TP Link WR542G (AP) + W8910G porblem z konfiguracją

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
sowacx
Początkujący użytkownik forum

TP Link WR542G (AP) + W8910G porblem z konfiguracją

Post autor: sowacx »

Mam problem z konfiguracją małej sieci. Otóż leży sobie TP link w8910G podłączony do ADSL, kupiłem jeszcze WR542G by podłączyć go jako AP, w celu zwiększenia zasięgu. Zaczęły się jednak schody. Wybieram z opcji WAN połączenie Wifi + static IP. Wpisuje ip modemu, maskę, jednak wypisuje mi że maska lana, nie może być taka sama jak wana. Na początku tak faktycznie było. Później zmieniłem to na 255.255.0.0 (wcześniej było 255.255.255.0), ale dalej wyświetla się to samo. Później grzebałem w opcjach wifi, znalazłem coś takiego jak mostowanie połączeń wifi, trzeba było wpisać mac urządzenia, wpisałem więc ip modemu, ale to też nic nie dało. Dodam też, że ip modemu i ac są już różne, Wifi w tym samym standardzie. Zresztą urządzenia chyba się widzą bo gdzieś w statystykach routingu widziałem mac'a modemu, ale 0 pakietów wymienionych. Nie wiem czy trzeba wyłączyć DHCP na ac, ale w sumie zrobienie tego nic nie pomogło.

Jak to zrobić :)?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: TP Link WR542G (AP) + W8910G porblem z konfiguracją

Post autor: Jo_gurt »

Jak to zrobić :) ?
Wytłumaczyć jeszcze raz :]
sowacx pisze:WR542G
Ma być użyty tylko i wyłącznie do rozsyłania sygnału? Jeśli tak to logujesz się na niego, wyłączasz DHCP i zapisujesz ustawienia. Potem łączysz kablem LAN modemu z LANem routera i już.
sowacx

Wyjaśniam:
Mały schemacik:

ObrazekObrazek

Pominąłem komputery, które są w domu, w którym jest modem. Funkcja w routera w drugim urządzeniu chyba może być wyłączona, ma ono służyć jako przedłużenia sygnału. A teraz parę screenshotów z menu konfiguracji obu urządzeń. Na początek AP:

ObrazekObrazek
Konfiguracja Lan, ustawiłem inne ip i inna maskę, żeby sieci działały osobno. Na początku oba urządzenia mają to samo ip, i tę samą nazwę, więc przez wifi trudno się połaczyć do wybranego.
ObrazekObrazek
Opcja konfiguracji WAN w AP przy wybrani wifi + stałe IP podałem IP modemu, wraz z maską, login i pass standardowe - 2x admin, ale nie udało mi się ani razu zalogować.
ObrazekObrazek
Opcje konfiguracji WAN przy wifi + dynamic IP w pole Host Name wpisywałem Nazwę sieci - OUT oraz Maca modemu, ani razu nic nie złapał.
ObrazekObrazek
Opcje DHCP, chyba już próbowałem to wyłączyć i sprawdzić czy sygnał się zwiększył, ale próba się nie powiodła :).
ObrazekObrazek
Opcja Enable Bridges, wpisałem do tego wszystkie MACi jakie mozna było, czyli:
Modem
00:21:27:d6:a0:de
bbssid
00:21:27:D6:A0:DB
AP
00-1D-0F-FB-29-7C.
Nie wiem do końca co to jest to bssid, ale wpisać chyba nie zaszkodzi.

Teraz 2 screeny z modemu:
ObrazekObrazek
Konfiguracja LAN + DHCP
ObrazekObrazek
Konfiguracja SSID i BSSID, o którym wcześniej wspomniałem.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Ty mówisz tutaj o trybie Repeater. Ma coś takiego twój router? Poza tym ten tryb działa a zwykle... nie działa. No i nie jestem pewny, czy przypadkiem nie wyłącza on wbudowanego switcha. Generalnie lepiej by było to załatwić dwoma urządzeniami, tzn jeszcze dodatkowo zwykły AP.
sowacx

Generalnie słowo repeater nie występuje nigdzie :\.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

sowacx, no to niestety. Chodzi o to, że w innych trybach antena odbiorcza nie roześle a rozsyłająca nie odbierze.
Jeszcze jedna szansa - WDS. Chociaż tryb ten jest o tyle dziwny, że każdy producent rozumie go troszkę inaczej.
sowacx

Trochę to dziwne, szkoda trzeba wyłożyć kasę :), czyli jestem skazany na coś takiego: http://www.dipol.com.pl/tryby_pracy_acc ... bib505.htm ?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

sowacx pisze:Trochę to dziwne,
Tzn co?
sowacx pisze:czyli jestem skazany na coś takiego:
Owszem, może to zadziałać w trybie repeater, ale... nie musi. To dość kapryśny tryb. No i kablem pod niego nic nie podłączysz z tego co wiem.
ODPOWIEDZ