Merlin XU870 i firmware

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Saracen
Stały użytkownik forum

Merlin XU870 i firmware

Post autor: Saracen »

Witam

Mam dostęp do taniego modemu XU870 3,6Mbit/s i słyszałem, że można go przyśpieszyć do 7,2Mbit/s. Czy to jest prawda? Nie mogę za bardzo znaleźć informacji na ten temat ani firmware do tego modemu, który pozwoliłby na taką zmianę.

Z góry dziękuje za wszelkie info.
zywiec515
Początkujący użytkownik forum

Re: Merlin XU870 i firmware

Post autor: zywiec515 »

Saracen pisze:Witam

Mam dostęp do taniego modemu XU870 3,6Mbit/s i słyszałem, że można go przyśpieszyć do 7,2Mbit/s. Czy to jest prawda? Nie mogę za bardzo znaleźć informacji na ten temat ani firmware do tego modemu, który pozwoliłby na taką zmianę.

Z góry dziękuje za wszelkie info.
Można przyspieszyć :D Ale nie orientuje się czy już wyszedł nowy firmware.
Jaką wersję masz w modemie?
Ja ostanio sobie wgrywalem 9.5.0.3, ale szczerze nie mam pojęcia czy jest już w nim upgrade do 7,2Mbit/s :cwaniak:
Jarek no.1

Post autor: Jarek no.1 »

podepnę się pod ten wątek, chyba to co napiszę będzie tu pasowało

kilka dni temu pobrałem ze stronki ERY najnowszy mobilink (stery) plus upgrade do 7,2 dla tego modemu XU 870 i teraz codziennie mam wpis w systemie w raportowaniu błędów "telemetry ..... coś tam", nawet nie wiedziałem że coś nie gra, zajrzałem tam przypadkiem
druga sprawa: postanowiłem wypróbować działanie netu daleko poza miastem i zonk, nie było zasięgu, miałem ustawione "ręczne umts" a po zrobieniu upgrade do 7,2 nie mam dostępu żeby przywrócić EDGE, są przyciski ale nie aktywne

czy żeby móc ewentualnie znów korzystać z EDGE muszę odinstalować upgrade?

w domu na UMTS/HSDPA działa ok, ale tylko w domu, a w końcu mam laptopa i net bezprzewodowy
macie jakąś radę?

edit:
przeinstalowałem upgrade, wcześniej zrobiłem głupotę - podczas instalacji karta sim musi być wyjęta z modemu, człowiek całe życie się uczy....
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

Jarek no.1 pisze:[...] pobrałem ze stronki ERY najnowszy mobilink (stery) plus upgrade do 7,2 [...]
Marzyciele... :) Czy ktoś w ogóle przekroczył 3,6 Mb/s ??
Co do flashowania modemów starszym softem to mi bezproblemu "poszło". A miałem przypadek że zrestartował mi się laptop podczas wgrywania najnowszego... :niepewny: Pomogło wgranie w kolejności starszego a później ponownie najnowszego.
Życzę powodzenia bo przyroda zna przypadki "padnięcia"... :zdziwko:
Awatar użytkownika
dnnet
Stały użytkownik forum

Post autor: dnnet »

Witam Serdecznie.
Mam taki modemik z iplusa i musze powiedziec że jestem bardzo zadowolony transfery są bardzo dobre zero zerwanych połączeń naprawde super. Średnio na testach wychodzi od 2,8 - 3,3 MB/s a przy ściąganiu przeważnie stabilne 260 KB/s czasami nawet lepiej. A jakie wy macie transfery na tym modemie .
pozdro
HP G6000-ATHLON X2 TK 57-HDD 120 GB-DDRII 3072-NVIDIA GEFORCE 7000M-VISTA HOME PREMIUM-HUAWEI B970 HSPA-400KB/s
Jarek no.1

mar_kow pisze:Marzyciele... :) Czy ktoś w ogóle przekroczył 3,6 Mb/s ??
Co do flashowania
Wycięcie zbędnego cytowania - BliSki.
aż takim marzycielem to nie jestem, walczyłem z tym bo najnowszy mobilink generuje u mnie błędy, sprawdziłem też że najlepiej modem działa na standardowych sterownikach z visty, nie ma sensu szukać innych, pozostawiłem upgrade do 7,2 może z czasem się przyda, na razie zamierzam testować różne ustawienia, nie liczę tu na zmianę prędkości ale na stabilność i pewność połączenia

do dnnet: teraz na tym modemie mam stabilne ~300KB/s bez dodatkowej anteny
Ostatnio zmieniony 2007-11-15, 13:28 przez Jarek no.1, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
dnnet
Stały użytkownik forum

Post autor: dnnet »

