internet CS?

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
EmTeeDee

internet CS?

Post autor: EmTeeDee »

ostatnio zakupiłem telefon sony ericsson K530i posiadający UMTS i jest tam opcja internet po CS lub PS,o co w tym chodzi bo nie znam się na tym? która opcja jest właściwa i ciekawa rzecz podczas instalacji sterów na kompie pojawiło się sony ericsson device ethernet emulaion(NDIS 5) i to ustrojstwo po podłączeniu telefonu(karciaka)z plusa(dla sprawdzenia zasięgu)śmiga po necie a nic przecież nie ustawiłem na karcie mam 8zł??? stan połączenia pokazuje czas i szybkość 10,0 Mb/s?? gdy w orange free mam szybkość portu?115,2Kbs
czym sprawdzić faktyczną prędkość wysyłania i pobierania?? :szok:
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Re: internet CS?

Post autor: Sundance_kid »

[email protected] pisze:czym sprawdzić faktyczną prędkość wysyłania i pobierania?? :szok:
Zainstaluj NetMetera.
EmTeeDee

Sundance_kid pisze:
[email protected] pisze:czym sprawdzić faktyczną prędkość wysyłania i pobierania?? :szok:
Zainstaluj NetMetera.
zainstalowałem :hyhy: taki tam programik ja używam AutoConnect niema takiego wykresu ale podaje czas ,ilość,itd..w tej chwili w orange mam max.20,1-14,9KiB/s-tak podaje netmeter na bocznym pasku-DL czerwone to wysyłanie czy pobieranie?
a co do tego CS o które się pytałem??
plusa nie mogę zmierzyć bo skończyła się kasa 8zł-1.5godz.w sieci normalnego surfowania muszę kupić starter maxdata! :padam: pozdro :papa:
gebus12
Stały użytkownik forum

Post autor: gebus12 »

PS oznacza transmisję pakietową (GPRS EDGE itp. )
CS oznacza transmisję CSD (prędkość zawrotna bo aż 9,6 kbps). Tutaj płaci się za czas a nie za ilosć przesłanych danych
EmTeeDee

o kurka.. muszę przełączyć na PS :dobani:
Ostatnio zmieniony 2008-08-17, 20:34 przez EmTeeDee, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

[email protected] pisze:kurka.. muszę przełączyć na PS :dobani:
I sprawdź swój rachunek obyś po otwarciu koperty zawału nie dostał ;)
Awatar użytkownika
DJMETRIX
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: DJMETRIX »

Dokładnie;)
Sony Vaio VPCF11ME - Alcatel One Touch Link Y858 Orange LTE
EmTeeDee

Sundance_kid pisze:[...]
Zawału nie dostałem ,rachunek normalny,teraz zresztą podwyższyłem sobie abonament bo miałem problemy(reinstalacja windowsa)i te 1GB mi nie starczało,i w sumie tego żałuję, 6GB przy korzystaniu z orange nie możliwe do wykorzystania w miesiącu z tą prędkością którą oni oferują ,trzeba spać,pracować a nie ściągać jakieś badziewie a dużych plików nie warto tak to się ciągnie (15Mb-2godz)
A tak w_ogóle coś ostatnio mi ten net zwolnił czasami w szczycie jest ''szybszy'' jak wcześnie rano lub w nocy , teraz mam podłączoną drugą komórkę SE k530i ona niema EDGE a NetMeter pokazuje mi to samo co w SE w300i ??? Zastanawia mnie też to że SE k530i ma USB Ethernet Emulation (NDIS 5) jak podepnę pod usb to nie muszę wybierać połączenia ani klikać na AutoConnect z którego korzystam ,telefon sam się łączy z netem tylko w zakładce stan połączenia pokazuje nie bajty( orange jako poł. domyślne)tylko pakiety??-jak to jest naliczane?i szybkość portu jest większa ale faktycznej nie mogę zmierzyć bo NetMeter nie wykrywa tego połączenia,albo nie wiem gdzie to ustawić i boję się korzystać bo wtedy nie wiadomo jaki będzie rachunek??

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2008-10-12, 20:49 ]
Poprawa pisowni.
Ostatnio zmieniony 2008-10-12, 19:49 przez EmTeeDee, łącznie zmieniany 1 raz.
gebus12
Stały użytkownik forum

Post autor: gebus12 »

Z tego co pamiętam nowe telefony SE są wyposażone właśnie w takie cudo do ułatwienia łaczenia z internetem.
Można to wyłączyć Ustawienia>Łączność>USB>Internet usb>wyłącz albo coś podobnego

Wyłącz to ustrojstwo i zestaw połączenie normalnie to powinno już pokazywać jak Pan Bóg przykazał
EmTeeDee

Przełożyłem kartę sim do SE w 300i on jest najlepszy ,zawsze ma zasięg itp. :D Pozdrawiam :papa:

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2008-10-12, 20:51 ]
Poprawa pisowni.
Ostatnio zmieniony 2008-10-12, 19:50 przez EmTeeDee, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