Router Linksys wag325n a jego zasieg.

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
duzii
Stały użytkownik forum

Router Linksys wag325n a jego zasieg.

Post autor: duzii »

Witam!Kilka dni temu znajomy kupił router Linksys'a model wag325n.Kupił go ponieważ jego livebox nie siegał z wifi do jego domu.Wiedział że 2 sieci u siebie ja już zrobiłem więc poprosił mnie o pomoc.Na początku były spore problemy z zainstalowanie(kiedy normalnie tak naprawdę to niby wszystko idzie z automata...) potem jak już się udało to okazało się że nie jest taki dobry jak mówił sprzedawca w sklepie.Kupując router zależało mu na zasięgu.Używa go do internetu od neostrady.Zależało mu by mieć internet również w domku obok.Router jest w małej pomieszczeniu jakieś 20 metrów od domu ale przed samym domem stoi ogrodzenie z około 2 cm stali.Mysłałem że router spokojnie da rade i nie będzie żadnych problemów(mój router wrt54gl nadal sprawuje się świetnie;])Okazało się że router za prawie 400 zł sygnał ma minimalnie mocniejszy niż livebox...Do środy mamy czas by go zwrócić.Jak myślicie czy router może być felerny? Był on prawodopodobnie oddany przez kogoś innego , nie był zapakowany orginalnie pudełko zniszczone i do tego słabo działa:I Tak naprawdę to sygnał zaczyna tracić już kilka metrów za "budką " w którym jest umieszczony.Mój router wrt54gl u mnie w domu w jednym i drugim obok domku i w piwnicy ma 100% sygnału... Jak myślicie co może być przyczyną tak słabego zasięgu routera?Co zrobić?Kupić inny?Jaki polecacie?Czy mógł bym wziąść swój router i podłączyć go przez liveboxa i sprawdzić czy jest lepszy?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Router Linksys wag325n a jego zasieg.

Post autor: krystianb »

A może ma "srube" przykreconą i chodzi na 10mW? Proponuje sprawdzić.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

duzii, spróbuj może postawić do tej budki swojego WRT54GL i sprawdź jak to wygląda. Stalowy płot mocno przeszkadza, ściany itp i taki może być wynik. A jeśli nie trzeba Draft-N to darujcie sobie router z tym prestandardem - dopłaciliście za niego jakieś 200zł.
duzii
Stały użytkownik forum

krystianb jaką śrubę?

Jo_gurt ale mój router (wrt54gl) nie posiada modemu więc żeby go tam sprawdzić muszę jak?Zainstalować od nowa liveboxa i z niego kabel podlaczyc pod moj router?
Draft-N również nie jest mu kompletnie potrzebny, chodzi tu tylko o moc.Po prostu przy zakupie mu wcisneli taki : I
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

duzii, a po co dostęp do neta przy testowaniu sygnału?
duzii
Stały użytkownik forum

Hmm:P wlasciwie to nie wiem xD czyli jak mam zrobic by sprawdzic:P?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Postawić router tam gdzie ma stać, połączyć się z nim tam gdzie ma być komp i sprawdzić poziom sygnału :)
duzii
Stały użytkownik forum

Hmm czyli muszę po prostu podłączyć router z komputerem i zasilanie do niego i tyle ?Już będzie wysyłał sygnał?Czy trzeba go "zainstalować" Bo jak internetu nie ma to chyba (ale nie wiem nie znam sie ; p ) nie moge zainstalować go przez płytę która dają do routera no nie :P ?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Płyta do routera :szok: Zniszcz tą herezję!
A tak poważnie to na prawdę, płyty do routera to jest jakiś dziwny wynalazek współczesnego networkingu dla mas, który więcej szkodzi niż pomaga.
duzii
Stały użytkownik forum

xD Ok :P tylko nadal nie wiem jak sprawdzić ten moj router:P Tzn może wiem bo mam kilka pomysłów ale jak tam pojadę to do internetu nie bede miał dostępu a wolał bym sobie poradzić:P
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Podłączasz do prądu i próbujesz się z nim łączyć radiowo.
duzii
Stały użytkownik forum

