Testowanie internetu radiowego
Moderator: Moderatorzy
- Los_Emilos
- Użytkownik forum
Testowanie internetu radiowego
Jestem użytkownikiem internetu radiowego w sieci lokalnej. Ogólnie internet nie jest zły ale niestety ping mam strasznie wysoki. Czy ktoś może dysponuje jakiś programem który by dostarczał szczegółowych danych jak chodzi mi internet przez 24h z różnych serwerów? Jeśli to ma jakieś znaczenie mam wewnętrzne IP, a łącze się z anteną z której sygnał jest dalej przekazywany na inną i dalej sygnał przedziera się przez serwer.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Testowanie internetu radiowego
Los_Emilos, nie wiem czy dobrze rozumiem: chcesz soft, który przetestuje ping przez dobę na różne serwery?
- Los_Emilos
- Użytkownik forum
Ping, jak da radę prędkość (nie wiem czy właśnie programem da radę)- ogólnie stabilność internetu.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Co do pingu to w zasadzie nie trzeba żadnego softu. Otwierasz notatnik i piszesz coś takiego:
a następnie zapisujesz jako plik xxx.bat
Po odpaleniu nic się nie będzie pozornie działo, ale powinien się utworzyć plik ping.txt na dysku C, w którym zostanie zapisane: data startu, czas startu, 90.000 pingów - czyli przez trochę ponad dobę zakładając jeden ping na sekundę (tak to leci mniej więcej, jeśli pingi są poniżej sekundy), data i czas końca. Oczywiście ilość możesz dostosować. Możesz też przerwać działanie wciskając [ctrl]+[c], co wrzuci do pliku podsumowanie dotychczasowego działania.
Kod: Zaznacz cały
time /t > c:\ping.txt
date /t >> c:\ping.txt
ping -n 90000 onet.pl >> c:\ping.txt
time /t >> c:\ping.txt
date /t >> c:\ping.txtt
Po odpaleniu nic się nie będzie pozornie działo, ale powinien się utworzyć plik ping.txt na dysku C, w którym zostanie zapisane: data startu, czas startu, 90.000 pingów - czyli przez trochę ponad dobę zakładając jeden ping na sekundę (tak to leci mniej więcej, jeśli pingi są poniżej sekundy), data i czas końca. Oczywiście ilość możesz dostosować. Możesz też przerwać działanie wciskając [ctrl]+[c], co wrzuci do pliku podsumowanie dotychczasowego działania.
-
- Początkujący użytkownik forum
Ewentualnie możesz pobrać WinMtr http://winmtr.sourceforge.net/ lub PingPlotter http://www.download.net.pl/2845/PingPlotter/ , ustawić jak proponuje Jo_gurt 90000 pingów co 1 sek, ja bym jeszcze tylko zmienił wielkość pakietu do 1400b .. po małej paczce niewiele widać.
pozdrawiam
pozdrawiam
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Dobry pomysł. Można to oczywiście zrobić też w windowsowym pingucooler_pl pisze:ja bym jeszcze tylko zmienił wielkość pakietu do 1400b

-
- Początkujący użytkownik forum
naturalnie..Jo_gurt pisze:Można to oczywiście zrobić też w windowsowym pingu

Kod: Zaznacz cały
time /t > c:\ping.txt
date /t >> c:\ping.txt
ping -n 90000 -l 1400 onet.pl >> c:\ping.txt
time /t >> c:\ping.txt
date /t >> c:\ping.txtt