Sinus 154 oraz nowa antena 11dBi

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

sienczek
Początkujący użytkownik forum

Re: Sinus 154 oraz nowa antena 11dBi

Post autor: sienczek »

wojteks pisze:eżeli będzie pracował jako "Client" to jeszcze w ustawieniach musisz wybrać która antenę używasz i nie będzie nic nadawał, bedzie pracował tylko z zewnętrzną anteną.
Tyle tylko że w Sinusie raczej nie ma takich ustawień... :/ Nie widziałem nigdzie opcji zmiany trybu.
ale znalazłem to o nim:
"Repeater/Client (WDS) - funkcja przydatna do budowania mostów miedzy Access Pointami oraz podłączania klientów za pomocą wewnętrznych sieci LAN. Możliwe zastosowanie zamiast karty bezprzewodowej - podłączenie przez gniazdo RJ-45. AP działa jako Client tylko w zestawieniu z takim samym Access Pointem lub w trybie WDS (np. z AP Linksys)"
czyli obecnie pracuje w trybie client z tego wniosek!!! Ale ustawień anten nie ma.
Ewentualnie ukryć tą sieć bo jest taka opcja i tyle!
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Ewentualnie ukryć tą sieć bo jest taka opcja i tyle!
Client nic nie ukrywa, nie transmituje SSID, po prostu jest klientem i to wszystko.
Wybór anten może być w jakimś "advanced wireless setup"
sienczek pisze:podłączania klientów za pomocą wewnętrznych sieci LAN
To jest własnie po kablu.
Nie pomagam na PW!
sienczek

Powiedzcie jaki IP urządzeń powinny byc ustawione w takiej konfiguracji. Asus mial 192.168.1.1, Sinus 192.168.2.1, Tplink 192.168.0.1. Wszędzie DHCP ON. Tak poprawnie może być?? CZy zmienić i gdzie i na co? Zastanawia mnie fakt ze jak sie polacze z tplinkiem przz wifi to nie moge wejsc ani na tplinka ani na sinusa, jedynie na asusa... to jest dziwne...
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Wszystkie powinny być w jednej sieci czyli asus 192.168.1.1, sinus 192.168.1.2, tplink 192.168.1.2 a komputery w tej sieci powinny mieć adresy np. 192.168.1.10 i wyżej.
IP sinusa i tplinka ustaw ręcznie
Nie pomagam na PW!
sienczek

Hmm tak wszystko pięknie jednak zastanawia mnie fakt że kiedy ustawie IP TPlinka na 1.3 to neta nie ma. Jesli ustawie 0.1 to internet jest! Sinus i Asus pracują w jednej podsieci: już normlanie się widzą w sieci i zawsze można do nich wejść: dziwi mnie tylko tplink że musiał mieć inna podsieć aby się połączyć z internetem: kabel wpiety do gniazda LAN a nie WAN jak coś.
ODPOWIEDZ