śćiąganie filmów przez gprs

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
patrykkk

śćiąganie filmów przez gprs

Post autor: patrykkk »

mam modem ed 77 edge/gprs ale edge nie ma zasięgu tak więc jest tylko gprs. można śćiągać filmy np. przez emule?? jak długo by się ściągało ?? i jak to w końcu jest z tymi ograniczeniami transferu w orange są one czy nie?? pozdrawiam
Awatar użytkownika
magmike
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: śćiąganie filmów przez gprs

Post autor: magmike »

Można ściągać. Podziel sobie 700MB przez prędkość jaką osiągasz (w bajtach, nie w bitach) i dostaniesz wynik w sekundach. Tyle sekund zajmie Ci ściągnięcie pliku 700MB. Potem podziel ten wynik przez 3600 i otrzymasz czas ściągnięcia tego pliku w godzinach :]
pozdrawiam, magmike
przemn2
Początkujący użytkownik forum

Post autor: przemn2 »

Witam.Ja mam iPlus i też łącze sie z internetem poprzez gprs.Korzystam z emule ale sciągam tylko pojedyncze pliki (piosenki).Różnie to bywa czasami jak zassa to idzie ładnie a czsami jak sie zatrzyma to stoi po kilka dni.Z filmami nie próbowałem bo myśle że przy takiej prędkości sciągac film to jest samobujstwo.Generalnie emule używam w ostateczności jak chce cos <font color="#FF00FF"><b>»»znaleźć««</b></font> to staram sie przeszukac net i szukam gotowych plików do sciągnięcia odrazu a jak nie ma no to pozostaje emule i czekanie.Jest taki dodatek do emule przyspiesza troche sciągane plikow nazywa się to "emule acceleration patch" pozatym używam mozilli firefox a do niej jest taki mały dodatek,który przyspiesza otwieranie się stron nazywa się "firetune".Pozdrawiam i miłego sciągania.
Czarek88lol
Stały użytkownik forum

Post autor: Czarek88lol »

witam:D no ograniczenia z tego co wiem to są:p bodajże po 1gb przycinaja transfer:p u mnie emule nie chodzi i nic z tych rzeczy;/ nie mam pojecia dlaczego;p a jesli chodzi o sciagniecie filmu to ja bym u siebie sie tego nie podejmował:P za słaby transfer no i jezeli po 1gb maja mi go przyciac to ja dziekuje:P no ale powodzenia:D jaki masz transfer? pomysl o antenie kierunkowej;D moze wtedy złapiesz edge;) do mnie antena przychodzi w poniedziałek i zobacze jak bedzie;) pozdrawiam;D i powodzenia w tym sciagnieciu filmu;D
[email protected]

Post autor: [email protected] »

Na gprs-sie dało sie tylko wyszukiwać. Od kiedy korzystam z EDGE i to tego najwolniejszego sytuacja zmieniła sie diametralnie, ściągnąłem kilkunastominutowy pliki które zalegały. Filmów nie próbowałem ...... jeszcze...... :lol:
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez [email protected], łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Varmack
Stały użytkownik forum

Post autor: Varmack »

Ja największy plik (160 MB) ściągałem na P2P przez 2 dni (GPRS).

Ogólnie nie polecam ściągania filmów w GPRS bo jest to naprawde czasochłonne, do tego nie można normalnie <font color="#FF00FF"><b>»»korzystać««</b></font> z netu w tym czasie...

Jak sie ma szybki EDGE to już można pomyśleć...
Ja nie my?le co mówie - ja, mówi? co my?l?...
patrykkk

Post autor: patrykkk »

a jakiego programu p2p używałeś
Awatar użytkownika
kemott1

Post autor: kemott1 »

W p2p się nie bawie ,tylko z http lub ftp ściągam :D pozdrawiam
PATRYKKK

Post autor: PATRYKKK »

a jaką prędkością ściągasz? bo ja jak kupiłem to mialem 4 kB/s a teraz mam około 1,5 kB/s i <font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font> co mam zrobić??
Awatar użytkownika
kemott1

PATRYKKK pisze:a jaką prędkością ściągasz? bo ja jak kupiłem to mialem 4 kB/s a teraz mam około 1,5 kB/s i <font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font> co mam zrobić??
Zależy z jakiego ftp lub http, ogólnie masz praktycznie na bank maks gprs ,czyli umnie np na modemie classy 8 mam 5,4kB/s ale jak załapie kompresje na tunelowanie to robi się "kosmos" heeh zobacz temat " Kompresja danych". pozdrawiam P.S: dziw mnie bierze ze na na plikach *iso robi sie bardzo dobra kompresja :shock: takowy plik kiedyś mi się sciągał z predkościa 50kB/s przez jakies 1,5 h, gdzie zreszto o tym pisałem :P
PATRYKKK

Post autor: PATRYKKK »

to na gprs miales transfer 50kB/s ??
Awatar użytkownika
Varmack
Stały użytkownik forum

Post autor: Varmack »

Toż to fenomen, co trzeba wypić żeby miec takie transfery ?

