Jaki drugi routerek do antenki dokólnej!

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wikara
Specjalista bezprzewodowy-senior

Jaki drugi routerek do antenki dokólnej!

Post autor: wikara »

Po długiej nie obecności na forum chciałbym was powitać wszystkich ,mam zaległości troszke i kilka pytań z mojej strony!
Mam antenke kierunkową i router planex gw-ap54sp-p po skretce do kompa i teraz chciałbym kupić drugi router tylko nie wiem jaki by można było podłączyć pod tego mojego planexa i pod ten drugi ap podłączyc antenke dokólna i rozsyłać neta.
Wszystko oczywiście na dachu,pragne dodac że mam juz wrt54gl który jest już podłączony w domu pod planexa ,i wrt54gl tomatov1.19 rozsyła mi neta po mieszkaniu ale mam antenke dokólna senao8dBi i chce podłączyć ją na dachu do drugiego routera i to wszytko podłączyć razem!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Jaki drugi routerek do antenki dokólnej!

Post autor: ja.michal »

Jak dobrze zrozumiałem chcesz pod router podłączyć drugi router, żeby rozsyłał na innej antenie internet?

Jeśli tak to router niepotrzebny tylko AP podłączony do routera który będzie tylko rozsyłał sygnał.
O ile router ma wolne porty LAN.
Awatar użytkownika
wikara

Tak chce aby mi rozsyłał na innej antenie internet,port lan mam wolny
Jaki ap by był dobry myślałem nad jakims z oprogramowaniem appro54
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Jeśli chodzi o AP to już pytanie do Jo_gurta bo on jest gutu w tym temacie. :) Ja nie chcę namieszać. ;)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

wikara pisze:Jaki ap by był dobry myślałem nad jakims z oprogramowaniem appro54
A potrzebne ci coś tego kalibru? Jeśli tak to jest to bardzo dobry wybór, np. Ovislink. Tylko tanie to nie jest. Ale jeśli nie masz jakichś wygórowanych wymagań to wystarczy np. TP-Link WA-501G lub jakiś Edimax.
Można też rozważyć drugiego WRT54GL z softem przystosowanym specjalnie pod AP. Było by to o tyle korzystne, że te linksysy mają złączkę antenową rp-tnc, wszystko inne ma rp-sma. Nie musiałbyś kombinować z anteną.
Awatar użytkownika
wikara

Jeśli chodzi o appro54 to jest to podobno najlepszy po tomato soft do wgrania np na OvisLink WL-5460 v2 lub też na taki sam ap co już mam gw-ap54sp-p i wolał bym kupić coś z tych dwuch produkcji i wgrać tego appro54 i po problemie bo oczywiście sa apeki z orginalnym już wgranym softem ale poco przepłacać jak można sobie samemu wgrać :D

-A wrt54gl już posiadam i tam już sprawdzałem podłączenie antenki pod jedno z gniazd i bardzo dobrze sie spisywał ,lecz musiałem odkręcić antenke dokólną od ap i zostawić go w spokoju w domu a rozważać sposób jak podłączyć antenke na dachu pod drugi ap którego jeszcze nie mam!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Ja to wszystko rozumiem ;) Ja ci tylko proponuję dokupienie drugiego WRT54GL.
Awatar użytkownika
wikara

A dobrym wyborem by było kupienie tego ap OvisLink WL-5460 v2 i wgranie appro54 czy lepiej kupic jeszcze jednego planexa z wbudowanym radiatorem i wgranie appro54.

Jesli chodzi o wrt54gl to za dużo kosztuje i nie chciałbym drugiego kupywac!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

wikara pisze:A dobrym wyborem by było kupienie tego ap OvisLink WL-5460 v2 i wgranie appro54
Myślę, że tak.
Awatar użytkownika
wikara

Ok to w takim razie kupuje OvisLink tylko teraz jeszcze podłączenie czy dobrze myśle, chce zrobic tak z planexa z wyjscia LAN1 krótką skrętką do OvsLinka do wejscia Lan1 później z Planexa Z wyjścia LAN2 do wejścia WAN WRT54GL który jest w domu,na razie wrt54gl jest podłączony pod Lan2 w planexie i działa wszystko ale jak podłącze tego OvsLinka to czy bedzie działać i jak go ustawić by wszystkie 3 ap działały razem?
Ostatnio zmieniony 2008-10-14, 11:37 przez wikara, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Tzn uściślijmy: Planex w tym układzie to router, Linksys podobnie, Ovis będzie tylko AP?
Awatar użytkownika
wikara

