Router D-Link 300 - nie działają niektóre strony www.
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Router D-Link 300 - nie działają niektóre strony www.
Witam
Mam komputer stacjonarny podłączony do Internetu poprzez osiedlową sieć kablową.
Ostatnio zakupiłem laptopa dla żony, którego chcę podłączyć poprzez Wifi do Internetu – do tego celu kupiłem router D-link 300.
Router podłączyłem , zainstalowałem, skonfigurowałem czyli:
- wpisałem adres Mac (mojej starej karty sieciowej)
- stały adres IP, bramkę, maske podsieci, DNS
Ogólnie po małych walkach (jestem zielony jeżeli chodzi o sprawy sieciowe) doprowadziłem do tego że Internet zaczął działach na komputerze stacjonarnym jak i na laptopie.
I tu się zaczęły schody – niestety tylko część stron WWW otwiera się (na obu komputerach).
Próbowałem sam kombinować z ustawieniami w routerze, resetowałem go i wpisywałem od nowa ustawienia, zmieniałem MTU i nic to nie dało.
Od razu tez powiem, że jak włączę w routerze opcje „Enable Acces Point Mode” (czyli jak rozumiem że przy tej opcji to tak jakby routera niebyło) – wtedy na moich standartowych ustawieniach w komputerze stacjonarnym Internet chodzi bez żadnych problemów (wszystkie strony WWW działają).
Nie wiem czy zrozumiale opisałem mój problem, ale może ktoś wie co zrobić aby wszystkie strony WWW otwierały się?
Z góry Wielkie Dzięki za pomoc.
Mam komputer stacjonarny podłączony do Internetu poprzez osiedlową sieć kablową.
Ostatnio zakupiłem laptopa dla żony, którego chcę podłączyć poprzez Wifi do Internetu – do tego celu kupiłem router D-link 300.
Router podłączyłem , zainstalowałem, skonfigurowałem czyli:
- wpisałem adres Mac (mojej starej karty sieciowej)
- stały adres IP, bramkę, maske podsieci, DNS
Ogólnie po małych walkach (jestem zielony jeżeli chodzi o sprawy sieciowe) doprowadziłem do tego że Internet zaczął działach na komputerze stacjonarnym jak i na laptopie.
I tu się zaczęły schody – niestety tylko część stron WWW otwiera się (na obu komputerach).
Próbowałem sam kombinować z ustawieniami w routerze, resetowałem go i wpisywałem od nowa ustawienia, zmieniałem MTU i nic to nie dało.
Od razu tez powiem, że jak włączę w routerze opcje „Enable Acces Point Mode” (czyli jak rozumiem że przy tej opcji to tak jakby routera niebyło) – wtedy na moich standartowych ustawieniach w komputerze stacjonarnym Internet chodzi bez żadnych problemów (wszystkie strony WWW działają).
Nie wiem czy zrozumiale opisałem mój problem, ale może ktoś wie co zrobić aby wszystkie strony WWW otwierały się?
Z góry Wielkie Dzięki za pomoc.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Router D-Link 300 - nie działają niektóre strony www.
Z jakiego na jakie?Mtech pisze:zmieniałem MTU
Rozumiem, że wszelkie filtry itp są w routerze wyłączone?
Pewnym rozwiązaniem może być też wrzucenie DD-WRT, czyli otwartego softu. Zdaje się D-Link chwali się obsługą DD-WRT na swojej stronie, więc z gwarancją nie powinno być problemów.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Jaką masz tam wartość > MTU <?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
Żadnych filtrów IP nie robiłem - ustawiłem tylko flitrowanie adresów Mac - ale nic to nie zmieniło w błędnym działaniu stron wwww.
MTU router domyślnie ma ustawione na 1500 - po kilkukrotnym użyciu komendy ping -f -l xxxx www.wp.pl - wyszło mi że powinienem ustawić na 1420 - tak też zrobiłem. Niestety nadal to samo - tylko część stron www działa.
A z DD-WRT - jeżeli trzeba będzie to ok ale na razie chcę dojść czemu nie działa na tych ustawieniach co próbuję - przecież cudów od routera nie wymagam...
MTU router domyślnie ma ustawione na 1500 - po kilkukrotnym użyciu komendy ping -f -l xxxx www.wp.pl - wyszło mi że powinienem ustawić na 1420 - tak też zrobiłem. Niestety nadal to samo - tylko część stron www działa.
A z DD-WRT - jeżeli trzeba będzie to ok ale na razie chcę dojść czemu nie działa na tych ustawieniach co próbuję - przecież cudów od routera nie wymagam...
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Mtech, łącznie zmieniany 1 raz.
-
A z innej beczki jakie masz tam wartości <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a> może to dziwnie zabrzmi, ale gdzieś musi być jakaś przyczyna.
Dla pewności zobacz jeszcze MTU 1550 (wiem, że to zabrzmi kontrowersyjnie i z pewnością nie da się tego zrobić), czasami przy WiFi o dziwo jest lepiej (nie chcę tu wnikać w teorię dlaczego). Spotkałem się z tym, że przy >2000 (na WiFi) dopiero chodziło wszystko poprawnie. Oczywiście cały czas mowa o WiFi.
Z Jo_gurtem już kiedyś nawet o tym dyskutowaliśmy
Dodam jeszcze (żeby nie było wątpliwości), że uważa się, że 1500 jest optymalnym ustawienie dla sieci LAN (chociaż ta liczba i tak jest przez różne źródła różnie podawana). A dla połączeń modemowych analogowych 576 do 900
Dla pewności zobacz jeszcze MTU 1550 (wiem, że to zabrzmi kontrowersyjnie i z pewnością nie da się tego zrobić), czasami przy WiFi o dziwo jest lepiej (nie chcę tu wnikać w teorię dlaczego). Spotkałem się z tym, że przy >2000 (na WiFi) dopiero chodziło wszystko poprawnie. Oczywiście cały czas mowa o WiFi.
Z Jo_gurtem już kiedyś nawet o tym dyskutowaliśmy