Dobra to już nie ważne :P Znajomy oddał router ten co ma i teraz chce jakiś router najmocniejszy jaki się da( chociaż jak słyszałem są jakieś ograniczenia co do mocy? ) i po prostu taki kupić.Nie wiem jaki ten co on miał (wag325n) jaki on był mocny ale przydało by się coś mocniejszego.W nim aż tak dużo nie brakowało bo przed domem miał zasięg w domu no rzadko czasem łapał i zaraz tracił.Nie wiem czemu było tak że sygnał nawet jak się stało w miejscu strasznie skakał raz był 3 kreski zaraz zerwał sygnał :I Innych sieci tam nie ma więc nie bardzo co ma tam zakłócać sygnał:I Co proponujecie zrobić?
Ostatnio zmieniony 2008-10-20, 16:32 przez duzii, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

duzii pisze:chociaż jak słyszałem są jakieś ograniczenia co do mocy?
W UE maksymalnie z anteny może wyjść 100mW (20dB).

Najlepiej sprawić sobie routerek z odkręcaną anteną (lub dwoma) i jak dalej będzie kiepsko to dokupić antenkę o większym zysku.
duzii
Stały użytkownik forum

Hmm :P to co proponujesz?:>
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Najlepiej to WRT54GL + jakiś modem ADSL :hyhy: Ale rozumiem, że w grę wchodzą rozwiązania zintegrowane?

W takim razie np taki TP-Link:
http://allegro.pl/item460424877_router_ ... _w_wa.html
duzii
Stały użytkownik forum

Hmm czyli mogę bez problemu normalnie podłączyć neo pod liveboxa a liveboxa pod wrt54gl i wszystko będzie śmigać?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Będzie, ale LB to upośledzony router i trzeba się nieźle napocić, żeby ustawić w tryb bridge. A bez tego będą ustawione dwa NATy - jeden na LB i jeden na Linksysie. Raczej kiepski pomysł.
duzii
Stały użytkownik forum

Hmm czyli np ten router co podałeś i do tego antene tylko jaką? 12 dBi starczy? Nie wiem myślę że do 100 zł albo i więcej może spokojnie być byle by bez problemu dawała rade.Router tamten 400 zł kosztował a chodził jak ..... więc tutaj i tak i tak wyjdzie taniej.
Ostatnio zmieniony 2008-10-20, 16:58 przez duzii, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

duzii pisze:12 dBi starczy?
Pewnie tak, ale gwarancji nie ma. Trzeba testować.
duzii
Stały użytkownik forum

Hmm no dobra:) Czyli taki router na 3-4 komputery do łącza 2 mbit'y albo tam w przyszlosci większego starczy spokojnie ? Do tego jakąś dobrą antenę się zamontuje na tej "budce" na dachu i myślę że będzie ok :) Jak myślisz:P?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

duzii pisze:Czyli taki router na 3-4 komputery do łącza 2 mbit'y albo tam w przyszlosci większego starczy spokojnie ?
Tak. Chyba, że ktoś p2p zapuści ;)
duzii pisze:Jak myślisz:P?
Też myślę, że będzie ok. Ale co złego to nie ja :hyhy:
duzii
Stały użytkownik forum

^^ no dobra to powiem żeby wszelkie skargi kierować do Ciebie jak by co ^^ Hmm no właśnie jak to jest z tym p2p ? Często słyszę że ludzie mają problemy z nim przy routerach ; p ja swój mam (kochany wrt54gl :serduszka: ) i nie mam żadnych problemów ; p ani przy p2p ani przy ściąganiu 24h na dobę nic!Nigdy żadnej zwiechy. Da się jakoś u innych rozwiązać ten problem? A i jeszcze jedno, w tej budce w której będzie stał router jest trochę ciepło ; p nie wiem ile dokładnie no ale z hmm 30 stopni czy coś takiego jak się zrobi chłodniej na dworze to pewnie będzie więcej.Nie wiesz czy z tym routerem co wybrałeś mogły by być jakieś problemy spowodowane temperaturą?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Nie chodzi o zwiechy a o zajęcie całego pasma przez jeden komputer, co uniemożliwia komfortowe (lub jakiekolwiek) korzystanie z neta na innych kompach.

