D-Link DI-524 -> 4 laptopy wifi - ogroomne problemy

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
zdesperowana2
Początkujący użytkownik forum

D-Link DI-524 -> 4 laptopy wifi - ogroomne problemy

Post autor: zdesperowana2 »

Witajcie. Oczywiście zanim się wzięłam za zabawę z routerem, czytałam bardzo dużo w internecie na ten temat, ale już tyle godzin nad tym spędziłam i jestem tak zielona i głupia, że chyba prędzej osiwieję niż sama sobie z tym poradzę. Dlatego proszę o pomoc. Może problem jest banalny (?)

Dzielimy jupisi.
Jeśli chodzi o zainstalowanie i skonfigurowanie routera na laptopie macierzystym - nie ma problemu. chodzi przewodowo i bezprzewodowo.
nie mam 4 kabli enthernet, więc pomyślałam, że będę dodawała każdego z osobna (nawet nie wiem czy sie tak da).
I nawet podłączyłam 2 laptopa. Wówczas macierzysty był wifi, a ten przez kabel. Ale nie mogłam sprawić, aby 2 komputer był też bezprzewodowo połączony. Ciągle jest "krzyżyk" przy połączeniu wifi.

potem coś sama kombinowałam, aż mi wyskoczyło na kompie macierzystym, że są jakieś problemy i skończyło się zresetowaniem modemu dostawcy i routera.

Proszę niech mi ktoś napisze, czy mogę dodawać kompy pojedyńczo czy wszystkie naraz muszą byc podłączone i niech mi ktoś wyjaśni czemu na kompie 2 nie mogę mieć wifi? skoro karta wifi jest włączona?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: D-Link DI-524 -> 4 laptopy wifi - ogroomne problemy

Post autor: Jo_gurt »

zdesperowana2, nie bardzo rozumiem co to znaczy "macierzysty". Komputery podłączone do routera są całkowicie równoważne i niezależne od siebie. Jak konkretnie masz to podłączone?
zdesperowana2

komputer macierzysty, tzn. ten, ktory początkowo był podłączony do internetu, z tego komputera robiłam klonowanie adresu mac.

co juz zrobiłam. w mysl zasady, jeśli ci coś nie wychodzi, a nie wiesz dlaczego, zresetuj wszystko i zacznij od nowa.
tak tez zrobiłam.
mam już podłączony ten komputer macierzysty bezprzewodowo, oraz drugi przewodowo. ciągle mi wifi nie chodzi.

najgorsze jest to, że na komputerze macierzystym nie widać mojego, a na moim tym bardziej nie widać tamtego.

Jedyne co zrobiłam dobrze, to to klonowanie adresu mac :/. wszystko wygląda tak, jakby ten komputer macierzysty był "ważniejszy" niż ten drugi :/.
na macierzystym mam viste po angielsku (to nie mój komputer, w życiu na viście nie pracowałam), ja [komputer 2] mam xp.

ojej, mam poważne wątpliwości czy to badziewie ogarnę.

edit.

zapomniałam napisać jak ja to robię. podłączam komputer macierzysty najpierw i konfiguruję router. jak działa przewodwo i bezprzewodowo, odłączam od niego kabel enthernet [laczy sie juz tylko przez wifi], a podłączam go do komputera 2 i zaczynamy proces konfiguracji na tym drugim.
Jeeny, padam na ryj. wstyd, żeby sobie z głupim routerem nie móc poradzić.

Czy jedynym wyjściem jest posiadanie 4 kabli enthernet, żeby to działało? miałam nadzieję, że zrobię to przez weekend, a tu klapa..:/
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

zdesperowana2 pisze:zaczynamy proces konfiguracji na tym drugim.
Jaki to proces konfiguracji? Mam nadzieję, że nie konfigurujesz routera ponownie?
zdesperowana2 pisze:Czy jedynym wyjściem jest posiadanie 4 kabli enthernet, żeby to działało?
Pod radio możesz podłączyć kilka-kilkanaście kompów (teoretycznie więcej, ale mówię o takiej konfiguracji, żeby to jako-tako działało).
zdesperowana2

http://forum.infojama.pl/default.aspx?g=posts&m=725680 ten chłopak ma ten sam problem. tylko ja mam sp2. router sprawny, bo komp macierzysty smiga.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

zdesperowana2, odpowiedz na pierwsze pytanie.
zdesperowana2

Czy konfiguruje ponownie..hm... podłączam router pod komputer 2 i wchodze na stronę 192.168.0.1 i się loguję, i już ustawień nie zmieniam [chyba] ale potem widnieje mój komputer taj jakby w tej sieci.

[ Dodano: 2008-10-19, 23:26 ]
Przepraszam, że tak chaotycznie piszę, ale już z tej bezradności się motam strasznie.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zdesperowana2, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

A jakbyś tak weszła na swoim do ustawień sieciowych:
1. prawy na sieć radiową -> właściwości
2. 2x na TCP/IP i wypełniasz pola:
Adres IP: 192.168.0.5
Maska: 255.255.255.0
Brama: 192.168.0.1
DNS: 208.67.222.222

to coś pomoże?
zdesperowana2

Niestety.
Tak jak było - pojawia się na dole chmurka [tam, gdzie sa ikonki koło zegara] i w tej chmurce jest komunikat "połączenie sieci bezprzewodowych - nie połączono", obok są takie zielone schodki które pokazują zasięg, a potem ikona jest szara z czerwonym krzyżykiem.

[ Dodano: 2008-10-20, 07:41 ]
Już po sprawie :)
Mój komputer (6720s) ma taki guzik, który musiałam nacisnąć aby wykryło sieć:).
Dziękuję za pomoc.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zdesperowana2, łącznie zmieniany 1 raz.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

zdesperowana2 pisze:Mój komputer (6720s) ma taki guzik, który musiałam nacisnąć aby wykryło sieć:)
Jak widać czasami proste rozwiązania są skuteczne :) :ok:
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

A na pewno od nich trzeba zacząć :rotfl:
zdesperowana2

Taka moja mała propozycja dla moderatorów, po moim przykadzie widać, że czasami coś tak banalnego jak włącznik/wyłącznik wifi bywa pomijane. może warto dodać taką wzmiankę w FAQ ? bo wiele osób tak skupia się na prawidłowym konfigurowaniu komputera, że zapomina o tym od czego trzeba było zacząć.

ps. dla przykładu. u nas wszystkie 4 laptopy miały ten włącznik/wyłącznik. nie koniecznie w widocznym miejscu ;). chociaż u mnie jak byk jest on zaraz koło "power" :P:P

dziękuję raz jeszcze za pomoc i cierpliwość, bo jak sama czytam te moje posty to o kirje elejson...

pozdrawiam :P
ODPOWIEDZ