Dodam jeszcze (żeby nie było wątpliwości), że uważa się, że 1500 jest optymalnym ustawienie dla sieci LAN (chociaż ta liczba i tak jest przez różne źródła różnie podawana). A dla połączeń modemowych analogowych 576 do 900

Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Tylko wątpię, żeby na routerze na WANie dało się ustawić więcej niż 1500, taka specyfikacja ethernetu.
-
Masz rację, raczej się nie da, ale spróbować wartoJo_gurt pisze:wątpię, żeby na routerze na WANie dało się ustawić więcej niż 1500

Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
Teraz jestem w pracy - jak będę w domu (czyli wieczorem) to zobaczę czy da się zwiększyć MTU i dam znać czy coś pomogło.
Oprócz tego, może jeszcze jakiś inny pomysł czemu działają tylko niektóre strony WWW (na stacjonarnym kompie. który notabene mam połączony kablem z routerem występuje ten sam problem...?)
Oprócz tego, może jeszcze jakiś inny pomysł czemu działają tylko niektóre strony WWW (na stacjonarnym kompie. który notabene mam połączony kablem z routerem występuje ten sam problem...?)
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Coś mi się kojarzy, że gdzieś już o czymś podobnym czytałem. Możliwa jest też np. usterka oprogramowania. Próbowałeś uaktualnienia?
-
Uaktualnienia oprogramowanie nie robiłem - ale jest to dobra myśl i na pewno to zrobię.
Jakby ci się przypomniało, gdzie już czytałeś o podobnym problemie to byłoby super.
[ Dodano: 2008-10-30, 21:40 ]
Wartość MTU nie da się zwiększyć powyżej 1500.
Jeżeli chodzi o TTL - wydaje się być wszystko OK.
Teraz jak przyszedłem do domu - jeszcze raz zresetowałem router - wpisałem tylko w jego ustawieniach adres MAC, IP, DNS i itp - te dane co są potrzebne do uruchomienia łączności z internetem. Reszta ustawień routera domyślna - nic nie ruszałem - i kicha część stron nie działa na stacjnarnym podłączonym na kablu do rutera (laptopa na wifi nawet nie ruszałem) - nawet onet.pl - masakra jakaś...
Jakby ci się przypomniało, gdzie już czytałeś o podobnym problemie to byłoby super.
[ Dodano: 2008-10-30, 21:40 ]
Wartość MTU nie da się zwiększyć powyżej 1500.
Jeżeli chodzi o TTL - wydaje się być wszystko OK.
Teraz jak przyszedłem do domu - jeszcze raz zresetowałem router - wpisałem tylko w jego ustawieniach adres MAC, IP, DNS i itp - te dane co są potrzebne do uruchomienia łączności z internetem. Reszta ustawień routera domyślna - nic nie ruszałem - i kicha część stron nie działa na stacjnarnym podłączonym na kablu do rutera (laptopa na wifi nawet nie ruszałem) - nawet onet.pl - masakra jakaś...
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Mtech, łącznie zmieniany 1 raz.