No niby tak to ma wyglądać jak napisałeś!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

To teraz tak: jeśli podłączysz do Planexa to kompy wiszące na Ovisie będą w innej sieci niż kompy wiszące na Linksysie. Żeby wszystko było razem to trzeba podpiąc albo Ovisa pod Linksysa albo w ogóle w Linksysie zrezygnować z funkcji routera.
Awatar użytkownika
wikara

Kurcze no nie wiem jak by było najkorzystniej,chciałbym aby wrt54gl rozsyłał mi po mieszkaniu bo i tak na mieszkaniu tylko sie łaczy stacjonarka i laptop ,a na OvsLinku by mogły sie łączyć klienci z 1 czy 2km.
To znaczy sie chodzi ci że jak podłącze pod planexa tego OvsLinka to kompy łączące będą łączyć sie z innym ssid niż te kompy które sa podłączone pod ssid w linksysie bo jeśli oto chodzi to jestem za.
Ale w sumie dobrym rozwiązaniem było by gdyby do jednego ssid mogły sie łaczyć wszystkie kompy i te z odległości i te w mieszkaniu ale nie wyłączając trybu na wrt54gl który rozsyła mi neta na mieszkanie to jak by sie dało tak zrobić jak opisałem to była by bajka!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

wikara pisze:chciałbym aby wrt54gl rozsyłał mi po mieszkaniu
Tak będzie, tego nie zmieniamy.

To ja nie wiem w końcu - chcesz jedno SSID czy dwa? Poza tym ja mówię tym czy chcesz, żeby kompy w domu i te na zewnątrz były widoczne razem np. w otoczeniu sieciowym?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

wikara pisze:chciałbym aby wrt54gl rozsyłał mi po mieszkaniu
Co z zarządzaniem pasmem dla klientów?
W domu może się pogodzicie ale jak któryś klient zacznie ssać to czym go ograniczysz? Do tego najlepszy jest WRT i jego wystaw dla klientów a w domu to zrób czym chcesz.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
wikara

wojteks
Pasmo jest przypisywane dynamicznie kto ile siedzi taki transfer ma!

Jo_gurt
Myśle ze wolałbym aby były wszystkie kompy widoczne w jednym otoczeniu było by mi to chyba na ręke z jednym ssid co?
Ale jeżeli by był problem z podłaczeniem to wtedy 2ssidy wspomniane wcześniej!
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

wikara pisze:Pasmo jest przypisywane dynamicznie kto ile siedzi taki transfer ma!
A niby w jaki sposób? Planex to APC i nic więcej więc co dzieli pasmo, czy masz jakiś serwer?

Chodzi o to że masz łącze 3Mbps i jak ktoś zapuści ściąganie p2p to zabije całe pasmo, inni wtedy przez skype nie pogadają, strony będą sie mulić itp.
Dla mnie przypisywanie pasma polega na podziale 3Mbps na 1 osobę, po 1.5Mbps na 2 osoby, po 1Mbps na 3 osoby i tak dalej albo podział dynamiczny z tym że np. minimalne pasmo to 256kbps.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
wikara

Ja ściągam neta od usługodawcy on nie ma podziału pasma tylko cały transfer idzie na siec ile ludzi siedzi to sie tak dzieli predkość,i admin mi pozwolił udostepnić sieć dla paru kolegów w obrębie 1km więc chce podzielić by było jak najkorzystniej.
To jaki ap kupic tego OvsLinka i podłączyć go pod planexa i później pod planexa podłączyć wrt54 czy pod ovslinka tego wrt54gl podłączyć ,by było widać wszystkie kompy w otoczeniu....
Ostatnio zmieniony 2008-10-14, 18:07 przez wikara, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