Co do temperatury to 30st zniesie. Najlepiej poczytać specyfikację techniczną, zawsze są napisane tolerancje na różne czynniki (temperatura, wilgotność itp).
duzii
Stały użytkownik forum

Mhm :) czyli już chyba wszystko wiem:D Wielkie dzięki! Może jeszcze będę mieć jakieś pytania to najwyżej napiszę :) Jeszcze raz dzięki!

Jak wszystko kupie i podłącze to napisze jak się sprawuje;] Gorzej jak podłącze i nie będzie działać^^
duzii
Stały użytkownik forum

Hmm no i mam następne pytanie.Czy w routerach(lub w tym co mi podałeś) jest coś takiego jak ograniczenie co do mocy anteny jaką można podłączyć? Bo znajomy własnie był w media i oddawał router ten stary i chciał jakiś inny kupić chociaż mu odradziłem ale mówił że w tamtym co chce kupić można antenę 6dBi zamontować więc nie wiem czy są jakieś ograniczenia czy nie :P Pytam tak dla pewności:)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Nie ma. Antena jest urządzeniem pasywnym, router nie ma żadnego pojęcia co jest do niego podłączone.
duzii
Stały użytkownik forum

Witam ponownie!Antena i router już mi doszedł!Już zamontowałem i niby nie jest źle.Sygnał właścwie.Ale tak myślę że lepiej by było tą antenę zamontować wyżej.Sygnał wysyłany jest na odległość z 20 metrów po drodze jest duże stalowe ogrodzenie które sygnał hamuje i tak myślę czy można z 12-13 metrów kabla walnąć do takiego routera i antena i nie będzie przy tym jakiś strat ?Jak tak to jaki kabel najlepszy?I jeszcze jedno czy jest jakiś program czy oprogramowanie do routera które umożliwia ustawienie mocy sygnału z anteny ? Zmniejszenie zwiększenie itp?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

duzii pisze:nie będzie przy tym jakiś strat ?
Będą, 10m kabla H155 zje ci ok 5dB z zysku anteny.
duzii pisze:I jeszcze jedno czy jest jakiś program czy oprogramowanie do routera które umożliwia ustawienie mocy sygnału z anteny ? Zmniejszenie zwiększenie itp?
Tylko jeśli router obsługuje to z poziomu swojego panelu konfiguracyjnego.
duzii
Stały użytkownik forum

Hmm no to odpada :I Cholera bo nadal chyba trochę jeszcze brakuje by był internet wszędzie bez problemu... pewnie dlatego że ta antenę co kupiłem to jakieś cudo chyba nie jest tylko samoróbka (niby 17 dbi ^_^)taka co myślicie ? Co zrobić jeszcze by wzmocnić ten sygnał.W domku na górze sygnał jest dobry tam coś 4-5 kresek więc super na dole dziwne bo potrafi w jednym miejscu być 5 kresek a za kilka sekund zerwać połączenie.Nie wiem może to dlatego że cała okolica(ogrodzenie,maszyny typu traktor ,wywrotka,itp itd) stoją niedaleko domu obok są też budynki całe ze stali i jak myślcie może to wszystko osłabiać/odbijać sygnał i przez to tak skacze?Teraz żałuje że nie wziąłem jakieś firmowej anteny kierunkowej.... To co proponujecie ? Można zrobić np na dachu od domku jakiś odbiornik który odbiera sygnał i rozsyła go jeszcze raz w okolicy domu ? ( to sie zwało AP tak xD? ) czy może coś innego ? Jak na razie mam router ten co wybrałeś antenę tą co podałem link wyżej i to połączone kablem h-155 4 metry.Antena jest gdzieś na wysokości 4 metrów niby więc już tak prawie nad ogrodzeniem...

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-10-27, 18:12 ]
Poprawiłem pisownię.
Ostatnio zmieniony 2008-10-27, 18:06 przez duzii, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Jo_gurt pisze:Będą, 10m kabla H155 zje ci ok 5dB z zysku anteny.
+ jeszcze strata na jednym dodaktowym złączu czy to juz wliczone?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ODPOWIEDZ