Potrzebuje rozwiązania problemu w Wifi-proszę

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Uriziel01
Początkujący użytkownik forum

Potrzebuje rozwiązania problemu w Wifi-proszę

Post autor: Uriziel01 »

Witam, jestem zarówno nowy na tym forum jak i w temacie sieci Wifi. W wyniku pewnych okolicznosci stracilem dostep do internetu, w moim rejonie (prawie zerowa urbanizacja) nie mam innej mozliwosci podłączenia go. Moim jedynym ratunkiem jest przyjaciel mieszkajacy ok 2km ode mnie. Posiada on łącze Neostrada 2mb/s, chce poprzez polaczenie Wifi pobierac od niego lacze (zdaje sobie sprawę iż jest to niezgodne z umową z TP). Problem polega na tym że chcę zbudować to tak aby u niego działał router wifi (on ma teraz LiveBoxa) który będzie połączony 24h do sieci, sygnał z tego routera będzie trafiał do antenki którą zamontuje na jego dachu, następnie będzie on wysyłany do mojej nateny kierunkowej (-19dBi), ale chcę być widzianym w jego sieci WLAN. Czy ktoś może podpowiedzieć mi sprzęt który muszę kupić i jak to wszystko powinno działać. Będe naprawde goromnie wdzięczny. Dziękuję i pozdrawiam ;)
p.s-jeśli coś jest nie jasne (nie jestem tutaj żądnym ekspertem i moje wyjaśnienia mogą być zawiłę) proszę pisać, skoryguje wszelkie niejasności.

p.s2-dla ścisłości wyjaśnie iż chodzi mi o Router który sam bedzię się łączył z Neostradą bez używania komputera.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Potrzebuje rozwiązania problemu w Wifi-proszę

Post autor: wojteks »

Uriziel01 pisze:chodzi mi o Router który sam bedzię się łączył z Neostradą bez używania komputera
Każdy router do neostrady tak ma jak się włączy opcję (z wbudowanym modemem ADSL).
Uriziel01 pisze:mieszkajacy ok 2km ode mnie
Czy wasze domy (dachy/balkony) widzą się bezpośrednio (czyli jak patrzysz w kierunku drugiego domu to czy go widzisz?).
Uriziel01 pisze:mojej nateny kierunkowej (-19dBi)
Napisz dokładnie jaka to antena.
Nie pomagam na PW!
Uriziel01

Dzięki za odpowiedź przede wszystkim ;) Antenka "Antena kierunkowa Helicall 18dBi TNC" (jemu chciałem zamontować taką samą) niestety nie widzą się one bezpośrednio, jest między nami lasek, ale myśle że ze szczytu dachy by się zobaczyły (drzewa nie są aż tak wysokie). Czyli LiveBox ma taka opcje? No to wspaniale. I jak należało by to podlączyć ? Chyba nie podepne jego antenki bezpośrednio pod LiveBox'a ? ;)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Uriziel01 pisze:Antenka "Antena kierunkowa Helicall 18dBi TNC"
Nie ryzykowałbym uzycia takich anten na tę odległość (zysk z kosmosu i helicall).
Uriziel01 pisze:myśle że ze szczytu dachy by się zobaczyły
To ciężko będzie bo jeszcze jest potrzebna czysta strefa Fresnela i samo ślizgnięcie się po szczytach drzew może nie wystarczyć.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Strefa_Fresnela
http://www.cyberbajt.pl/cyber.php?get=w ... czenia,4,4
Uriziel01 pisze:Czyli LiveBox ma taka opcje?
Nie da się podłączyć anteny.
Uriziel01 pisze:jak należało by to podlączyć
Należy zakupić 2 Acces Pointy, zamocować je w puszkach przy antenach aby był krótki kabel antenowy, podłączyć kabel ethernet i zasilanie przez PoE) z jednej strony do LB a z drugiej do komputera.
Nie pomagam na PW!
Uriziel01