wikara pisze:by było widać wszystkie kompy w otoczeniu
To połącz tak:
APC Planex (od dostawcy), do WAN wrt54gl, wrt niech rozsyła po domu i do LAN wrt podłącz Ovisa. Wtedy wszystkie kompy bedą w jednej podsieci zrobionej na wrt i będziesz mógł sterować pasmem klientów. Teoretycznie komputery powinny się widzieć w otoczeniu sieciowym ale to przy wymianie plików między klientami zabije radio.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

wikara pisze:on nie ma podziału pasma
Może i nie ma podziału pasma, ale w takim układzie musi mieć jakiś QoS, bo tak to jeden by sobie przysiadł na p2p, odpalił 3 torrenty a reszta ledwo by pocztę odbierała.
Ogólnie przy udostępnianiu neta kontrola przepływu to podstawa.
Awatar użytkownika
wikara

wojteks
I tak zrobie oto mi chodzi ale skąd będe wiedział jak będzie jedno ssid o tej samej nazwie że łącze sie z wrt54gl a nie np z antenka dokólną?
A jakie by było rozwiazanie na 2ssid jak podłączyć można by to było ....

Jo_gurt
Tak admin ma poblokowane wszystkie te całe p2p i inne badziewia bo jak by to było odblokowane to tak jak mówisz istna masakra by była!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

No właśnie, jakaś kontrola musi być. Inna sprawa, ze teraz youtube+rapidshare+megashare+inne takie i nie trzeba p2p żeby zapchać pasmo ;)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

wikara pisze:jak będzie jedno ssid o tej samej nazwie
Niestety musisz mieć 2 SSID, na jednym będzie problem w domu chociaż jeżeli odsuniesz kanały wrt i ovisa o co najmniej 4 i jeszcze ovisa o 4 od planexa to moze zostać to samo SSID i w domu prawdopodobnie nie połączysz się z anteną dookólną (zreszta jakby co to w domu łatwo zmienić SSID a najważniejszy będzie zewnętrzny)
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Hmm, zastanawiam się, może jakby było jedno SSID to działałoby to a'la roaming. Nie testowałem, ale czytałem, że tak działa.
Awatar użytkownika
wikara

A jeżeli miało by być na 2 ssid to jak to ustawić ?
,czy była by inna jeszcze możliwość może tak jak mówiłem planex i pod ovslinka i póżniej wrt54gl pod planexa dobrze by to było ,czy tak jak mówiłeś wojteks planex i wrt54gl do wan i z lan z wrt do ovslinka i zrobić 2 ssid....
Jo_gurt
hmhmhm
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

wikara pisze:jeżeli miało by być na 2 ssid
Po prostu WRT ma SSID "domek" i łączysz do niego komputery w domku a Ovis ma jakiś SSID np. "as1" i do niego łączą się klienci.
wikara pisze:planex i pod ovslinka i póżniej wrt54gl pod planexa dobrze by to było
Planex to łącze od dostawcy więc żeby panować nad klientami to do planexa łączysz wrt i do wrt łaczysz ovisa.
hmhmhm
Roaming między AP różnych producentów nie zadziała ale komp powinien wybrać AP o mocniejszym sygnale.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
wikara

wojteksok i tak zrobie jak mówisz,ale jeszcze jedno chciałbym ograniczyć poprzez ttl by nie można było robić nigdzie pajęczynek tylko jeden komp jeden net a nie jeden net a 5kompów sie łączy do jednego neta da sie to tak zabezpieczyć podobno ttl to ma takie cos ja chciałbym to ustawić tylko nie wiem gdzie i czy obsługuje to w ogóle któryś z apeków, by ping wynosił cały czas TTL=1
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

wikara, próbowałeś kiedyś przeczytać swoje zdania? Lub zdanie? Bo nie wiem ile ich jest.
Na Tomato da się coś takiego zrobić, ale oczywiście Ovis musi być podpięty pod Linksysa.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

wikara pisze:tak zrobie jak mówisz,ale jeszcze jedno chciałbym ograniczyć poprzez ttl
A co za problem kupić wrt54gl, zainstalować tomato i zmienić sobie lokalnie ttl. Ograniczanie ttl to nie zabezpieczenie (no niby jakieś ale raczej marne). Przydziel pasmo na sztywno i niech sobie klient ma kilka kompów na jednym IP, pasma więcej nie dostanie.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