiem jak
Tu tematów nie usuwamy, więc nie możesz tego sam zrobić.
aCmE pisze:No i dzisiaj kilkanaście minut temu znowu net mi zniknął... Sprawdziłem status wróciło mi moje prawidłowe IP Dnsy itp.
Dziwne jest to, że co chwile masz inne IP, bo tak rozumiem z Twoje wypowiedzi. Jeżeli tak jest, to może jednak admin coś sprawdza?
aCmE pisze:Sprawdziłem pingi nie dochodzą, znów jest "Unknown host".
Wpisz na stałe do routera i do komputerów serwery DNS ręcznie, np. OpenDNS.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
aCmE

Dziwne jest to, że co chwile masz inne IP, bo tak rozumiem z Twoje wypowiedzi. Jeżeli tak jest, to może jednak admin coś sprawdza?
Nie to nie tak. Na początku miałem prawidłowe IP adresy DNS itp i był problem, potem nagle pojawił się internet i IP było bodajże 192.168.1.1 hmm czyli jakby fabryczne, bo takie jest na routerze, nie było DNSów, no i i dziś znowu wróciło IP to które powinno być po sklonowaniu MACA, adresy DNS itp i netu znowu nie ma. Sam już nie wiem ale jak mówie to mój pierwszy router z którym sie bawie :]

Na dołączonych screenach wyraźnie widać, że coś jest nie tak z tymże nie wiem co, stawiałbym na te DNSy właśnie. Sorki nie siędze mocno w tej tematyce.

[ Dodano: 2008-10-09, 21:12 ]
Zmieniłem z DHCP na Static IP , wpisałem wszystko ręcznie włącznie z DNSami no i jest niestety to samo.

Przy próbie pingowania www.onet.pl wywala "Unknown host name".
zDaleKi

aCmE pisze:no i i dziś znowu wróciło IP to które powinno być po sklonowaniu MACA
A jakie to IP? Może masz te samą pulę adresową na WAN i LAN i dlatego te problemy? Co nie zmienia faktu, że adresy DNS lepiej wpisać na stałe.
aCmE pisze:stawiałbym na te DNSy właśnie.
Zatem zmień je ;)
Rozumiem bowiem, że pingując po IP ping jest a pingując po adresie nie ma, szczegóły tu <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=44678#44678" target="_blank">»PING«</a>. Zatem to wskazuje na problem z DNS.
Co nie zmienia faktu, że jeżeli będzie konflikt adresów na LAN i WAN, to też będzie problem.

[ Dodano: 2008-10-09, 21:19 ]
aCmE pisze:Przy próbie pingowania www.onet.pl wywala "Unknown host name".
A pingowanie po IP da się zrobić?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
aCmE

A jakie to IP? Może masz te samą pulę adresową na WAN i LAN i dlatego te problemy? Co nie zmienia faktu, że adresy DNS lepiej wpisać na stałe.
Pisze w pierwszym poście ale w sumie przydługi więc się nie dziwię. IP WAN routera to 192.168.0.176 czyli takie jakie miała sieciówka.

IP LAN dałem 10.10.1.1 i przydzielanie DHCP dla 50 użytkowników.
A pingowanie po IP da się zrobić?
Da się i pingi wracają widać to w załącznikach. Co do sztywnego ustawienia DNS nie widzę takiej opcji wyłącznie dla DNSów. Jedynie przy zmianie z DHCP na Static IP można je ręcznie wpisać.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

aCmE pisze:Co do sztywnego ustawienia DNS nie widzę takiej opcji wyłącznie dla DNSów. Jedynie przy zmianie z DHCP na Static IP można je ręcznie wpisać.
Spróbuj ustawić static, ale na kompie.
aCmE

Ustawiłem - zadnej zmiany .. Zastanawiam sie czy to nie jest po prostu problem z samym routerem, ale ta mysl zostawiam jako ostatecznosc.
zDaleKi

aCmE pisze:Pisze w pierwszym poście ale w sumie przydługi więc się nie dziwię.
Robiłeś jego edycję. Może ja czytałem go jeszcze przed uzupełnieniem.
aCmE pisze:IP WAN routera to 192.168.0.176 czyli takie jakie miała sieciówka.
Czyli jest OK.
aCmE pisze:Co do sztywnego ustawienia DNS nie widzę takiej opcji wyłącznie dla DNSów.
Zatem ustaw to tylko na kompach, bo tam sie da na 99%
aCmE pisze:Zauważyłem jeszcze ze MAC WAN jest z mojego kompa po sklonowaniu, ale w zakładkach LAN i Wireless już jest inny MAC. Nie wiem czy to ma znaczenie.
Nie ma to znaczenia w wręcz tak powinno być.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
ODPOWIEDZ