Twierdzi pan że to w ogóle niewykonalne, czy też niw wykonalne na tej antenie ? Czyli anteny tzw. aktywne były by dobrym rozwiązaniem, tak? A gdybym sprawil sobie jakąś mocną antenkę paraboliczną, 25dBi i więcej, czy mogło by to zrekompensować przeszkody w tej strefie? Ogólne, czy jest jakiś sposób na pewne przesłąnie tego sygnału z rozsądną jakością ( budowanie jakch kosmicznych masztów na dachu, nie wchodzi niestety w rachubę) ? Dziękuje za wszelkie odpowiedzi ;) Pozdrawiam Serdecznie!
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Uriziel01 pisze:antenkę paraboliczną, 25dBi i więcej, czy mogło by to zrekompensować przeszkody w tej strefie
Nie da sie tego przewidzieć, teraz zadziała a na wiosnę będą liście i po linku.
Uriziel01 pisze:czy jest jakiś sposób na pewne przesłąnie tego sygnału
Bez czystej strefy Fresnela NIE.
Nie pomagam na PW!
Uriziel01

Ok, podjąłem się tego karkołomnego zadania i wlazłem na dach :) Okazalo sie ze spokojnie widze stamtad komin a nawet sporą część dachu owego "sąsiada", a więc ten problem mam z głowy (Strefa Fresnela czysta na conajmniej 5-7 stopniach, może nawet więcej). Pozostał teraz tylko dobór sprzętu którego powinienem do tego użyć, jaka moc i typ antenek ? Mam tez pytanie odnosnie wykrywalnosci tego przez TP, czy ktoś to sprawdza u nich, czy trzeba ukrywać to iż jest się podłączonym pod inny lokal ?
p.s-czy jakąś przeszkodą zakłócająca sygnał jest przebiegająca w poprzek toru jego lotu, trakcja kolejowa??
Ostatnio zmieniony 2008-11-10, 23:30 przez Uriziel01, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Uriziel01 pisze:czy jakąś przeszkodą zakłucającą sygnał jest przebiegająca w poprzek toru jego lotu, trakcja kolejowa??
Niestety TAK, zakłóca, tak samo sieci elektryczne.
Uriziel01 pisze:dobór sprzętu którego powinienem do tego użyć, jaka moc i typ antenek
Ja bym dał jakieś dobre panele 16-19dBi i np. Tp-Link wa501g albo ovislink airlive wl-5460v2 oczywiście przy założeniu że w okolicy nie ma za dużo sieci radiowych w 2.4GHz. Innym rozwiązaniem jest RouterBoard i MikroTik a wtedy link na 5GHz.
Nie pomagam na PW!
Uriziel01

przy założeniu że w okolicy nie ma za dużo sieci radiowych w 2.4GHz
Hmmmm, sieci radiowych 2,4GHz które mogły by kolidować z moją siecią nie ma bodajże wcale (sprawdziłem u mnie na lapku z wbudowanym WiFi). W przyszłym tygodniu zakupie odpowiedni sprzęt i dam znać jak poszło. Przepraszam że zasypuje Cię takim gradem pytań, ale mam ich naprawde wiele ;) Jeszcze tylko kilka:
-Jaka polaryzacja jest dla mnie lepsza? Pozioma czy pionowa?
-Jaka strata sygnału (w % ?) wiąże się z około 8-10metrową długością kabla antenowego w przypadku anteny pasywnej.
-Znalazlem dwie ciekawe anteny panelowe 1)pasywna 2)aktywna ale o większym zysku, czy mogl byś mi powiedziec czy ktoraś z nich nadaje się do moich potrzeb:

Kod: Zaznacz cały

http://www.anteny.net/product_info.php?cPath=25&products_id=716
i

Kod: Zaznacz cały

http://www.anteny.net/product_info.php?cPath=25&products_id=939
(te 7km to realne jest???)
Naprawde jeszcze raz serdecznie dziękuje za wszelkie wyjaśnienia i odpowiedzi ! :ok:
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Uriziel01 pisze:Pozioma czy pionowa
Jeżeli nie ma sieci to obojętne (byle po obu stronach tak samo) ale lepiej pionową dać.