Ja Obrazek<font color="#FF00FF"><b>»»korzystam««</b></font>Obrazek (->korzystam BYKOM STOP!) z Bear Share i mam transfer na poziomie 46 kb (na GPRS i pełnym zasięgu)...
Ja nie my?le co mówie - ja, mówi? co my?l?...
Awatar użytkownika
kemott1

PATRYKKK pisze:to na gprs miales transfer 50kB/s ??
To nie ejst fenomem luknij do tematu kompresja danych,tam jest fenomen :D
Slawek

Post autor: Slawek »

patrykkk pisze:mam modem ed 77 edge/gprs ale edge nie ma zasięgu tak więc jest tylko gprs. można śćiągać filmy np. przez emule?? jak długo by się ściągało ?? i jak to w końcu jest z tymi ograniczeniami transferu w orange są one czy nie?? pozdrawiam
Na próbę za pierwszym razem zassałem torrentem (program Bitlord 1.0)
Płytkę z mp3 pewnego wykonawcy ;) Dwa dni i była :lol:
Apetyt rośnie w miarę jedzenia...(pokusiłem się na całą dyskografię hehehe) teraz właśnie zostało mi 200mb z 1.3GB
Transfer zasysania - max 5kb/s a trwa to dość długo, korzystam głównie nocami średnio przez 8 godzin ściąga się jakieś 50-60 MB
Przy oglądaniu www lepiej zapomieć o zasysaniu :(

Sprzęt w podpisie
Pozdro
Pozdrawiam S?awek
-------------------------------------------------------

iPlus + 6310 bez i :-P
wr

Post autor: wr »

ja uzywam bearshare i sciagam cale plyty mp3 srednio od 5 do 8 godzin
Awatar użytkownika
pimosz
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: pimosz »

kemott1 pisze:Zależy z jakiego ftp lub http, ogólnie masz praktycznie na bank maks gprs ,czyli umnie np na modemie classy 8 mam 5,4kB/s ale jak załapie kompresje na tunelowanie to robi się "kosmos"
Cytat przyciety przez Moderatora ->BliSki - Panie i Panowie tniemy zbedne cytaty!
Jak zmajstrować taką kompresje z tunelowaniem? Google milczą :wink:
Awatar użytkownika
kemott1

Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez kemott1, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
etranger

Post autor: etranger »

Szukalem wczesniej sporo na ten temat ale ze nic nie znalazlem wiec sam walczylem z p2p. Wszystkie znane a i w znakomitej wiekszosci nieznane progsy przetestowalem u siebie (EDGE 18KB/s i czasami only GPRS) i najefektywniej wypadla u mnie Shareaza ktora laczy sie z gnutella'mi, z ktorej korzystam juz dluzszy czas i do wiekszych plikow i do tych maluczkich.
Regards - etranger®
Awatar użytkownika
pimosz

Shareaza nie może się połączyć z serwerem na moim PC. Nie wiem dlaczego :(
Awatar użytkownika
raptou

Post autor: raptou »

kemott1 pisze:
PATRYKKK pisze:to na gprs miales transfer 50kB/s ??
To nie ejst fenomem luknij do tematu kompresja danych,tam jest fenomen :D
Ludzie. Jakim cudem 50 kB/s. ?? To masz połączenie lepsze niż operator technologię. Powinieneś to opatentować. Jak do tej pory GPRS czysto teoretycznie pozwala 48 kB/s. Sęk w tym, że nikt nie produkuje na całym świecie sprzętu a operatorzy nie wdrożą tego standardu już nigdzie na świecie. Nie wyszło to poza labolatoria producentów. Na dzień dzisiejszy jedyna możliwa maksymalna prędkość ściągania to bodaj 43 lub 47 kbps (nie pamiętam dokładnie a nie chce mi się sprawdzać).
Kompresja ma sens praktycznie przy transferze tekstu (np.HTML), gdzie możliwe jest osiągnięcie nawet 4krotnej kompresji ale filmy, programy itp. są już skompresowane, więc kompresja kompletnie nic nie daje.
Możesz zmniejszyć objętość danych, możesz pokombinować z wielkością ramek, korekcją i anteną zewnętrzną, MTU i kompresją (to naprawdę sporo daje) ale zawsze będziesz tak szybki jak technologia, z której korzystasz a ta mówi dość już po 4 kB/s.
To, o czym piszesz jest po prostu nie możliwe przy transmisji GPRS, bo nie istnieje taka technologia.
Awatar użytkownika
kemott1

Te 50 kB/s było tylko raz. W cuda oczywiście nie wierzę :P, i wytłumaczyć takie zjawisko można w prosty sposób. :wink: Po prostu programik do kompresji musiał trafić na takie dane, co się musiały niesamowicie kompresować :!:

Technologii gprs nie da się przeskoczyć :!:

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
raptou

Takie rzeczy się ObrazekzdażająObrazek (->zdarzają BYKOM STOP!) (nie cuda, tylko przekłamania pomiaru). Dzieje się tak, gdy np. prędkość jest mierzona dla adresu IP, a nie urządzenia. Często programy antywirusowe i kompresujące korzystają z tzw. portu lokalnego (127.0.0.1, localhost) i po prostu mierzą prędkość buforowania (kompresji) zamiast prędkość wyjściową. Kiedyś takie zjawisko można było zauważyć w Norton Antywirus (nie wiem jak teraz. Już prawie rok na Linuksie), przy wysyłaniu poczty. Po kliknięciu "wyślij" mail wysyłał się z kosmiczną szybkością a tak naprawdę był skierowany do bufora, sprawdzony na obecność wirusa i dopiero w tle wysyłany już z realną szybkością ale okienko Outlooka pokazywało coś innego. Najprawdopodobniej tu jest przekłamanie.

