Problem z transferem bezprzewodowym lokalnie
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Problem z transferem bezprzewodowym lokalnie
Witam,
mam router WRT54GL w ktorym wgrany jest firmware Tomato 1.21. Router jest podpiety do modemu kablowego UPC. Oprocz tego mam dwa komputery - jeden taki troche serwerowaty, na ktorym stoi FTP plus jakies emule etc (windows XP proffesional). Drugi taki do netu i to wszystko (Windows Vista Basic). No i iphone, ktory jak jest w domu to podlaczony jest do routera. Wszystkie urzadzenia sa podlaczone bezprzewodowo - jedyny przewod, jaki jest to pomiedzy modemem UPC a routerem. Komputery nie maja wlaczonych firewalli, serwer ftp jest postawiony na GuildFTP.
No i mam spory problem - przesylanie danych miedzy oboma komputerami zajmuje wieki. Z internetu sciagaja sie dane z szybkoscia, ktora ogranicza tylko UPC (przetestowane na jakims torrencie na obu komputerach), ale przeslanie danych z jednego kompa na drugi zajmuje wieki - predkosc jest jakies 5, 10 kB/s. Do tego pingowanie drugiego kompa zwraca co 2,3 pinga poprawnego. Wiekszosc jest uplynal limit zadania. Dawno temu moglem tez zalogowac sie do web-intereface Emule, ale od paru dni nie laduje sie nawet pierwszy obrazek, jesli juz cokolwiek sie pojawia. No i niestety nie mam pojecia co to moze byc. Czy istnieje jakos mozliwosc zdiagnozowania tego? Poprawy tego problemu? Czy to kwestia ustawien, czy moze czegos jeszcze? Bede bardzo, bardzo wdzieczny za wszelka pomoc.
Piotrek
mam router WRT54GL w ktorym wgrany jest firmware Tomato 1.21. Router jest podpiety do modemu kablowego UPC. Oprocz tego mam dwa komputery - jeden taki troche serwerowaty, na ktorym stoi FTP plus jakies emule etc (windows XP proffesional). Drugi taki do netu i to wszystko (Windows Vista Basic). No i iphone, ktory jak jest w domu to podlaczony jest do routera. Wszystkie urzadzenia sa podlaczone bezprzewodowo - jedyny przewod, jaki jest to pomiedzy modemem UPC a routerem. Komputery nie maja wlaczonych firewalli, serwer ftp jest postawiony na GuildFTP.
No i mam spory problem - przesylanie danych miedzy oboma komputerami zajmuje wieki. Z internetu sciagaja sie dane z szybkoscia, ktora ogranicza tylko UPC (przetestowane na jakims torrencie na obu komputerach), ale przeslanie danych z jednego kompa na drugi zajmuje wieki - predkosc jest jakies 5, 10 kB/s. Do tego pingowanie drugiego kompa zwraca co 2,3 pinga poprawnego. Wiekszosc jest uplynal limit zadania. Dawno temu moglem tez zalogowac sie do web-intereface Emule, ale od paru dni nie laduje sie nawet pierwszy obrazek, jesli juz cokolwiek sie pojawia. No i niestety nie mam pojecia co to moze byc. Czy istnieje jakos mozliwosc zdiagnozowania tego? Poprawy tego problemu? Czy to kwestia ustawien, czy moze czegos jeszcze? Bede bardzo, bardzo wdzieczny za wszelka pomoc.
Piotrek
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Problem z transferem bezprzewodowym lokalnie
Czy reset routera przez wyjęcie wtyczki z gniazda na 20 sekund pomaga na trochę?kilobyte pisze:Poprawy tego problemu
Nie pomagam na PW!
-
Nie, nie pomaga. Podlaczylem wszystkie kompy za pomoca kabli - dzialalo doskonale. Podlaczylem serwer za pomoca kabla, a drugiego lapka bezprzewodowo - dzialalo OK. Zaktualizowalem sterowniki do lapka z XP, niestety nadal nic nie dziala tak jak powinno.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
kilobyte, ciężka sprawa. Masz możliwość przetestowania tego na innym routerze?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Router przy komunikacji wewnątrz sieci ma niewiele do gadania. Na obu windowsach masz pełny apdejt? SP1 dla Visty i SP3 dla XPka + późniejsze łaty z WU?
Jakie masz ustawione szyfrowanie?
Jakie masz ustawione szyfrowanie?
-
BliSki, mialem taki pomysl, musze popytac znajomych, czy ktos nie ma jakiegos routera.
