D-LINK DL-524

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
coldblood
Początkujący użytkownik forum

D-LINK DL-524

Post autor: coldblood »

Witam mam problem z konfiguracją routera.
Chodzi oto że niedawno kupiłem laptopa z siecią wi-fii wbudowaną. W komputerze stacjonarnym mam internet bezpośrednio do karty sieciowej poprzez kabel. Kupiłem router aby mieć internet również w laptopie. I tu zaczynają się schodki ;/ wkładam płytę instalacyjną do komputera. Każe podłączać kabel zasilania potem ten niebieski kabel podłączam w miejsce kabla lan który podłączam do routera w miejsce wan. Wyskakuje mi abym podał hasło (nawet nie wiem o jakie hasło chodzi ;/).....A więc olałem płytkę postanowiłem robić to recznie
mój komputer/panel sterowania/połączenia sieciowe/właściwości/tcp ip/i tam wpisuje kolejno:
Adres IP: 192.168.0.4
Maska: 255.255.255.0
Brama: 192.168.0.1
Podstawowy DNS: 194.204.159.1
Alternatywny DNS: 194.204.152.34
Potem zatwierdzam przyciskiem OK. Po tym zabiegu nie mam już internetu(strony,gg nie działa) następnie w przeglądarce wpisuje http://192.168.0.1/
pojawia mi się panel i Pierwsze moje pytanie co mam zrobić aby na komputerze był internet co gdzie w pisać?? kopiowałem mac adres karty i kupkę to dało internetu jak nie było tak niema.
Następnie chciałbym się zając konfiguracją internetu w laptopie już widzę ze będzie ciężko ;// bardzo proszę o pomoc z góry dziękuje za poświęcony czas (ip mam stałe ponieważ serwery mogę stawiać do gierek i inne sieci również się łączą)
Ostatnio zmieniony 2008-10-12, 19:06 przez coldblood, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: D-LINK DL-524

Post autor: Jo_gurt »

coldblood pisze:A więc olałem płytkę postanowiłem robić to recznie
Bardzo mądrze.

Zajrzyj do tutoriala w moim podpisie.
Jak będą problemy to wrzuć tutaj <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=111136#111136" target="_blank">- IPCONFIG -</a> z kompa z działającym netem. Sprawdź <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a>.
Wifi konfiguruj dopiero jak rusyz na kablu.
coldblood

Post autor: coldblood »

Dzięki mistrzu znalazłem tam dużo info ale i tak nie działa. :(
http://www.voila.pl/153/513m8/index.php?get=1&f=1 <----- tu jest screen jak zrobiłem powiedzcie mi co jest nietak czekam na odp PozDro!!!!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Widzę, że masz ustawione PPPoE - nic o tym nie wspomniałeś, że masz użytkownika i hasło.
Ciągle czekamy na ipconfig /all z kompa z działającym netem.
pacynka

Post autor: pacynka »

Z printscreenu wynika ze w polu IP Address wpisales adres hosta w sieci lokalnej.
To pole jest przeznaczone na adres przydzielony przez Twojego dostawce Internetu. Jeżeli nie otrzymales takiego adresu to zmien ustawienia na dynamic PPPoE. Adres hosta w sieci przypisz ręcznie na komputerze albo korzytając z serwera DHCP na routerze (zakladka home>dhcp)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

pacynka, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby taki adres mieć od operatora. Dlatego chciałbym ipconfig zobaczyć.
pacynka

Post autor: pacynka »

fakt :) zasugerowalem sie dnsami tepsianymi i nawet nie bralem innej opcji pod uwage. Z drugiej strony zastanawiam sie ilu ISP stosuje takie praktyki?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

pacynka pisze:Z drugiej strony zastanawiam sie ilu ISP stosuje takie praktyki?
Ogromna ilość.
molczas

Post autor: molczas »

Witam, ja mam podobny problem tylko, ze mi udalo sie skonfigurowac router d-linka i jak podl. niebieski kabelek do karty sieciowej w laptopie to internet hula bez zarzutów, ale nie wiem jak uzyskac połączenie wifi ?:( Jak odl. kabel od kompa to pisze ze kabel sieciowy zostal odłączony. Wifi jest włączone bo sygnalizuje to system :( Co robic ??? :)

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2008-10-18, 10:56 ]
Poprawa pisowni.
Ostatnio zmieniony 2008-10-18, 09:55 przez molczas, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