Podział łącza radiowego

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Anonymous User

Podział łącza radiowego

Post autor: Anonymous User »

Witam. To mój pierwszy post na tym forum, proszę więc o wyrozumiałość. Jeśli podobny temat był już na tym forum poruszany, przepraszam. Na swoje usprawiedliwienie mam tylko tyle, że jako osoba słabo obeznana z tematyką sieci internetowych, po prostu gubię się w natłoku informacji. Im więcej czytam, tym mniej rozumiem, dlatego bardzo zależy mi na waszej pomocy. To tyle, tytułem wstępu, przedstawię teraz swój problem. Łączę się z internetem poprzez kartę sieciową, z gniazdem RP-SMA, do której dochodzi antena zewnętrzna. Mój dostawca stosuje protokół sieciowy PPPoE. Sytuacja, w której dostęp do internetu mam tylko na komputerze stacjonarnym, jest dla mnie bardzo niewygodna, z uwagi na to, iż posiadam jeszcze dwa laptopy wyposażone w bezprzewodowe karty sieciowe. Chciałbym więc podzielić swoje łącze w taki sposób, aby komputer stacjonarny łączył się z internetem, za pośrednictwem zintegrowanej karty Ethernet, a laptopy, poprzez bezprzewodowe karty sieciowe. Planuję więc kupić w tym celu AP, a także ruter z WiFi. Chciałbym się w związku z tym zapytać, czy moje rozumowanie jest słuszne? Czy ewentualnie są jakieś inne sposoby na podzielenie mojego łącza? Nie ukrywam, że kwota, jaką mogę przeznaczyć na ten cel, jest ograniczona, chciałbym się zamknąć w 150, do 200 zł. Wiąże się z tym moje kolejne pytanie, jakie konkretnie produkty w tym przedziale cenowym mogą zapewnić w mairę przyzwoitą jakość połączenia? Ostatnie pytanie, czy konfiguracja tego typu połączenia, jest bardzo skomplikowana? Pytam w kontekście tego, że udało mi się bez jakichś szczególnych problemów skonfigurować znajomemu połączenie, w którym wykorzystuje się sam ruter z WiFi. Z góry dziękuję za pomoc.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: Podział łącza radiowego

Post autor: zDaleKi »

Wiele informacji o sposobach podziału łącza jest tu: Dzielenie łącza
Zapoznaj sie z tymi sposobami i czekamy na pytania.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Anonymous User

Z informacjami, do których zostałem odesłany zapoznałem się przed założeniem wątku. Właściwie na większość pytań związanych z podziałem tego łącza, odpowiedziałem sobie sam. Proszę tylko o polecenie jakiegoś AP oraz rutera z WiFi, w przedziale cenowym, 150- 200 zł. Ewentualnie, czy mógłbym stworzyć sieć z dwóch AP?
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Anonymous User pisze:Proszę tylko o polecenie jakiegoś AP oraz rutera z WiFi, w przedziale cenowym, 150- 200 zł.
Teraz to już lepiej, trochę to zawęziło pytanie ;)

Poprzednio pytałeś też o:
Anonymous User pisze:Czy ewentualnie są jakieś inne sposoby na podzielenie mojego łącza?
Dlatego podałem Ci link do tamtego postu. Gdyż co do sposobów, to jest np. jest jeszcze <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194" target="_blank">»ICS«</a> ;)

Pytanie jeszcze jedno, jak rozumiem to AP ma pracować jako APC i do tego ma być podłączony router?
Anonymous User pisze:Ewentualnie, czy mógłbym stworzyć sieć z dwóch AP?
Masz na myśli taki układ w którym jeden pracuje jako APC a drugi AP?
Jeżeli tak, to mógłbyś, ale tylko wtedy, jeżeli dla każdego kompa Twój ISP przydzieli Ci osobny IP. Czyli każdy MAC powinien być zarejestrowany u niego osobno.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Anonymous User

Jeśli chodzi o udostępnianie połączenia internetowego, to akurat na chwilę obecną z niego korzystam i raczej sobie go nie chwalę. Co do samej koncepcji podziału łącza, to tak, jak myślisz, AP ma pracować, jako APC i do tego ma być dołączony ruter. W przypadku drugiej opcji, czyli tej z APC i AP, czy zmienia coś fakt, iż mój dostawca stosuje protokół PPPoE?
Anonymous User

Przepraszam za dubel posta, ale niestety, mój czas jest ograniczony. Mam możliwość zakupienia po dość atrakcyjnej cenie rutera Planet WRT-416 oraz AP Planet WAP 4000. Korzysta ktoś może z takiego połączenia? Czy urządzenia te gwarantują w miarę stabilną pracę?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Anonymous User, ja bym raczej kupił coś innego. Moim zdaniem Planet najlepsze lata ma za sobą.
Anonymous User pisze:150- 200 zł.
Razem czy na urządzenie?
Anonymous User

Gdybym dysponował kwotą w granicach 150- 200 zł na urządzenie, to o przerobienie instalacji poprosiłbym swojego usługodawcę. Ten jednak zarządał ode mnie 300 zł, co przy skandalicznej jakości usług, jakie mi oferuje, jest dla mnie kwotą nie do przyjęcia. Stąd też poszukuję rozwiązania możliwie taniego i dobrego.
ODPOWIEDZ