jedna antena a dwa adresy ip

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mario2806
Początkujący użytkownik forum

jedna antena a dwa adresy ip

Post autor: mario2806 »

Witam,
Mam internet radiowy podłączony kablem. Chciałem podzielić go na dwa stacjonarne komputery. Zaproponowano mi dwa numery ip z jednej anteny. To znaczy ja będę miał kartę z wejściem kabla od anteny i wyjściem na drugi komputer, który też będzie podłączony kablem. Operator sieci zapewnia mnie że nie będzie straty jakości łącza ani na jednym ani na drugim komputerze. Czy to prawda, czy można się spodziewać słabszego internetu? Pozdrawiam
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: jedna antena a dwa adresy ip

Post autor: wojteks »

mario2806 pisze:nie będzie straty jakości łącza ani na jednym ani na drugim komputerze
Nie powinno być problemu jeżeli sieć dostawcy jest prawidłowo wykonana/skonfigurowana a instalacja odbiorcza też jest OK.
Nie pomagam na PW!
mario2806

dzięki za odpowiedź. A jeśli chodzi o takie cudo http://allegro.pl/item480965357_theta_1 ... Crack.html
Czy będzie ta karta dobrze działała?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

mario2806 pisze:Czy będzie ta karta dobrze działała
A do czego to ma być? do podziału internetu?

Tego sie tak nie robi. Jeżeli dostawca przyznał Ci 2 IP to powinieneś mieć AP Client ze switchem i wtedy każdy z komputerów działa niezależnie (w innej sytuacji 2 IP nie są potrzebne bo podział internetu załatwia Router z NAT albo komputer z ICS)
Nie pomagam na PW!
mario2806

Na pierwszym kompie ma działać internet niezależnie od drugiego z uwzględnieniem że niedługo będę wymieniał jeden komputer na laptop. A w laptopie nie ma takiego wyjścia na rpsma. Czyli mam kupić ap z switchem? Komputer będzie odbierał sygnał kablem, a laptop będzie odbierać internet bezprzewodowo?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

mario2806 pisze:Komputer będzie odbierał sygnał kablem, a laptop będzie odbierać internet bezprzewodowo?
To się jeszcze bardziej kompilkuje. Musisz mieć AP CLient ze switchem i AP nadawczy dla laptopa (jeżeli masz 2 IP od dostawcy).

Jeżeli chcesz podzielić 1 IP (jeden limit) na 2 kompy to musisz mieć AP CLient i router z WiFi. Przykładowy sprzęt to Tp-Link wr543g i WA501G jako AP Client (albo wr543 jako WISP i wa501 jako AP nadawczy)
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