Witam was
Słuchajcie mam net radiowy czyli do routera tego co w temacie mam podłączona antenę a router podłączony do kompa. Na windowsie net śmiga na linuxie nie wiec, odpaliłem firefoxa wpisałem 192.168.1.1 czyli adres routera admin hasło i w NETWORK zmieniłem z adresu ip maski podsieci itd krócej mówiąc zmieniłem na DHCP. Teraz muszę ponownie skonfigurować router ale wpisując w wyszukiwarce 192.168.1.1 jest napisane ze się łączy i łączy sie w nieskończoność w windowsie od razu w operze wywala ze nie ma takie serwera.
Problem z konfiguracja routera TP link tl wa501g
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Problem z konfiguracja routera TP link tl wa501g
To nie router tylko Acces Point w trybie Client. Jeżeli przełączyłeś go na DHCP to masz problem, IP służy tylko do zarządzania AP i niczego więcej. Najszybciej to będzie reset do "factory default" i konfiguracja AP od początku albo podłączenie go pod dowolny router (PC z ICS) żeby mu przyznał IP i wtedy powrócić do ręcznego ustawienia IP.Aristarh pisze:mam net radiowy czyli do routera tego co w temacie
Więc trzeba było Linuxa konfigurować a nie mieszać w AP.Aristarh pisze:Na windowsie net śmiga na linuxie nie
Nie pomagam na PW!
-
Ale po ustawieniu na DHCP net zaczął też śmigać na linuxie tylko tylko na windowsie przestał linux miałem dobrze skonfigurowany.
[ Dodano: 2008-10-26, 12:56 ]
Nie ma innego sposobu? Sam nie dam rady ponownie skonfigurować routeraz, ponieważ nie znam ani ip sieci ani adresów dns
[ Dodano: 2008-10-26, 12:56 ]
Nie ma innego sposobu? Sam nie dam rady ponownie skonfigurować routeraz, ponieważ nie znam ani ip sieci ani adresów dns
- wojteks
- *** Administrator ***
To ustawienie było bez znaczenia. AP jest przeźroczysty niezależnie jaki system operacyjny ma komputer.Aristarh pisze:po ustawieniu na DHCP net zaczął też śmigać na linuxie
Podałem 2 (3) sposoby. Ale skoro działa to po co zmieniać.Aristarh pisze:Nie ma innego sposobu?
Nie pomagam na PW!
-
Problem w tym ze zarówno na xp home jak i ubuntu hardy heron jest ustawione dhcp na ubuntu działa na windowsie nie. Próbowałem wszystkiego na windzie tworzyłem własne ip spisywałem serwery dns z ubuntu i tam wpisywałem i ustawiałem aby było automatyczne wyszukiwanie ip... Ale nic to nie daje nie wiem co mam robić skoro na ubuntu z dhcp działa to na windzie też powinno
- wojteks
- *** Administrator ***
Ale włączenie DHCP na AP Client służyło tylko przyznaniu IP dla AP w celu zarządzania i do niczego więcej. Zupełnie czym innym jest włączenie DHCP w komputerze. Pewnie implementacje między Linuxem i Windowsem się różnią stąd Linux działa z dhcp a windows nie.Aristarh pisze:skoro na ubuntu z dhcp działa to na windzie też powinno
Jakie zabezpieczenia stosuje dostawca? MAC? bo może na windows i na Linux nie wiadomo dlaczego pojawia się różny MAC karty sieciowej i tylko jeden z nich może być wpuszczony do sieci.
Czy przedtem windows miał DHCP czy był skonfigurowany ręcznie?
Co jest jak przepiszesz IP, brama, maska, dns z działającego Linuxa do windowsa?
Nie pomagam na PW!