Problem z wykrywaniem sieci przez WI-FI (D-link DI-524)

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Martienis
Początkujący użytkownik forum

Problem z wykrywaniem sieci przez WI-FI (D-link DI-524)

Post autor: Martienis »

Witam. Dzisiaj zaopatrzyłem się w nowy routerek WI-FI D-link DI-524 :). Oczywiście aby nie było przed instalacją poświęciłem jakieś 2-3 godziny na czytanie konfiguracji i różnych porad z tego forum. Ale po kolei:
1) Zainstalowałem router zgodnie z zaleceniami z instrukcji używając "płytki" z pudełka.
2) Po podłączeniu kabla od ISP (GhNet krakowski jeśli to ma jakieś znaczenie :P) do WANa i włączeniu Firefoxa wyskoczyło, że muszę zmienić numer karty (raczej chodziło o MAC routera, ale na tej stronie było "karty") bo nie mają jej w systemie, ok jeden telefon i zamieniłem MACi. Internet "kablowo" elegancko działa na wszystkich 4 testowanych laptopach (włącznie z lapem-szefem sieci :P), przydzielanie adresu IP z DHCP, nie ustawiałem żadnych szyfrowań, filtracji MACów, IP itd.
3) http://support.dlink.com/emulators/di52 ... n_fix.html - tutaj dałem Dynamic IP Address i wpisalem primary i secondary DNS (83.175.180.30 i 83.175.180.1 z tego co pamiętam).
4) http://support.dlink.com/emulators/di52 ... h_lan.html i http://support.dlink.com/emulators/di52 ... _dhcp.html - tutaj bez zmian
5) http://support.dlink.com/emulators/di52 ... eless.html - to jest najważniejsza kwestia, robiłem zgodnie z zaleceniami doświadczonych użytkowników tego forum i: SSID zmieniłem na K55, kanał 6 z auto-select zostawiłem (ale próbowałem też później na 9 zmieniać), mix mode, SSID Broadcast enabled, security próbowałem na NONE, jak i WPA-PSK.
6) http://support.dlink.com/emulators/di52 ... rtual.html - tej całej zakładki nie ruszałem, w TOOLS zmieniłem tylko hasło z czystego na swoje, remote management disabled.
7) Wszystko ładnie pięknie, ale odpalam wyszukiwanie sieci bezprzewodowych na 2 laptopach i... NIC. Wykrywa inne w pobliżu, ale tej nie chce widzieć... I tu powstaje moje pytanie: co dalej radzicie?:) Coś sprawdzić, zmienić w konfiguracji?:) Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Problem z wykrywaniem sieci przez WI-FI (D-link DI-524)

Post autor: Jo_gurt »

Martienis pisze:to jest najważniejsza kwestia
A nad tym wszystkim masz zaznaczone Enabled?
Martienis

Jo_gurt pisze:[...]
A nad tym wszystkim masz zaznaczone Enabled?
Tak jest.

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-11-04, 20:31 ]
Wycinam zbędny autocytat.
Ostatnio zmieniony 2008-11-04, 20:29 przez Martienis, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Martienis, taki test: spróbuj zresetować dziada do ustawień fabrycznych (guzik z tyłu), nic nie konfiguruj tylko podłącz i sprawdź czy ci go wykryje.
Martienis

Zresetować, podłączyć tylko do zasilania i ethernetowo do lapa-szefa czy WAN też wpiąć? Tak czy inaczej, sprawdzę dopiero jutro bo w tym momencie nie mam takiej możliwości... Szanuję Twój czas Jo_gurt i wiem, że takich jak mój tematów masz pewnie jeszcze ze 4 na pasku przeglądarki, ale czy mógłbyś napisać co zrobić w wypadku gdy go wykryje i NIE wykryje?:) Bardzo byłbym wdzięczny.

EDIT:
Wydaje mi się, że w tym http://support.dlink.com/emulators/di524/st_devic.html jest błąd. LAN mam tak jak na obrazku (oczywiście MAC inny), w WANie wszystko jest ok, ale MAC wirelessa jest inny niż ten LANowy (na obrazku są takie same). To ma znaczenie? Jeśli tak, gdzie mogę to poprawić?:)
Ostatnio zmieniony 2008-11-04, 20:57 przez Martienis, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Martienis pisze:Zresetować, podłączyć tylko do zasilania i ethernetowo do lapa-szefa czy WAN też wpiąć?
Nic nie wpinać poza zasilaniem.
Nie do końca rozumiem co masz na myśli mówiąc "lap-szef". Przy routerze wszystkie kompy są równoważne.
Martienis pisze:gdy go wykryje
To będzie znaczyło, że był jakiś błąd w konfiguracji, najpewniej spowodowany użyciem softu na płycie. Wtedy logujesz się na router i ustawiasz tylko potrzebne rzeczy - bez płyty.
Martienis pisze:NIE wykryje?
To będziemy mieli niezłą zagwozdkę. Będzie można kombinować jeszcze z np. apgrejdem softu na routerze.
Martienis

Przez lap-szef rozumiem pierwszego laptopa podłączonego skrętką i użytego do konfiguracji routera.

