dwie czy jedna sieć?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
dwie czy jedna sieć?
Witam wszystkich. Mam pytanie do znających temat. Mam dostęp do internetu poprzez DSL. Łącze dzielę przewodowo i bezprzewodowo po domu routerem z AP. Chciałbym jeszcze wystawić AP z anteną na dachu. Mam w związku z tym pytanie, czy AP przy antenie należy skonfigurować jako druga sieć ( adresy z innej puli, inny kanał) czy tak samo jak AP przy routerze i będzie to jedna sieć. AP przy antenie z routerem mam zamiar połączyć skrętką.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: dwie czy jedna sieć?
janre, tzn tak:
- kupując sam AP bez routera sieci nie podzielisz na podklasy - AP jest urządzeniem warstwy 2 modelu OSI (doczytaj o co biega jeśli cię to interesuje); w takim układzie wszystko to będzie jedna sieć, z tej samej klasy adresowej, jedno otoczenie sieciowe
- jeśli jednak się uprzesz to na routerze głównym możesz skonfigurować VLANy i podłączyć "dachowego" AP do innego VLANu niż komputery w twoim domu; kwestia tego czy twój router to umożliwia
- możesz też zaopatrzyć się w drugi router z AP (bez modemu tym razem), wtedy komputery podłączone do niego radiowo będą w innej sieci niż sieć w domu, czyli taka sieć w sieci
Które rozwiązanie wybierzesz to już zależy od ciebie i od tego jak to konkretnie ma wyglądać.
- kupując sam AP bez routera sieci nie podzielisz na podklasy - AP jest urządzeniem warstwy 2 modelu OSI (doczytaj o co biega jeśli cię to interesuje); w takim układzie wszystko to będzie jedna sieć, z tej samej klasy adresowej, jedno otoczenie sieciowe
- jeśli jednak się uprzesz to na routerze głównym możesz skonfigurować VLANy i podłączyć "dachowego" AP do innego VLANu niż komputery w twoim domu; kwestia tego czy twój router to umożliwia
- możesz też zaopatrzyć się w drugi router z AP (bez modemu tym razem), wtedy komputery podłączone do niego radiowo będą w innej sieci niż sieć w domu, czyli taka sieć w sieci
Które rozwiązanie wybierzesz to już zależy od ciebie i od tego jak to konkretnie ma wyglądać.
-
- Początkujący użytkownik forum
Dzięki Jo_gurt, o to mi chodziło. Chcę aby to była jedna sieć. Na razie tak prosto, z czasem może to rozbuduję i coś wprowadzę nowego. Do podziału łącza-co byś radził, aby za niewielkie pieniądze, móc w miarę dobrze zarządzać siecią. Wiem, wiem, że cudów się nie mogę spodziewać za niewielkie pieniądze, ale widzę, że w tych sprawach z "niejednego pieca jedliście chleb" i znacie temat. Znajomy polecił mi jakiś mały serwerek na Linuksie za 200 zł. Nie wiem, czy w to wchodzić. Dzięki za informację. Pozdrawiam serdecznie.
- wojteks
- *** Administrator ***
Linksys WRT54GL z softem tomato.janre pisze:Do podziału łącza-co byś radził, aby za niewielkie pieniądze, móc w miarę dobrze zarządzać siecią.
Nie pomagam na PW!
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Za 200zł możesz mieć router na Linuksie (np taki jak napisał wojteks lub Asus WL500g Premium v1), do małej sieci będzie znacznie lepszy niż cały komp ze względu na wygodę, rozmiary, hałas i pobór prądu.janre pisze:Znajomy polecił mi jakiś mały serwerek na Linuksie za 200 zł.
W/w routerki są bez modemu DSL, ale możesz użyć tego, który masz (jeśli nie jest na USB).