Te anteny nie budzą mojego zaufania, podobnie anteny z allegro.
Poszukaj czegoś Cyberbajtu, Interline, Bestpartner (ale obawiam się że droższe będą niż te z linków)
Uriziel01 pisze:(te 7km to realne jest???)
Może w teorii z prędkością 1Mbps ale wątpię.
Nie pomagam na PW!
Uriziel01

Przemyślałem sprawę i faktycznie lepszym rozwiązaniem będzie zakup anteny LineEter 16dBi Cyberjbajta, teoretycznie ma mniejsza moc od tej wczesniejszej, tylko jak rozumiem moc tamtej jest ściśle nie określona a dane podawane na stronie mocno przesadzone w celach marketingowych. Chce kupic dwie takie antenki, do mojego domu dodatkowo 8m kabla i karte PCI z 100mW TP-Linka z wyjściem RP-SMA. Ale nie do końca rozumiem jak to ma wyglądać u niego, jego router powinien mieć dwie anteny czy ja tutaj czegoś nie rozumiem? Pod wyjściem antenowym routerka podpinam moją antenke Cyberbajta, a czym w takim razie połącze się z LiveBoxem? Ten boxik stoi u niego w salonie i nie będe tam przecież ciągał żadnych kabli. Proszę wyjaśnij jeszcze tylklo tę jedną drobnostkę bo chyba nei rozumiem jak to w ogóle ma funkcjonować. Pozdrawiam serdecznie :papa:
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Uriziel01 pisze:Proszę wyjaśnij jeszcze tylklo tę jedną drobnostkę
Patrz post z dzisiaj z 8:05. Zamiast kupować 8m kabla i kartę WiFi po obu stronach zrób tak samo czyli AP w puszce przy antenie i połączenia kablem ethernet (skrętką) a zasilanie przez PoE. Oczywiście jeżeli sąsiad nie używa TV i VoIP z LB bo wtedy nie ma wolnych portów ethernet a internet z LB działa tylko po WiFi.
Nie pomagam na PW!
Uriziel01

Wiem, no właśnie w tym problem iż ma zajęte wszelkie porty Eth w LB (w dodatku nie chcce mu robić zadymy w pokoju) i mogę tylko i wyłącznie łączyć po Wifi, dlatego mam taki problem, nie wiem jak to jakoś sensownie rozwiązać.

EDYCJA:
Czy mogę to zrealizować za pomocą tzw. mostu ? ja bym w tej roli widział router z Allegro:
http://www.allegro.pl/item475651130_ovislink_wl_1100ap_100mw_ap_klient_most_wep_hit.html
Moze nie jakis tam wyrafiowany, ale ma 2 anteny, pod jedna podepne moja nowo zakupiona panelowa, a druga dookolna bedzie komunikowac sie z LB w jego domu (tam z 7-8 metrow max jest wiec wystarczy to na pewno), tzn. ja tak sobie to wyobrażam. Czy to dobre rozwiazanie? Nie mam niestety innego pomyslu rozwiązania tego patosu. :niepewny: ??

p.s-jeszcze raz sory jak gadam jakieś kompletne bzdury ale jak mówiłem na początku jestem w tym kompletnie zielony :gwiazdki:
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Uriziel01, zapomnij o tym oviśie, to jest stary trup a dwóch anten nie da się wykorzystać w ten sposób o którym mówisz.
Uriziel01

A miałem nadzieje że powiesz że to jakoś tam możliwe, no to w takim razie nie mam zielonego pojęcia jak to w ogóle podłączyć po jego stronie :cry: Jakiś pomysł może? :/
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Uriziel01, najprościej kupić 2x coś takiego: http://www.cyberbajt.pl/cyber.php?get=produkt,2468
Kasa dość ciężka (chociaż za 2x Ovislink + 2x antena + konektory zapłacisz niewiele mniej), ale masz gotowe rozwiązanie, które podłączasz skrętką pod co chcesz - tzn cokolwiek z RJ45.
Uriziel01

Niestety, nie stać mnie aktualnie na aż taki wydatek. Chciałbym się zamknąć w około 400zł. Może coś tańszego by się udało wyskrobać ? :niepewny:
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

