Pamięć cache w firefox a szybkość działania

Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Pamięć cache w firefox a szybkość działania

Post autor: Blido »

Czy zna ktoś jakiś sposób (wtyczkę, konfigurację) aby zmusić przeglądarkę Firefox, żeby zachowywał całą pamięć cache? Dzięki pamięci cache strony wczytują mi się znacznie szybciej i oszczędzam transfer, bo większość z grafik na często odwiedzanych stronach mam już na dysku. Niestety dane z folderu cache znikają co jakiś czas w tajemniczych okolicznościach. Nie używam opcji "Wyczyść dane prywatne", ani żadnych programów czyszczących dysk. W opcjach FF można ustawić jedynie rozmiar pamięci trybu offline, nie znalazłem nic na temat cache.
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Re: Pamięć cache w firefox a szybkość działania

Post autor: KrissTofferr »

Problem:
Podczas normalnego zakończenia sesji, Firefox zrzuca dane z RAM do plików cache dyskowego i ustawia w pliku _CACHE_MAP_ znacznik że "wszystko w porządku". Jeśli przy starcie Firefox wykryje brak tego znacznika wtedy przyjmuje że ostatnia sesja nie była zakończona w sposób poprawny czyli że cache dyskowy mógł zostać uszkodzony i po prostu usuwa go. Do tej sytuacji dochodzi najcześciej gdy: była przerwa w zasilaniu, przymusowy restart kompa lub Firefox "wykrzaczył się" lub został przymusowo kill'nięty.
Rozwiązanie:
Dodatek Cache Fixer podczas każdego uruchamiania Firefox ustawia "na sztywno" znacznik poprawności w _CACHE_MAP_. Robiłem testy i po zabiciu Firefoxa 1.5 tracę tylko te dane pamięci podręcznej które nie zdąrzyły się ostatnio "sflushować" z RAMu na dysk.
Jeszcze inny tak samo działajacy dodatek - Crash Recovery dla Firefox 1.5, SeaMonkey 1.0 and Flock 0.5.
Podobno Crash Recovery został standardowo zintegrowany w Firefox 2.0 ale nie wiem jak jest w Firefox 3.0.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Jeszcze google coś zrobił do FF, ale działa to jakby nie działało. W chrome to podobno zintegrowane jest. Nie pamiętam jak to się nazywa.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

W tej chwili mam zainstalowane takie ustrojstwo o nazwie Shelve, plugin miał ponoć zapisywać zawartość stron na dysku a potem po ponownym odwiedzeniu tej samej witryny wczytywać zapisane elementy z dysku. Rzeczywiście, zapisuje wszystkie grafiki etc, ale nic to nie daje - wszystko jest nadal pobierane, a nie wczytywane z dysku.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Blido, a nie trzeba ustawiać jakichś "niby" proxy może?
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: KrissTofferr »

Można zastosować lokalne proxy cache'ujące (np. Polipo) i wtedy wyłączyć zupełnie mechanizm cache dyskowego w Firefox. Jednak to co ma Firefox to już jest i działa więc po co kombinować?

Cache'owalność stron w Firofox zależy też od wartości parametrów w about:config.
Np. po ustawieniu browser.cache.check_doc_frequency = 2 ignorowane będzie przeterminowanie stron narzucane nagłówkami Expires: oraz Cache-Control: max-age=0. Jednak nadal będą respektowane nagłówki Cache-Control: no-cache, no-store. Te nagłówki co prawda też można pousuwać, za pomocą proxy filtrującego (Privoxy), ale koniecznie trzeba je pozostawić dla stron bankowych i sklepów (allegro).

Linki:
Zaawansowane ustawienia w Firefox.
ODPOWIEDZ