Czy to bedzie dzialac w takiej konstelacji?

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
reilord
Specjalista bezprzewodowy-senior

Czy to bedzie dzialac w takiej konstelacji?

Post autor: reilord »

Bede wdzieczny za obejrzenie schematu i ewentualne uwagi.
http://images25.fotosik.pl/287/90b913eed2409028med.jpg

Linia szara zaznaczone sa polaczenia bezprzewodowe, a czarna kablowe.
HP i iPhone powinny automatycznie sie przelaczac miedzy routerem a AP w zaleznosci od sily sygnalu. Zastanawiam sie, czy komputer PC z BC moze byc (a moze wrecz powinien byc) podlaczony do portu WAN?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Czy to bedzie dzialac w takiej konstelacji?

Post autor: Jo_gurt »

reilord pisze:Zastanawiam sie, czy komputer PC z BC moze byc (a moze wrecz powinien byc) podlaczony do portu WAN?
To zależy czy chcesz, żeby był w tej samej sieci co HPek i aj-foun.

Co do roamingu to w jakim trybie masz APka?
Awatar użytkownika
reilord

na razie jeszcze nie mam ap i routera. Resztę już mam. Nie wiek również w jakim trybie powinien pracować ap. Wszystkie urzadZenia mają być w jednej grupie roboczej. Mają się widzieć (pingowac). Czy w ogóle te sprzęty sanze sobą kompatybilne i czy można skonsfigurowac to w taki sposób jak na schemacie? Jeśli chodzi o wifi to mam niewielkie doświadczenie i sporo wiedzy teoretycznej. Niestety teoretycznej.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Z tym APkiem będzie problem, bo chcesz zrobić AP-Client + Repeater. Na moje to nie da rady.
W lapie jest dodatkowa radiówka? :zdziwko:
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

reilord pisze:na razie jeszcze nie mam ap i routera
Sugerowałbym zupełnie inne rozwiązanie bo tutaj nie da się prosto zrobić połączenia między PC1 a HP/iPhone/nbox.

Zakup routera Linksys wrt54g3g i modemu na PCMCIA obsługiwanego przez ten router (albo Asusa wl500 premium i modem pozostanie ten sam) żeby uruchomić na nim blueconnect. Do niego kablem PC1, a po WiFi HP i iPhone oraz jakiś AP Client do nboxa.
Trudno będzie zrobić Clienta dla nboxa i repeater. Lepiej do routera dołożyć mocniejszą antenkę np. 8dBi zamiast typowych 2dBi i sprawdzić czy zasięgu wystarczy dla iPhone i laptopa.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
reilord

A jaki bylby koszt modemu PCMCIA obslugiwanego przez Linksys'a (obojetnie, ktorego - ceny sa podobne) z obsluga HSUPA oraz (na wypadek gdyby pierwsza opcja byla za droga) tylko z HSDPA. Za jaka cene bylbym w stanie jeszcze opchnac Icon'a 225? Szukalem Asus'a, ale na stronie Asusa nie ma takiego produktu. Rozumiem, ze jest to zwykly router wifi z n-draft (nie router 3G?)?

Gdyby byl to router 3G to kazde MAC mialby internet niezaleznie od wszystkiego. Jesli zastosuje zwykly router to komputer z modemem bedzie musial byc wlaczony i polaczony by udostepniac internet (w przeciwnym razie pozostale urzadzenia beda jedynie dzialac w jednej grupie, czyli wymiana plikow itp.), tak?
Szukam rozwiazania taniego, ale stabilnego i zdecydowanie wole udany router sredniej firmy, niz przereklamowana kiche np. USR czy Netgear'a. Nie wiem, czy w ogole potrzebny mi n-draft, ale w sumie to przyszlosciowe...

Nie wiem, czy taniej bedzie zwykly router z n, z ktorego bedzie korzystal laptop i IP oraz AP z b/g dla nbox'a czy router 3G z modemem hsdpa lub hspa i AP z b/g?
Warto zaznaczyc, ze moj komputer i tak jest caly dzien online,, wiec argumenty o oszczedzaniu pradu sa zbedne. Aktualnie mam stworzona siec ad hoc miedzy PC1 z DWA-142 i laptopem z jakas karta zintegrowana i widze, ze zasieg jest calkiem wystarczajacy - caly dom + kawalek podworka, ale z n-draft bedzie szybszy transfer, tylko, ze na g nie odczuwam jakiegos wielkiego dyskomfortu...

Rozumime, ze wrto54g3g jest sprawdzony, dobry, modyfikowalny itp., ale czy nie bylo by taniej zakupis routera 3g z USB? Sporo sie tego pojawilo ostatnio. Nie musialbym zmieniac modemu (a jedynym sensem byla by zmiana na lepsze czyli HSUPA, ale watpie zeby to juz stanialo tak bardzo jak bym chcial). Mamy np. cos takiego: WMQ137 albo TW-3G. A co w ogole myslicie o tych routerach? Czy warto sie w nie bawic? W przyszlosci (predzej czy pozniej trzeba bedzie przejsc na hsupa) lepiej rozbudowac taki router o szybsza karte pcmcia lub usb, czy linksys'a, ale tutaj jestesmy ograniczeni. Tez jestem ciekaw co myslicie o Novatel MC990D lub icon'ie 401. Bo te sa jedyna alternatywa dla mojej USB'owej sytuacji aktualnej.

No i poza tym wszystkim jaki AP do tego? Zasieg mam wystarczajacy z samego g z DWA-142, wiec zakladam, ze ap nie bedzie musial robic za repeater. To juz lepiej do router'a lepsza antenke przypiac. Wiec router bylby tylko dla nboxa.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

reilord pisze:z n-draft bedzie szybszy transfer
Pod warunkiem że karty klienckie też będą w "n" i najlepiej tego samego producenta.

Chodziło mi o takiego asusa
http://www.cp24.pl/index.php?ID_KARTOTEKA=10014
do niego można podłączyć modem USB ale w tym temacie to tylko teoretykiem jestem więc poczekajmy na inne wypowiedzi.

Ceny najlepiej sprawdzić na alledrogo/ceneo/nokaut
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

reilord pisze:Nie wiem, czy w ogole potrzebny mi n-draft, ale w sumie to przyszlosciowe...
W Draft-N nie ma żadnej przyszłości. To tylko półśrodek. Do pełnego standardu pewnie jeszcze się wiele zmieni. IMO kupowanie dzisiaj Draft-N nie ma sensu, chyba, że chcesz wymieniać sprzęt co rok-półtora.
reilord pisze:Sporo sie tego pojawilo ostatnio.
Tak? Jakie? :zdziwko:
Awatar użytkownika
reilord

Mamy np. cos takiego: WMQ137 albo TW-3G.
No ten asus wydaje sie byc sensownym sprzetem. Rozumiem, ze nie bedzie mial problemu z DWA-142? Jaki AP do tego? Czy na prawde mozna do niego podlaczyc icon'a 225??? Az mi sie wierzyc nie chce. Czy ktos to testowal?

Czemu tego tyle jest? Ktory to?
http://www.ceneo.pl/categories.aspx?sea ... e=99999999

A moze prosciej i taniej bedzie kupic: D-Link DIR-300 i DAP-1160 albo jeszcze taniej dwa D-Link DI-624 z serii Air Plus Xtreme G 108Mbps??
ODPOWIEDZ