Nie za bardzo wiem jak zacząć...
W tej chwili internet u mnie wygląda tak jak na obrazku.
Chciałbym żeby mini router działał w trybie bridge ale nie jestem pewien czy to się uda, bo mój dostawca zabezpiecza sieć poprzez adresy mac ( tylko wybrane mają dostęp )
W przypadku gdy klientem byłby linksys jego adres mac byłby widoczny dla dostawcy czy tego mini routera ?
Na obrazku ucięło... linksys jest ustawiony na 802.11g
Router jako most do innego routera
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Router jako most do innego routera
Po pierwsze nie bardzo rozumiem po co jest AP D-Linka, przecież Linksys obsłuży też B+G. Ale to już szczegóły.
Nie bardzo też rozumiem o co chodzi w pytanie. Bridge też ma swój adres MAC (nawet dwa). Rozwiń troszkę bardziej o co chodzi.
Nie bardzo też rozumiem o co chodzi w pytanie. Bridge też ma swój adres MAC (nawet dwa). Rozwiń troszkę bardziej o co chodzi.
-
Mój dostawca internetu dostarcza internet tylko określonym adresom mac i ma wpisany adres mac tylko mini routera. Boję się że jak włączę tryb bridge w mini routerze to nie będę mieć internetu bo będzie blokowany przez dostawce.
Dlatego pytam się czy w sytuacji gdy mini router będzie bridge to będzie wysyłany jego adres mac czy adres mac linksysa do dostawcy ?
Dlatego pytam się czy w sytuacji gdy mini router będzie bridge to będzie wysyłany jego adres mac czy adres mac linksysa do dostawcy ?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Najprawdopodobniej będzie to ciągle adres MAC tego "mini routera" jak to określasz. Piszę "najprawdopodobniej", ponieważ tak będzie w 95% przypadków, ale istnieją sprzęty, które przekazują adres MAC urządzeń za nimi (patrz nawet ten AP D-Linka jeśli się nie mylę). Jednak jest to raczej fenomenem.
-
Już zrobiłem i działa tylko żeby się dostać na mini routera muszę w linksysie zmieniać adres ip ale to już szczegół.
Internet działa wyraźnie lepiej... Czas oczekiwania na połączenie jest krótszy.
Internet działa wyraźnie lepiej... Czas oczekiwania na połączenie jest krótszy.