sprzęt do podziału neostrady na dwa komputery
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
sprzęt do podziału neostrady na dwa komputery
Witam,
Przewertowałem całe forum w poszukiwaniu interesujących mnie informacji. Niestety, jako laikowi trudno mi złożyć wszystko do kupy i zrobić użytek z tych informacji.
Sprawa wygląda następująco:
Kumpel, który mieszka vis a vis mnie ma neostradę i zgodził się mi ją udostępnić. Odległość między nami to maksymalnie 50 m. Oba komputery znajdują się na strychach zaadaptowanych na mieszkania. Gniazdko telefoniczne u kumpla również znajduje się na strychu. Mój dach wykonany jest z poniemieckich dachówek, zaś kumpla z cienkiej blachy. Podział za pomocą kabla raczej odpada, bo dzieli nas droga (dość mało uczęszczana).
Proszę, doradźcie mi jaki sprzęt zakupić aby wyszło najtaniej i aby w przyszłości nie było u mnie problemów z internetem.
Internet miałby być dzielony za pomocą routera niezależnie (tzn. osobno), u mnie radiowo a u kumpla najlepiej za pomocą kabla. Tak aby nie było potrzeby włączania u niego komputera abym ja mógł korzystać z internetu.
Miało by to być też bezpieczne dla mnie i dla kumpla.
Mam do dyspozycji antenę z kartą sieciową (kumpel miał wcześniej internet radiowy). Może się przydać?
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
Przewertowałem całe forum w poszukiwaniu interesujących mnie informacji. Niestety, jako laikowi trudno mi złożyć wszystko do kupy i zrobić użytek z tych informacji.
Sprawa wygląda następująco:
Kumpel, który mieszka vis a vis mnie ma neostradę i zgodził się mi ją udostępnić. Odległość między nami to maksymalnie 50 m. Oba komputery znajdują się na strychach zaadaptowanych na mieszkania. Gniazdko telefoniczne u kumpla również znajduje się na strychu. Mój dach wykonany jest z poniemieckich dachówek, zaś kumpla z cienkiej blachy. Podział za pomocą kabla raczej odpada, bo dzieli nas droga (dość mało uczęszczana).
Proszę, doradźcie mi jaki sprzęt zakupić aby wyszło najtaniej i aby w przyszłości nie było u mnie problemów z internetem.
Internet miałby być dzielony za pomocą routera niezależnie (tzn. osobno), u mnie radiowo a u kumpla najlepiej za pomocą kabla. Tak aby nie było potrzeby włączania u niego komputera abym ja mógł korzystać z internetu.
Miało by to być też bezpieczne dla mnie i dla kumpla.
Mam do dyspozycji antenę z kartą sieciową (kumpel miał wcześniej internet radiowy). Może się przydać?
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: sprzęt do podziału neostrady na dwa komputery
U kumpla potrzeba router do neostrady z WiFi i odłączaną antenką, do tego antena panelowa 8dBi żeby wystawić ją za okno w Twoim kierunku.gerwazy pisze:jaki sprzęt zakupić aby wyszło najtaniej
U Ciebie AP Client i podobna antena wycelowana w kumpla antenę i już masz internet po kablu, jeżeli byś w domu chciał internet po WiFi potrzebujesz następny AP i do niego podłączysz kompa po WiFi.
Jak znam życie pojawi się problem z podziałem pasma bo jak któryś będzie coś ściągał to drugiemu będzie muliło itp. W tej sytuacji najlepszy by był modem do neo z wyjściem rj45 i do tego router Linksys WRT54GL z softem tomato albo Draytek Vigor 2700Ge
http://draytek.pl/index.php?k=produkty& ... 8b0b80baeb
Nie pomagam na PW!
-
Dzięki wojteksie za rychłą odpowiedź
. Rozjaśniłeś mi nieco całą sytuację.
Kwestię wyboru odpowiedniego routera już rozstrzygnąłeś
.
Teraz, co do anten.
Mam, można powiedzieć, dwie bezprzewodowe karty sieciowe i anteny do nich. Jedna ma 13 dBi, a druga nawet nie wiem (musiałbym sprawdzić). Pisałeś, że powinny mieć 8 dBi. Czy te decybele mają istotne znaczenie?
Zakładając, że 13 decybelowe anteny są odpowiednie, to pojawia się kolejne pytanie.
Czy antena będzie pasować do routera?
Wymienione przez Ciebie routery posiadają złącza RP-TNC. Nie znam się na tych złączach i zastanawiam się czy końcówka anteny będzie pasować.
W razie gdyby nie pasowała to mógłbym zamontować odpowiednią końcówkę?
Dobrze kombinuję?
Sorry za namolność, ale jak już pisałem nie znam się na sieciach bezprzewodowych i nie chcę popełnić jakiejś głupoty.
Dzięki za odpowiedź i pozdrawiam:)

Kwestię wyboru odpowiedniego routera już rozstrzygnąłeś

Teraz, co do anten.
Mam, można powiedzieć, dwie bezprzewodowe karty sieciowe i anteny do nich. Jedna ma 13 dBi, a druga nawet nie wiem (musiałbym sprawdzić). Pisałeś, że powinny mieć 8 dBi. Czy te decybele mają istotne znaczenie?
Zakładając, że 13 decybelowe anteny są odpowiednie, to pojawia się kolejne pytanie.
Czy antena będzie pasować do routera?
Wymienione przez Ciebie routery posiadają złącza RP-TNC. Nie znam się na tych złączach i zastanawiam się czy końcówka anteny będzie pasować.
W razie gdyby nie pasowała to mógłbym zamontować odpowiednią końcówkę?
Dobrze kombinuję?
Sorry za namolność, ale jak już pisałem nie znam się na sieciach bezprzewodowych i nie chcę popełnić jakiejś głupoty.
Dzięki za odpowiedź i pozdrawiam:)
- wojteks
- *** Administrator ***
To mogłoby się okazać że wystarczy tylko 1 antena po stronie dachu z blachy.gerwazy pisze:Jedna ma 13 dBi
Gdyby wystawić router i APC za okna to na taką odległość powinno działać perfekcyjnie beż dodatkowych anten.
Stanowczo za mocne na 50m.gerwazy pisze:Zakładając, że 13 decybelowe anteny są odpowiednie
Zawsze można zmienić wtyk/zrobić przejściówkę.gerwazy pisze:końcówka anteny będzie pasować.
Nie pomagam na PW!
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Zgadza się. Dobrze w takich sytuacjach zmniejszyć moc na urządzeniach podłączonych do anten - niech anteny robią większość roboty związaną z mocą.wojteks pisze:Stanowczo za mocne na 50m.
-
Przyznam, że nic z tego nie rozumiemJo_gurt pisze:[...]
Zgadza się. Dobrze w takich sytuacjach zmniejszyć moc na urządzeniach podłączonych do anten - niech anteny robią większość roboty związaną z mocą.

A w jaki sposób mogę zmienić tę moc?
niech moc będzie z Wami

Ostatnio zmieniony 2008-10-12, 22:03 przez gerwazy, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
W ustawieniach urządzenia ale nie każde ma taką opcję.gerwazy pisze:w jaki sposób mogę zmienić tę moc?
Nie pomagam na PW!