Program do ograniczenia udostępniania

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
oSA
Stały użytkownik forum

Program do ograniczenia udostępniania

Post autor: oSA »

Witam Serdecznie,

tak więc posiadam internet PLAY online za pomocą telefonu komórkowego. Następnie z laptopa udostępniam go na drugiego laptopa przez WI-FI. Wszystko działa idealnie, ale jest mały problem...

Na drugim laptopie mój siostrzeniec korzysta z internetu i często siedzi na youtube.com i chłonie mi transfer. Dlatego poszukuję programu w którym będę mógł np. ustawić dzienny limit np. 200MB. Do tego chciałbym żeby ten program miał jakieś logi po jakich stronach chodził. Bo nie raz z kumplami jak są sami chodzą chyba po stronach nie dla nich przeznaczonych... Nie wiem jakie, bo młody nauczył się czyścić historię itp.

Szukałem trochę na google, ale nic nie udało mi się znaleźć... :/

Oba laptopy chodzą pod kontrolą systemu Windows XP Pro + SP3 i są to HP Paviliony.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Program do ograniczenia udostępniania

Post autor: Jo_gurt »

Będzie ciężko, niestety ICS windowsowy jest średnio konfigurowalny. Do głowy przychodzą mi dwa rozwiązania:
- zainstalować na kompie siostrzeńca program NetLimiter (płatny, na pewno da się zlimitować prędkość przesyłu, a czy ilość ściągniętych danych - nie wiem); do tego można dorzucić jakiś soft do kontroli rodzicielskiej czy nawet najprostszy keylogger
- zmienić ICS na jakiś bardziej zaawansowany program, np WinGate, WinRoute itp, ale niestety nie są darmowe
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

W tym poście > Dzielenie łącza na dwa i więcej komputerów <

Mamy na końcu zagadnienie:
Zarządzanie limitami podziału (pasmem) łącza za pomocą oprogramowania.

Może tam coś ciekawego znajdziesz jeszcze. Ale jak widzisz wszystkie programy są płatne. Ja osobiście nie znam tego typu darmowego.
oSA
Stały użytkownik forum

Post autor: oSA »

Dzięki za pomoc :)

Tak więc, siostrzeniec pewnie zobaczył by netlimitera i pewnie go wyłączył...

Pomyśle z tym co podaliście, może coś z tego wyjdzie ;)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

oSA pisze:Tak więc, siostrzeniec pewnie zobaczył by netlimitera i pewnie go wyłączył...
Z tego co pamiętam można go zabezpieczyć hasłem.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

oSA, zawsze jakąś opcją jest program do odzyskiwania danych i masz historie z przeglądarek. :]
ODPOWIEDZ