Radiówka- pytanie czy warto?
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Radiówka- pytanie czy warto?
Witam.
Mam pytanie odnośnie internetu radiowego.
Mam szansę przenieść się z GO!nternet (256kb/s + MC35) na lokalną sieć radiową.
Jest to sieć w paśmie 2,4 oparta na łączu TP.
Transfer 32 UL-128 DL za 60 złotych miesięcznie.Koszt instalacji i sprzętu 350 złotych.
Limitów niby nie ma. Umowa na 12 miesięcy.
Szczerze mówiąc transfer nie wydaje mi się oszałamiający...
Jak takie łącze, zakładając deklarowany poziom będzie się spisywać w porównaniu z GO?
Na kabel szans raczej u mnie nie ma i powstał dylemat czy brać to, czy poczekać jeszcze np. na Wi-Max. Jest co prawda okres testowy, po którym można zrezygnować, jednak wstępnie chciałem się fachowców spytać...
Pozdrawiam.
Mam pytanie odnośnie internetu radiowego.
Mam szansę przenieść się z GO!nternet (256kb/s + MC35) na lokalną sieć radiową.
Jest to sieć w paśmie 2,4 oparta na łączu TP.
Transfer 32 UL-128 DL za 60 złotych miesięcznie.Koszt instalacji i sprzętu 350 złotych.
Limitów niby nie ma. Umowa na 12 miesięcy.
Szczerze mówiąc transfer nie wydaje mi się oszałamiający...
Jak takie łącze, zakładając deklarowany poziom będzie się spisywać w porównaniu z GO?
Na kabel szans raczej u mnie nie ma i powstał dylemat czy brać to, czy poczekać jeszcze np. na Wi-Max. Jest co prawda okres testowy, po którym można zrezygnować, jednak wstępnie chciałem się fachowców spytać...
Pozdrawiam.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: Radiówka- pytanie czy warto?
Drogo i wolno. No comments.
- MaxFM
- Stary wyga bezprzewodowy
128/32 za 60 zł ?? to okropnie drogo, i jeszcze ta umowa na czas okreslony
A instalacja to no comment. Ja osobiscie zakładam radiowke u ludzi i przykładowo oferuje 128/128 za 30 zł/m i umowa na nieokreslony z miesiecznym wypowiedzeniem. Koszt instalacji i sprzetu dla klienta to ok 150 zł. (czyt. karta, kabel i antena)
Moim skromnym zdaniem nie pchaj sie w to 

-
- Użytkownik forum
Dziękuję za opinie.
Sam widzę, że to żadna rewelacja...
Nie chcę też by chęć znalezienia alternatywy dla GO! (120 zł za miesiąc) miala mi odebrać resztki zdrowego rozsądku (jeśli jakieś pozostały...)
Przyjdzie jeszcze nieco poczekać.
Ciągle ( może naiwnie ) liczę, że w końcu na rynku tego typu usług zacznie się więcej dziać z korzyścią dla klientów.
Pozdrawiam.
Sam widzę, że to żadna rewelacja...
Nie chcę też by chęć znalezienia alternatywy dla GO! (120 zł za miesiąc) miala mi odebrać resztki zdrowego rozsądku (jeśli jakieś pozostały...)
Przyjdzie jeszcze nieco poczekać.
Ciągle ( może naiwnie ) liczę, że w końcu na rynku tego typu usług zacznie się więcej dziać z korzyścią dla klientów.
Pozdrawiam.
-
A duzo masz tam wkolo chetnych w razie czego?
-
- Użytkownik forum
Szczerze mówiąc to nie wiem.
Podejrzewam, że kilku by się znalazło. Musiałbym zrobić dokładniejsze rozeznanie...
W dodatku chętni muszą być nie tylko do posiadania netu, ale też do płacenia za niego
Podejrzewam, że kilku by się znalazło. Musiałbym zrobić dokładniejsze rozeznanie...
W dodatku chętni muszą być nie tylko do posiadania netu, ale też do płacenia za niego

