Jaki drugi routerek do antenki dokólnej!
Moderator: Moderatorzy
- wikara
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: Jaki drugi routerek do antenki dokólnej!
Jo_gurt Będę bardzo wdzięczny jeszcze jak mi udzielisz wskazówki jak to zrobić tak ovis będzie podłączony pod linksysa.
Co do zdań ,to mam klawiature hiszpańską na lapku i tak to jakoś zabrakło kropek!
wojteksMimo to chciałbym zastosować to ttl bo na razie pasma nie będe przydzielał
Co do zdań ,to mam klawiature hiszpańską na lapku i tak to jakoś zabrakło kropek!
wojteksMimo to chciałbym zastosować to ttl bo na razie pasma nie będe przydzielał
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
wikara, limit TTL odpalasz za pomocą komendy:
Najpierw trzeba załadować moduł:
Wrzucasz te komendy do skryptów (modprobe do init a iptables do firewalla - tak chyba będzie najlepiej). Przetestuj.
Możesz też skorzystać z świetnego generatora napisanego przez Robbsona (zgoogluj), od razu też masz kontrolę pasma od ręki.
Kod: Zaznacz cały
iptables -t mangle -I POSTROUTING -o br0 -j TTL --ttl-set 1
modprobe ipt_TTL
Możesz też skorzystać z świetnego generatora napisanego przez Robbsona (zgoogluj), od razu też masz kontrolę pasma od ręki.
- wikara
Ok załadowałem według opisu iptables i modprobe i dałem save i teraz jak to najlepiej sprawdzić czy nie da sie podzielić?
Co do generatora to tylko zaóważyłem że dzieli pasmo tak!
Co do generatora to tylko zaóważyłem że dzieli pasmo tak!
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Nie wiem tylko czy skrypty init nie wymagają restartu routera. Zawsze możesz się na niego telnetować i odpalić ręcznie modprobe.
W każdym razie sprawdź ping na jakąś stronkę, powinno być coś takiego:
Zwróć uwagę na TTL=1
W każdym razie sprawdź ping na jakąś stronkę, powinno być coś takiego:
C:\Users\Jogurt>ping onet.pl
Pinging onet.pl [213.180.130.200] with 32 bytes of data:
Reply from 213.180.130.200: bytes=32 time=54ms TTL=1
Reply from 213.180.130.200: bytes=32 time=52ms TTL=1
Reply from 213.180.130.200: bytes=32 time=52ms TTL=1
Reply from 213.180.130.200: bytes=32 time=60ms TTL=1
Ping statistics for 213.180.130.200:
Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 52ms, Maximum = 60ms, Average = 54ms
- wikara
Ok zrobione reboocik routera i ping puściłem i jest ttl=1 czyli wszystko gra!
Ale jest jedna rzecz podłącze ovslinka do wrt54 i np jak kogoś będe chciał podłączyć do sieci to uda mi sie podłączyć go czy musze go wpisać gdzieś w routerze,czy np nie będe musiał nigdzie go wpisywać tylko jak on będzie sobie chciał rozdzielić neta to mu sie to nie uda,bo do końca nie wiem jak to działa!
Acha i czy na sofcie TTL Adjust ustawić na +1 czy inaczej ,by było jak najlepiej!
Ale jest jedna rzecz podłącze ovslinka do wrt54 i np jak kogoś będe chciał podłączyć do sieci to uda mi sie podłączyć go czy musze go wpisać gdzieś w routerze,czy np nie będe musiał nigdzie go wpisywać tylko jak on będzie sobie chciał rozdzielić neta to mu sie to nie uda,bo do końca nie wiem jak to działa!
Acha i czy na sofcie TTL Adjust ustawić na +1 czy inaczej ,by było jak najlepiej!
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Tzn na routerze już nic nie dopisujesz. Filtrację MAC i inne zabezpieczenia ustawiasz na Ovislinku.wikara pisze:podłącze ovslinka do wrt54 i np jak kogoś będe chciał podłączyć do sieci to uda mi sie podłączyć go czy musze go wpisać gdzieś w routerze,
Pamiętaj tylko, żeby był w trybie czystego AP!
Zostaw tą opcję w spokojuwikara pisze:Acha i czy na sofcie TTL Adjust ustawić na +1 czy inaczej ,by było jak najlepiej!

- wikara
Tlko jak ustawie TTL Adjust na +1 i puszcze ping to odbicie pingu mam TTL=1 ale jeżeli wyłącze to TTL na none i puszcze ping to TTL=64
Acha i co to znaczy czystego Ap?jaka to jest opcja?
Acha i co to znaczy czystego Ap?jaka to jest opcja?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
A co i skąd pingujesz?wikara pisze:Tlko jak ustawie TTL Adjust na +1 i puszcze ping to odbicie pingu mam TTL=1 ale jeżeli wyłącze to TTL na none i puszcze ping to TTL=64
Chodzi o "AP mode", nic innego.wikara pisze:Acha i co to znaczy czystego Ap?jaka to jest opcja?
- wikara
Jak jestem połączony do linksysa i puszcze z laptopa ping z właczonym ttl+1 to odpowiedz gdzie bym nie puścił pinga to zawsze TTL=1 ale jeżeli wyłącze ttl to wtedy jak w laptopie puszcze pinga na obojetnie co to i tak mam wartości np ttl=64 lub 122itd
jeszcze chciałbym puścic ping do ovslinka ale jeszcze go nie mam jutro bede miał i wtedy potestuje i będe sie starał podłączyć pod ovslinka i puścić ping by wyszła wartość ttl=1
pingi puszczam takie:
ping onet.pl
ping 192.168.1.1 -t -l 1500
ping -n 1500 192.168.1.203
[ Dodano: 2008-10-15, 19:23 ]
I coś wiadomo co z tym zrobić!
Dziekuje wszystkim za odpowiedzi!!!
jeszcze chciałbym puścic ping do ovslinka ale jeszcze go nie mam jutro bede miał i wtedy potestuje i będe sie starał podłączyć pod ovslinka i puścić ping by wyszła wartość ttl=1
pingi puszczam takie:
ping onet.pl
ping 192.168.1.1 -t -l 1500
ping -n 1500 192.168.1.203
[ Dodano: 2008-10-15, 19:23 ]
I coś wiadomo co z tym zrobić!
Dziekuje wszystkim za odpowiedzi!!!