Jo_gurt, Co to znaczy, ze router przy komunikacji wewnatrz sieci ma niewiele do gadania? Przeciez w jakis sposob dane przez niego przechodza, to nie jest polaczenie punkt-punkt? Zabezpieczenia sa WPA PSK - sprobuje jutro wylaczyc je calkowicie i sprawdzic jak wtedy dziala - moze po prostu karta sieciowa na lapku z xp jest dziadowska?
Jo_gurt, Co to znaczy, ze router przy komunikacji wewnatrz sieci ma niewiele do gadania? Przeciez w jakis sposob dane przez niego przechodza, to nie jest polaczenie punkt-punkt? Zabezpieczenia sa WPA PSK - sprobuje jutro wylaczyc je calkowicie i sprawdzic jak wtedy dziala - moze po prostu karta sieciowa na lapku z xp jest dziadowska?
-
Też sugeruje sprawdzić bez szyfrowania bo może tu jest problem.kilobyte pisze:Zabezpieczenia sa WPA PSK - sprobuje jutro wylaczyc je calkowicie i sprawdzic jak wtedy dziala - moze po prostu karta sieciowa na lapku z xp jest dziadowska?
Przy okazji polecę to: > Pogorszył mi się sygnał WiFi. Zrywa mi połączenie WiFi. Pogorszył mi się transfer przez sieć 'radiową'. Co mam robić? <
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Chodzi mi o to, że ruch wewnątrz sieci po radiu przechodzi tylko przez AP, po kablach przez switcha. Wszelkie ustawienia routera dotyczące pasma, routingu itp itd nie mają zastosowania.kilobyte pisze:Co to znaczy, ze router przy komunikacji wewnatrz sieci ma niewiele do gadania? Przeciez w jakis sposob dane przez niego przechodza, to nie jest polaczenie punkt-punkt?
-
No wiec poczytalem sobie troche na roznych forach i gdzies na jednym, na 50 ktorejs stronie pojawil sie komentarz, ze ta karta sieciowa, ktora mam w tym lapku srednio sobie radzi z 802.1g - a ja wlasnie taki mialem ustawiony. Zmienilem router, zeby dzialal na b/g, na tej karcie ustawilem b na sztywno i voila - zaczelo dzialac. Przesylam wlasnie wiekszy pliczek, predkosc co prawda tylko 300 kB/s ale to jest o wiele lepiej niz bylo. Jeszcze troche sie pobawie jutro, ale moze to jest rozwiazanie?
Jo_gurt, ustawienia dotyczace routingu to mysle, ze nie maja zastosowania, ale pasmo to chyba jest to samo do netu i do lokalnego?
Jo_gurt, ustawienia dotyczace routingu to mysle, ze nie maja zastosowania, ale pasmo to chyba jest to samo do netu i do lokalnego?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Prędkość w jedną stronę dla 802.11b to ok 5Mbit/s (jakieś 650kB/s). Nie wiem jak się zachowa AP przy ustawieniu B+G, ale bardzo to możliwe, że dla dwóch urządzeń więcej niż 300kB/s nie wyciągniesz.kilobyte pisze:predkosc co prawda tylko 300 kB/s ale to jest o wiele lepiej niz bylo. Jeszcze troche sie pobawie jutro, ale moze to jest rozwiazanie?
Ale faktycznie trop dobry, gratuluję pomysłu.
Jeśli ustawiałeś jakiś QoS to tyczy się on tylko wyjścia do internetu. Ruch wewnątrz sieci "nie dochodzi" do routera w ogóle. (mówię o faktycznym routerze w routerze, nie o plastikowym pudełku-routerze). Coś jak tu:kilobyte pisze:ale pasmo to chyba jest to samo do netu i do lokalnego?
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=125681#125681
Ruch wewnętrzny odbywa się w żółtym prostokącie.
-
Jo_gurt, nie ustawialem QOS, ale potraktowalem AP i ROUTER jako jedno w swojej wypowiedzi. Teraz juz wszystko jasne.
Dziekuje wszystkim za pomoc (bez zamykania tematu
)
Dziekuje wszystkim za pomoc (bez zamykania tematu

Ostatnio zmieniony 2008-11-14, 11:06 przez kilobyte, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Na tym forum <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=82778#82778">»nie zamykamy tematów«</a>.kilobyte pisze:mysle, ze mozemy zamknac temat
Pozdr, (R) BliSki. (tm)