Co może być nie tak?

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Fabbro
Początkujący użytkownik forum

Co może być nie tak?

Post autor: Fabbro »

Witam,
Mam problem z siecią bezprzewodowa, jednak ciężko mi określić czy jest to problem ze zła konfiguracją routera czy może jakaś usterka techniczna.
Otóż posiadałem router Link System, który sprawował sie bardzo dobrze przez 2 lata. Jakiś tydzień temu zostało mu odcięte zasilanie na kilka sekund po czym nastąpił restart (nie pierwszy raz oczywiście) Zwykle po takim restarcie wszystko wracało do normy jednak tym razem nie, a konkretnie dioda nazwana "internet" przestała się świecić co jednocześnie spowodowało, ze ów internet przestał działać. Po rozmowie z osobami mądrzejszymi ode mnie doszedłem do wnioski, ze doszło do zwarcia w modemie i nastała pora na kupno nowego routera.

Wybór padł na TPLink, dokładnie na ten model: http://www.tp-link.com/products/product_des.asp?id=110

Teraz tak: Internet dalej nie działa - posiadam neostrade 1mb. Kabelki wszystkie sa na 100% sprawne i poprawnie podłączone.
Konfiguracja routera jest najprawdopodobniej również dobrze przeprowadzona (tydzień lektur internetowych na ten temat)
Dzwoniłem również na infolinie neostrady czy przypadkiem oni czegoś nie zablokowali. Dalej nic.

Z faktów które udało mi się ustalić wiem, ze: :)

1. Nie świeci sie na routerze TP link dioda "WLAN"
2. W panelu konfiguracji przez przeglądarkę w zakładce diagnostic jako "faild" zaznaczone sa 3 opcje:
- the authentication with ISP
- Test the assigned IP addres
- Ping default gateway

CO może być nie tak? ;>
Osobie, która będzie mi w stanie pomoc stawiam piwo :)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Co może być nie tak?

Post autor: Jo_gurt »

Wrzuć screena z zakładki konfiguracyjnej odnośnie WANa.
ODPOWIEDZ