Idea z kompresją i innymi kombinacjami mającymi wpływ na szybkość jest jak najbardziej wskazana. Po włączeniu kompresji, zmianie ramki z 16 do 64k, zmianie wartości MTU naprawdę można osiągnąć poprawę jakości internetu. Głównie walka idzie o zmniejszenie korekcji błędów (czas odpowiedzi) i to w sumie jedyne pole do manewru przez użytkownika. Kompresja przyspieszy tylko maile i www, a większa ramka zmniejszy o 1/3 ilość przerw między paczkami co przyspieszy ściąganie większych plików. W sumie można poprawić osiągi o kilka %.
Przede wszystkim jednak antena! Nic nie pomoże, gdy są zakłócenia, sygnał zbyt słaby a modem leży gdzieś między komputerem a ścianą i nie ma siły, choć sygnał nadajnika "full". Same kreski zasięgu to jeszcze nie wszystko.
Kolejne parę % uzyskamy (przy www) wyłączjąc w przeglądarce zbędne obrazki, wyłączenie Flasha. Ja do forów i stron informacyjnych podczas ściągania czegoś przełączałem Operę w tryb emulacji przeglądarki tekstowej (Styl >> użytkownika >> emulacja przeglądarki tekstowej) i dało się jakoś pracować.

Co ja nie wyprawiałem, żeby choć o 000,1% poprawić osiągi internetu w domu, gdy jeszcze tej protezy internetu używałem :lol:
Awatar użytkownika
kemott1

Przez gprs szło pewnie normalnie, ale program na wyjściu skompresowane dane rozpakuje, i one były na tyle spakowane, że po rozpakowaniu zajmowały 10 razy więcej i stąd taka prędkość :!:

A maksimum udało mi się osiągnąć na pliku txt 3,5 Mb, około 150kB/s :!:
(dokładnie nie pamiętam) :P

Jeśli bawiłeś się kiedyś w putty i nie miałeś blokad transferu na swoim koncie, to zobaczyłbyś, jakie prędkości się czasem osiąga (osiągało). :D
Awatar użytkownika
raptou

Nie bawiłem się. Jak tylko nadarzyła się okazja pozbyłem się badziewia i załozyłem stałe łącze (prywatnie wcześniej także męczyłem się na GPRS, GPRS+satelita, Sferia, Sferia+satelita).

Natomiast używałem dawno temu Stackera (takie narzędzie do kompresji dysku perfidnie skradzione przez MS, zwane później Double Sapce i Drive Space) Zasada działania jest bardzo podobna tyle, że zamiast do sieci treść transferowana była na dysk i masz rację, że tekst (czyli HTML także) można zmniejszyć nawet 4 krotnie i warto to robić ale nie zgodzę się z tak rewelacyjnymi osiągami. Taki wynik to błąd pomiaru a nie faktyczna prędkość. Fizyczna granica prędkości jest jaka jest i nie da się tego oszukać, choć faktycznie różnica jest spora. Jak sam zauważyłeś plik jest mniejszy, więc mniej danych jest wysyłane, to i szybciej dojdzie ale wysyłany jest nadal z prędkością jaką fizycznie oferuje twoje łącze i nie da się więcej. To, że plik jest cztery razy mniejszy nie oznacza, ze jest cztery razy większa szybkość.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

Connection refused. Your IP is currently blacklisted. <- Teraz mam to non stop.
Sama przez eMule ściągałam pojedyńcze piosenki ale moim zdaniem to nie ma sensu. Chyba, że ktoś jest naprawdę cierpliwy...
kopiko

Post autor: kopiko »

A jaka jest optymalna wartość MTU i inne ustawienia dla GPRS?
Awatar użytkownika
kemott1

Napisałem trzy posty wyżej, czemu są takie prędkości. :D

pozdrawiam
Awatar użytkownika
dormario
Stały użytkownik forum

Post autor: dormario »

kopiko pisze:A jaka jest optymalna wartość MTU i inne ustawienia dla GPRS?
Korzystaj z opcji Szukaj tematów na forum 8)
Albo masz
http://www.bez-kabli.pl/ftopic1772.html
Awatar użytkownika
pimosz

Sundance_kid pisze:Connection refused. Your IP is currently blacklisted. <- Teraz mam to non stop.
Sama przez eMule ściągałam pojedyńcze piosenki ale moim zdaniem to nie ma sensu. Chyba, że ktoś jest naprawdę cierpliwy...
Do mp3 to ja mam BearShare. Brak problemów z IP itd.
ODPOWIEDZ