problem z internetem (wifi)

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
grzemka
Początkujący użytkownik forum

problem z internetem (wifi)

Post autor: grzemka »

witam,

Linksys wrt54gl (firmware 4.30.11)
karta sieciowa broadcom 802.11 multiband zintegrowana z płytą compaq'a 6720s - nie wiem na jakim chipie (BCM4312?), pewne natomiast, że się nie polubimy. Compaq 6720s bios F.0B, win xp sp3 - instalowany 4 godziny temu na czysto, w systemie brak firewalli, sterowniki do sieciówki v.7.00C instalowane zarówno ręcznie jak i przez instalatora.

Problem:
brak połączenia przez dhcp(ograniczenie, brak łączności) -pal sześć dhcp, ustawiam ręcznie ip, brame itd.. jest połączenie, wszystko gra, sprawdzam ping 192.168.1.1 router odpowiada, ale no właśnie internetu brak. Ping wp.pl /t - nie może znaleźć hosta.P ing 212.77.100.101 odpowiada... dns'y wpisane. Na zwykłej karcie sieciowej działa bez problemu.

Próbowałem zmieniać kanały, wyłączać zupełnie zabezpieczenia nie chce ruszyć za cholerę. Nie mam pomysłów. Wszelkie wskazówki mile widziane.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: problem z internetem (wifi)

Post autor: Jo_gurt »

Wrzuć ipconfig /all z połączeniem przez WiFi na DHCP i na Static.
Faktycznie dziwne to, ale może się coś rzuci w oczy.
grzemka

Dzięki za szybką reakcję
KLIK
KLIK
DHCP_WIFI
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

grzemka pisze:dns'y wpisane
Wpisz inne np Open DNS (208.67.222.222, 208.67.220.220)

Jak masz wpisane WiFi static to wyłącz kartę sieciową kablową bo gryzą się bramy.
Nie pomagam na PW!
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Tak na szybko co mi z doświadczenia przychodzi do głowy, to nie masz przypadkiem tej samej klasy adresów na WAN i LAN?
Ponadto nadałeś ręcznie adresy IP z zakresu jaki przydziela zazwyczaj DHCP. Na przyszłość unikaj takich adresów przydzielanych ręcznie jakie nadaje DHCP. Przydzieli coś poniżej x.100.
Dobrze byłby też aby dwie karty sieciowe nie miały takiej samej bramy, bo może się to pokłócić. Widzę też, że na jednaj karcie działa Ci DHCP?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
grzemka

wojteks pisze:Wpisz inne np Open DNS (208.67.222.222, 208.67.220.220)
Temat umarł do niedzieli, bo kolega zabrał tego laptopa. Spróbuję w każdym razie z tymi dns'ami.
BliSki pisze:Tak na szybko co mi z doświadczenia przychodzi do głowy, to nie masz przypadkiem tej samej klasy adresów na WAN i LAN?
WAN - 192.168.116.x LAN -192.168.1.x nie ten trop niestety :niepewny:
BliSki pisze: Ponadto nadałeś ręcznie adresy IP z zakresu jaki przydziela zazwyczaj DHCP. Na przyszłość unikaj takich adresów przydzielanych ręcznie jakie nadaje DHCP. Przydzieli coś poniżej x.100.
Ok dzięki za radę. Zapamiętam.Spróbuję zmienić w niedzielę.
BliSki pisze: Dobrze byłby też aby dwie karty sieciowe nie miały takiej samej bramy, bo może się to pokłócić. Widzę też, że na jednaj karcie działa Ci DHCP?
Jak łączę się przez wifi to sieciówkę (ethernet) wyłączam oczywiście. Screen zrobiłem z włączoną żebyście mieli pogląd jak to przez dhcp wygląda. Internet śmiga na kablu bez problemu(dhcp, static też)
Ping 212.77.100.101 odpowiada na wyłączonej sieciówce(ethernet), ping wp.pl już nie(jest na screenach). Docelowo 2 sieciówki nie będą działać razem, raczej nie ma obaw o bramę.
Ostatecznie mogę ją zmienić tylko na jaką ? brama to router.. musi być 192.168.1.1, mogę inną zdefiniować dla WLAN? Gdzie ? Jak ?

Pozdro
grzemka

witam,

Problem nie rozwiązany w dalszym ciągu... wpisywałem open dns zgodnie ze wskazówkami, ale nic z tego. Ping 212.77.100.101 odpowiada, ping wp.pl juz nie ...
Możecie jeszcze coś podpowiedzieć ?
z góry dzięki!
ODPOWIEDZ