internet radiowy-jak to działa??

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
EmTeeDee

internet radiowy-jak to działa??

Post autor: EmTeeDee »

Jak w temacie-co to jest ten internet radiowy ,i na jakiej zasadzie działa??
Wiadomo w mieście przez Wi-fi ,ale dalej w małych miejscowościach?czy to jest Wi-fi czy nie?
W moim miasteczku(Ełk)od którego mieszkam 10km.jest firma Fantex która jest dostawcą ''radiówki"w okolicy ale nie wiem czy to jest Wi-fi czy jakiś internet ''naziemny" kto korzysta z ich usług to ma antenę ''satelitarną''skierowaną w dół a nie w niebo jak w przypadku telewizji,albo anteny ''siatkowe''a na nie których domach antena siatkowa+długa panelowa??i inni w okolicy kierują się na tą antenę.Proszę wytłumaczcie mi o co w tym chodzi!?!?
Moją przygodę z internetem chciałem zacząć właśnie od nich(przystępna cena) oczywiście po jakimś czasie przyjechali na pomiar,byłem w pracy to nie widziałem czym mierzyli-matka mówiła że gościu połaził po podwórku popatrzył na las otaczający dom i powiedział że nie da rady!Myślałem że jak przyjadą to wejdą na dach zmierza jakimś sprzętem -a tu nic? nie chciało się jemu czy faktycznie biała plama?A co ciekawe w mojej wiosce parę osób ma-ciągną od gościa(architekt)co postawił maszt z antena siatkowa+ekran? , dom stoi w dołku , maszt nie jest wyższy od drzew a ja jestem od niego 1km ,ale go nie widzę.Cz radiówka jest podatna na przeszkody terenowe i gorsza od internetu komórkowego gdzie do nadajnika mam 6km.i też go nie widzę?
A przeglądając listę dostawców radiówki na tym forum zobaczyłem że Fantex dostarcza neta w moim powiecie na odległość 30km.lub więcej w koło Ełku i w mojej okolicy naliczyłem kilka miejscowości , nawet gorsze dziury od mojej! No więc-nie chciało mu się wleżć na dach czy faktycznie dziura??? :cry:
:klnie: :gwiazdki:
Ostatnio zmieniony 2008-10-12, 08:25 przez EmTeeDee, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: internet radiowy-jak to działa??

Post autor: Jo_gurt »

[email protected] pisze:czy to jest Wi-fi czy nie?
Najpewniej tak - inne technologie bezprzewodowe są za drogie dla małych ISPów.
[email protected] pisze:antenę ''satelitarną''skierowaną w dół
Parabola
[email protected] pisze:anteny ''siatkowe'
Grid
[email protected] pisze:na nie których domach antena siatkowa+długa panelowa??
Pewnie baza przekaźnikowa grid+sektor, czyli odbiór i przesył dalej.
[email protected] pisze:Cz radiówka jest podatna na przeszkody terenowe i gorsza od internetu komórkowego gdzie do nadajnika mam 6km.i też go nie widzę?
Bardzo podatna. Wyższa częstotliwość = wyższa wrażliwość. Powyżej 100m nie ma co za bardzo liczyć na połączenie bez widoczności optycznej. Do tego najgorsza przeszkoda to drzewa - ruchome, nieprzewidywalne i pochłaniające mikrofale.
EmTeeDee

Re: internet radiowy-jak to działa??

Post autor: EmTeeDee »

Czyli nie ma co zawracać głowy ,Radiówka nie da rady ,Umts(10km) też ,więc tylko orange,może kiedyś będzie lepiej , zobaczymy jak w maju skończy się umowa jak będą próbować ''namówić mnie do grzechu" może zrezygnuję , bo czasami to zawału można dostać tak strony śmigają :D dobrze że mam na kompie kartę telewizyjną bo bym wyszedł z siebie :hyhy: :dobani:
Ostatnio zmieniony 2008-10-12, 08:44 przez EmTeeDee, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