PS. Wyedytowałem swojego posta wyżej, jeśli możesz, rzuć okiem ;).
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

To normalne, że MACi LANu i WLANu są różne - to są różne interfejsy routera. W emulatorze jest raczej błąd.
Martienis pisze:Przez lap-szef rozumiem pierwszego laptopa podłączonego skrętką i użytego do konfiguracji routera.
Nie ma to żadnego znaczenia którym komputerem konfigurowałeś router.
Martienis

Okej, dzięki za pomoc, jutro zrobię to co sugerowałeś i dam znać :)

[ Dodano: 2008-11-05, 19:21 ]
Dzisiejsze notatki robione "na żywo" przy walce z routerem:
1. Na podpiętym samym kablu power (oraz na powerze i WANie - później testowałem), pomimo palącej się LEDki z przodu routera nie wykrywa sieci bezprzewodowej na laptopach.
2. Po zrestartowaniu routera ISP przydzielił mi DYNAMICZNIE kolejny adres MAC dla routera z ich puli i znów musiałem dzwonić i weryfikować, czy da się tego jakoś zapobiec na przyszłość?
3. Co dalej sugerujecie? Nowy firmware? Ten stary jest z 28 kwietnia 2006 więc dość już stary.
4. I jeszcze jedna rzecz która zwróciła moją uwagę: w zakładce http://support.dlink.com/emulators/di524/st_devic.html LAN MAC Address jest identyczny (00-1E-58-17-83-DA) jak Wireless MAC Adress... Do tego w zakładce http://support.dlink.com/emulators/di524/st_stats.html wygląda to: WAN i LAN receive i transmit po kilka tysięcy, natomiast wireless receive 0 i transmit 83.
5. Inne statsy w zakładce http://support.dlink.com/emulators/di524/st_devic.html :
subnet mask 255.255.255.0 w LAN i WAN
IP adress w LAN 192.168.0.1 w WAN 192.168.9.238
Brama w WAN 192.168.9.1
i DNSy takie jak wczoraj pisalem : 83.175.180.30 i 83.175.180.1

Any ideas...?
Martienis

Ummm... głupio mi tak "odświeżać" temat po prostu nie wnosząc nic nowego, ale naprawdę zależy mi na załatwieniu tej sprawy i liczę na Waszą pomoc... Macie jakieś pomysły dotyczące tego co wyżej napisałem?
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Martienis pisze:2. Po zrestartowaniu routera ISP przydzielił mi DYNAMICZNIE kolejny adres MAC dla routera z ich puli
Chyba przydzielił Ci adres IP a nie MAC? ;)
Martienis pisze:znów musiałem dzwonić i weryfikować, czy da się tego jakoś zapobiec na przyszłość?
A może poprzednio miałeś jakiś MAC tam sklonowany (w zakładce WAN) a teraz jest inny czyli prawdziwy? Bo raczej tylko po zmianie MACa u Ciebie mogło to nastąpić. Mówiąc inaczej MAC routera nie może sam z siebie zmieniać i tylko Ty możesz go zmienić. Jeżeli się zmienił, to było coś tam grzebane co nie powinno.
Martienis pisze:3. Co dalej sugerujecie? Nowy firmware? Ten stary jest z 28 kwietnia 2006 więc dość już stary.
Nie zaszkodzi wgrać najnowszy.
Martienis pisze:LAN MAC Address jest identyczny [...] Wireless MAC Adress
Coś tu jest nie tak.

Może należy wykonać pełny reset do ustawień fabrycznych (pisałeś, że to robiłeś, ale chce coś jeszcze sprawdzić). Opisz też jak to dokładnie robiłeś - ten reset. Po resecie przed wszelkimi zmianami sprawdzić, czy adresy MAC na LAN, WAN i WLAN się różnią. Bo jeżeli nie, to może zwyczajnie router jest uszkodzony? Tylko dziwne jest to, że poprzednio były to inne adresy.
Warto też wgrać nowszą wersję firmware o czym było już wcześniej.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Martienis

BliSki :
1) IP pewnie też, ale nowy MAC również był zmieniony po resecie. MAC karty komputera z którego konfigurowałem router jest inny, MAC routera PRZED resetem był inny (zgodnie ze stroną która wyskoczyła w firefoxie, aby się z nimi skontaktować w celu weryfikacji nowego MACa którego nie mają w bazie) i MAC routera PO resecie jest inny...

2) Nowszy firmware spróbuję wgrać, ale jeśli to nie pomoże to najprawdopodobniej wybiorę się do sklepu z paragonem i poproszę o wymianę albo zwrot (do 7 czy 10 dni roboczych chyba można, prawda?).

3) Reset do ustawień fabrycznych wyglądał tak:
Odłączyłem kable WAN i LANowo podpiętych kompów (tylko POWER był wpięty), z włączonym powerem routera przez 20 sekund trzymałem wciśnięty reset. Gdy router się zresetował podłączyłem kabel LAN kompa z którego go wcześniej skonfigurowałem żeby się upewnić że jest zresetowany. Tak faktycznie było. Nie konfigurowałem go, podłączyłem WAN i wyskoczyło to co pisałem, ze nie mają w bazie tego MACa i że muszę zadzwonić żeby go zweryfikować. Myślałem że to jakiś błąd czy coś, więc odłączyłem WAN na chwilę, zresetowałem kompa, podłączyłem WAN, to samo... Skonfigurowałem ręcznie zgodnie z zaleceniami z tego forum, zadzwoniłem do GHNetu, poprosiłem o zmianę tego MACa i internet KABLOWY powrócił, natomiast wirelessowo jak nie wykrywało sieci, tak nie wykrywa dalej...
ODPOWIEDZ