- MaxFM
- Stary wyga bezprzewodowy
A nie masz gdzies w sasiednim miescie albo wiosce neta radiwego coby sie podpiąć ?
-
- Użytkownik forum
Tylko tego, o którym pisałem na początku...
-
chodzi mi o to ...ze ..jesli masz znajomego , wujka, ciocie..czy kogos tam jeszcze ...z kim sie ugadasz...to : kup dsla...zrob link...postaw serwer...i strzel sobie sygnalem do siebie na wies. potem podlacz 10 maniakow.
bedziesz mial tani net i dobry.
a jak juz bedziesz skory to zrobic to ci tu wszyscy wyloza co i jak !
a jak cos no to przyjedziemy i zalozymy:)) bo nam sie nudzi:)))
bedziesz mial tani net i dobry.
a jak juz bedziesz skory to zrobic to ci tu wszyscy wyloza co i jak !
a jak cos no to przyjedziemy i zalozymy:)) bo nam sie nudzi:)))
-
- Użytkownik forum
Hm... dobra jak Wam się nudzi to ja jeszcze też ponudzę...
DSLa (być może) mógłbym skołować jakieś 7 km ode mnie.
Co dalej? Z tego co napisałeś znajomo brzmi jedynie: postaw serwer
Najsamprzód jaki byłby przybliżony koszt rozprowadzenia tego na powiedzmy 8 osób tym razem w promieniu kilkuset metrów?
Jaki sprzęt etc.
PS Nie trzeba przy tym walczyć (czytaj uzyskiwać zezwoleń) z biurokracją...
PS2 To chyba raczej w celu edukacyjnym i aby kolega ikw nie pogrążył się w nudzie zadaję to pytanie, nie sadzę bowiem bym sie na to poważył...[/list]
DSLa (być może) mógłbym skołować jakieś 7 km ode mnie.
Co dalej? Z tego co napisałeś znajomo brzmi jedynie: postaw serwer

Najsamprzód jaki byłby przybliżony koszt rozprowadzenia tego na powiedzmy 8 osób tym razem w promieniu kilkuset metrów?
Jaki sprzęt etc.
PS Nie trzeba przy tym walczyć (czytaj uzyskiwać zezwoleń) z biurokracją...
PS2 To chyba raczej w celu edukacyjnym i aby kolega ikw nie pogrążył się w nudzie zadaję to pytanie, nie sadzę bowiem bym sie na to poważył...[/list]
-
7 km powiadasz? hmmm da sie zrobic podejrzewam bez wiekszych problemow pod warunkiem ze widocznosc optyczna jest . jesli nie no to ...ze tak powiem - lipa. koszt takiej instalaacji to okolo 1200 pln...
ale od poczatku.
lacze 1 megowe w tpsa kosztuje okolo 200 pln...
podejrzewam ze nie bedziesz chcial sie bawic w providera i ze zrobisz to na uzytek swoj i sasiadow ...po to zeby zwrocily sie koszta.
najlepiej by bylo jak by dsl zakupil ktos kto ma firme...z uwagi na koszta.
pozwolen nie ma prawie wcale...rozszerzenie dzialania firmy o ten sektor ( nie pamietam numerku) i rejestracja w urtipie.
kupujesz sprzet , stawiasz na dachu...
po twojej stronie stawiasz druga antene..i antene nadawcza...koszt okolo...hmmm 700 pln.
wszyscy chetni kupuja zestawy klienckie...powiedzmy okolo 160 pln...montuja na dachu czy gdzie tam...no i ...szafa powinna grac.
oczywiscie droga nie jest latwa i <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> nieras zwatpisz:) i do zrobienia jest kilka razy wiecej niz to co napisalem. co do tetali sprzetow no to chyba pozniej wszystko ...a <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> gdzie to wszystko ma sie dziac?
jak cos to na priva.
pozdr!
ale od poczatku.
lacze 1 megowe w tpsa kosztuje okolo 200 pln...
podejrzewam ze nie bedziesz chcial sie bawic w providera i ze zrobisz to na uzytek swoj i sasiadow ...po to zeby zwrocily sie koszta.
najlepiej by bylo jak by dsl zakupil ktos kto ma firme...z uwagi na koszta.
pozwolen nie ma prawie wcale...rozszerzenie dzialania firmy o ten sektor ( nie pamietam numerku) i rejestracja w urtipie.
kupujesz sprzet , stawiasz na dachu...
po twojej stronie stawiasz druga antene..i antene nadawcza...koszt okolo...hmmm 700 pln.
wszyscy chetni kupuja zestawy klienckie...powiedzmy okolo 160 pln...montuja na dachu czy gdzie tam...no i ...szafa powinna grac.
oczywiscie droga nie jest latwa i <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> nieras zwatpisz:) i do zrobienia jest kilka razy wiecej niz to co napisalem. co do tetali sprzetow no to chyba pozniej wszystko ...a <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> gdzie to wszystko ma sie dziac?
jak cos to na priva.
pozdr!