No nie wiem czy do 4 stów da się coś porządnego sklecić. Spróbujmy:
2x http://www.ceneo.pl/414022 160zł
2x http://www.ceneo.pl/627461 200zł
+ okablowanie + PoE najlepiej. Myślę, że działać powinno, chociaż w wifi jest tak, że gwarancji nie ma.
Uriziel01

Tak się zastanawiam, może taniej mi wyjdzie kupić mu 3 karty Wifi pod PCI (Ona ma pod te Ethernety w LB podpiete poprostu 3 stacjonarne PCty) ?? Nie mam pojecia co zrobic... :(
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Uriziel01 pisze:może taniej mi wyjdzie kupić mu 3 karty Wifi pod PCI
I co to da? :P
Uriziel01

Wtedy bede w ogóle użyć =Twojego rozwiązania bo jak na razie to nie da się tego tak jak opisałeś podłączyć :roll:
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Uriziel01 pisze:Wtedy bede w ogóle użyć =Twojego rozwiązania
Nie wiem czy się dobrze rozumiemy. Każde moje rozwiązanie podłączasz finalnie skrętką do istniejącej infrastruktury. Biorąc pod uwagę, że LB jest dość ubogi w takie wymysły jak gniazdko sieciowe w routerze ( :P ) to trzeba by dorzucić swicha. Ale to już kosztuje grosze, za jakieś 20zł się pewnie coś złapie używanego.
Uriziel01

No chyba ze ten router ma możliwosc podpięcia jeszcze jednej anteny do tego żeby ten sygnał z LiveBoxa do mnie wysyłać ?? Może gdzieś tego nie doczytałem po prostu.

EDIT:
zależy mi na tym by łączyć się z LB bezprzewodowo, i właśnie tutaj zaczynają się schody.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Uriziel01, ja się w ogóle zgubiłem teraz. Spróbuję ci to naskrobać:
Obrazek
Najlepiej by było jakby długości zielonych kabli były minimalne, np 1m.
To co w żółtych jajcach to musiałbyś dokupić (chyba, że macie swicha).

[ Dodano: 2008-11-11, 00:01 ]
Uriziel01 pisze:zależy mi na tym by łączyć się z LB bezprzewodowo, i właśnie tutaj zaczynają się schody.
Tzn chodzi o twojego znajomego, żeby miał radio w domu czy o ciebie?
Uriziel01

Po prostu chce mu ten router walnać na jego strychu bo on nie chce ciągnąć aż z piętra na dół żadnych kabli (nawet rj45 :) ) jeśli chodzi po mojej stronie WiFi'ka to mi to całkowicie obojętne czyli u mnie za anteną będzie kabel. Chodzi tylko o to żeby cała moja instalacja pozostała u niego na dachu/stryszku i nie ingerowała w mieszkanie, dlatego też muszę się połączyć z LB via WiFi. Uffff... Dobrze teraz to w miarę wyjaśniłem ? :)
p.s-Dziękuje za rysunek, łątwiej mi to w ten sposób zrozumieć :)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Uriziel01 pisze:on nie chce ciągnąć aż z piętra na dół żadnych kabli (nawet rj45 :) )
To koszty rosną, musisz jeszcze jednego AP dokupić. Będzie to wyglądało następująco:
1.AP CLient podłączony po WiFi do LB (na malutkiej antence)
2.AP Nadający do Ciebie podłączony do dużej anteny i kablem ethernet do AP 1.
tutaj droga radiowa do Coebie
3.AP Odbierający u Ciebie podłączony do dużej anteny.

3xAP to koszt rzędu 200-300zł (zalezy co wybierzesz)
2x Antena panel 16dBi=300zł
oczywiście jakieś uchwyty do komina/ściany, śruby, odwaga do wejścia na komin itp.
Więc koszty dość duże gwarancji brak.
Jeżeli jeszcze masz jakąś składkę miesięczną za to płacić to chyba lepiej dostawcy poszukać i mieć czystą sytuację nic samemu nie robiąc.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