Ja również jade bez dodatkowej anteny i śmiga wyśmienicie. Testowałem w róznych miejscach chodzi mi o Bydgoszcz i musze powiedzieć że jestem pod wrażeniem niezależnie od miejsca w którym takowe testy robiłem chodzi mi o centrum miasta, rózne dzielnice oraz obrzeża miasta i teren poza miastem to nie miałem kłopotów z połączeniem a transfery różniły sie nieznacznie +/- 15-20 KB/s . Musze powiedzieć że zasięg Plusa w Bydgoszczy naprawde jest dobry niezależnie od miejsca w którym sie znajdziemy. Miałem jeden przypadek podczas testów poza granicami miasta jakieś 30 kilometrów , miałem tylko jedna kreske zasięgu czasmi dwie a połączenie nie różniło sie od innych naprawde niczym szybki i stabilny transfer. Jestem z iPlusem już 3 rok i musze powiedzieć że jak dla mnie to Plus idzie naprawde do przodu. Nie wiem jak jest w sieci Era jeszcze nie testowałem ale jak wpadnie mi jakiś modemik w ręce to na pewno przetestuje i podziele sie moimi wrażeniami.
Pozdrawiam dnnet
HP G6000-ATHLON X2 TK 57-HDD 120 GB-DDRII 3072-NVIDIA GEFORCE 7000M-VISTA HOME PREMIUM-HUAWEI B970 HSPA-400KB/s
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

Jarek no.1 pisze:[[...] nie liczę tu na zmianę prędkości ale na stabilność i pewność połączenia[...]
To potrafię zrozumieć ;) . A 300 kB/s to już całkiem przyzwoita prędkość, zwłaszcza że stabilna.
Awatar użytkownika
Saracen
Stały użytkownik forum

mam małe pytanko odnośnie modemu XU870. Czy da sie jakoś wymusić żeby się łączył przez HDSPA? Jestem w odległości 200-300m od nadajnika i widzę go z okna. Modem ciągle się przełącza z HDSPA na UMTS i odwrotnie. można jakoś wymusić żeby tego nie robił?
Jarek no.1

Ustaw na sztywno ręczny wybór sieci oraz tylko UMTS. To że się przełącza to ok, modem robi to samoczynnie w chwilach kiedy nie ściągasz nic.

Jak już piszę na forum to jeszcze się pochwalę, właśnie skończyłem robić format lapka. Jeśli wierzyć mojemu licznikowi transferu to uzyskałem prędkość 5687,7Kbps przy ściąganiu ponad 200MB.
Wiem że jest noc ale zawsze to coś :P
Awatar użytkownika
Saracen
Stały użytkownik forum

Gdzie się to ustawia? Bo ja nie widzę tego.
Jarek no.1

Szukaj czegoś takiego jak konfiguracja / ustawienia sieci itp. Najpierw ustaw ręczny wybór sieci - pokażą się wszystkie dostępne w Twoim miejscu (nawet te których nie odbierzesz), zaznaczasz swoją sieć z rozszerzeniem UMTS, potem zaznaczasz w opcjach "tylko UMTS".
groszek_jar

Post autor: groszek_jar »

panowie a co z update tego modemu z IPlusa do 7,2 MBit .. bo widze ze na glownej stronie nie ma zadnego upgradeu ..olali tych ktorzy kupili te modemy a teraz sprzedaja optiony
Mateoosh

Post autor: Mateoosh »

Witam. Jak <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> żadnych informacji na temat upgradu na stronie iPlus-a. Czyżby PLUS zostal przy 3,6mbps?

Na stronie Ery, znalazłem Modem_Driver_v1_5.dmg Tutaj.

Nie bardzo rozumiem co moge z tym rozszerzeniem pliku zrobić.
Aktualnie zainstalowanego mam starszego Mobilinka 2.02.18.25 a wersja sterownika to 3.0.1.0.

Z tego co pamiętam iPLUS manager zawierał sterowniki jedynie pod model MerlinU740.

Jeszcze jedno, czy firmware update z Ery będzie działał na modemowej wersji z PLUSka?
davss

Mobilink dla iplus'a

Post autor: davss »

Heja!

Czy ktos moglby mi podeslac link lub mobilink dla MacBookPro lub ewentualnie Windows XP/VIsta (zeby przetestowac) dla iPlus'a? <ciach>

Walcze juz chyba z 10 godzin i nici.

Kupilem karte Merlin XU870 na eBay w UK ktora byla w T_mobile. Gosciu mowil ze ma smok'a na ta siec ale kiedy ja polecialem DC-Unlock'iem i innym pokazywala ze jest unlocked.
Niestety jak wsadze sim iPlus'a to mi mryga na czerwono co znaczy ze cos nie tak z sim-karta. Jak wloze stara to jest staly czerwony czyli brak tej sieci.

Kupilem 15 kredtow na dc-unlock zaraz po wgraniu uniwersalnego rzekomo dzialajacego we wszystkich sieciach softu przy uzyciu QPST 2.7 bulid 263 i tylko kilka razy mi sie pojawilo na DC_unlock ze jest SIM i PIN (chyba mnie zrobili w bambuko bo pozniej caly czas pokazuje ze jest unlocked i zostalem z kredytami - sa na sprzedaz :)

Zebym wiedzial ze tyle zabawy to chyba bym kupil niezabezpieczona od razu...

Z gory dzieki
Ostatnio zmieniony 2012-10-09, 19:30 przez davss, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