Brak UMTS ale niedlugo ma byc maszt Play oddalony o 11-12km
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Brak UMTS ale niedlugo ma byc maszt Play oddalony o 11-12km
Witam
Spedzilem 2 dni przeszukujac forum i nie moge sie zdecydowac co zrobic i nadal mam pytania. Od paru lat mieszkam za granica i nie mam pojecia jak sytuacja wyglada.
Wybieram sie do Polski na pare tygodni i u rodziny nie ma jak na razie interentu bezprzewodowego ani lini stacjonarnej a ja ze wzgledu na moja prace musze miec staly dostep do internetu. Rodzina tez jest zainteresowana aby miec dostep wiec na pewno bedzie to jakis abonament.
Niestety w okolicach Karniszyna nie ma zadnych masztow UMTS - bez wzgledu na operatora najblizsze to z 30-40km. Jest 1 najblizszy Play'a w Zurominie - jakies 11km w lini prostej ale z tego co wiem to juz stoi ale jeszcze niestety nie dziala, bedzie dzialal za jakies 1,5 miesiaca i ma podobno miec zasieg do 13km wiec i tak nie wiadomo czy bedzie dzialal. Ja niestety wybieram sie za tydzien i musze miec dostep do interentu.
Czy jezeli nie ma u rodzinki aktualnie zasiegu Play Online (UMTS) to czy jezeli kupie abonament to bede mogl za darmo korzystac z GPRS ? Z tego co wiem, Play nie ma swoich masztow GPRS wiec bede korzystal z masztow innych operatorow w ramach abonamentu?
Jezeli nie to jezeli wykupie np w Plusie czy Erze abonament to bede mogl korzystac z GPRS i UMTS w ramach abonamentu i jaki wybrac modem z tych ktore oferuja?
Dodam ze troche tez bede podrozowal po kraju wiec bede korzystal z UMTS gdzie sie da i bede przesylal sporo danych.
BEde bardzo wdzieczny za pomoc.
Spedzilem 2 dni przeszukujac forum i nie moge sie zdecydowac co zrobic i nadal mam pytania. Od paru lat mieszkam za granica i nie mam pojecia jak sytuacja wyglada.
Wybieram sie do Polski na pare tygodni i u rodziny nie ma jak na razie interentu bezprzewodowego ani lini stacjonarnej a ja ze wzgledu na moja prace musze miec staly dostep do internetu. Rodzina tez jest zainteresowana aby miec dostep wiec na pewno bedzie to jakis abonament.
Niestety w okolicach Karniszyna nie ma zadnych masztow UMTS - bez wzgledu na operatora najblizsze to z 30-40km. Jest 1 najblizszy Play'a w Zurominie - jakies 11km w lini prostej ale z tego co wiem to juz stoi ale jeszcze niestety nie dziala, bedzie dzialal za jakies 1,5 miesiaca i ma podobno miec zasieg do 13km wiec i tak nie wiadomo czy bedzie dzialal. Ja niestety wybieram sie za tydzien i musze miec dostep do interentu.
Czy jezeli nie ma u rodzinki aktualnie zasiegu Play Online (UMTS) to czy jezeli kupie abonament to bede mogl za darmo korzystac z GPRS ? Z tego co wiem, Play nie ma swoich masztow GPRS wiec bede korzystal z masztow innych operatorow w ramach abonamentu?
Jezeli nie to jezeli wykupie np w Plusie czy Erze abonament to bede mogl korzystac z GPRS i UMTS w ramach abonamentu i jaki wybrac modem z tych ktore oferuja?
Dodam ze troche tez bede podrozowal po kraju wiec bede korzystal z UMTS gdzie sie da i bede przesylal sporo danych.
BEde bardzo wdzieczny za pomoc.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Re: Brak UMTS ale niedlugo ma byc maszt Play oddalony o 11-12km
Nie.kobalt pisze:to czy jezeli kupie abonament to bede mogl za darmo korzystac z GPRS ?
Play Online działa tylko we własnej sieci UMTS.
[ Dodano: 2008-11-14, 12:58 ]
Tak - wtedy będziesz miał do wyboru zarówno 3G,jak i 2G.kobalt pisze:ezeli nie to jezeli wykupie np w Plusie czy Erze abonament to bede mogl korzystac z GPRS i UMTS w ramach abonamentu
Więcej informacji o cenach czy limitach transferu uzyskasz na stronach WWW Ery,Plusa czy Orange

A modem to już wybierasz,jaki potrzebujesz...byle nie Huawei (to tylko moja skromna opinia

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Przedewszyskim byle nie zte....Patryk_ pisze:.byle nie Huawei
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
O ZTE to aż strach wspominaćPrzedewszyskim byle nie zte....

Jedyne co dobre w miarę jest od tej firmy to mydelniczka USB do Neozdrady i tym podobnych

- Darecky
- Stary wyga bezprzewodowy
kobalt-pozdrawiam kolegę z okolicy.
Fakt, w Żurominie jest już maszt UMTS ( tak jak i w Mławie), ale z tego co Play mi napisał, to nieprędko je uruchomią. Wysłałem też maile do innych opów wczoraj, Plus już wysłał zapytanie do działu technicznego.
Kiedy przyjeżdżasz? Orange startuje od 1 grudnia z CDMA, w powiecie Żuromińskim mają mieć 2 maszty do 31.12.2008 i myślę, że to byłoby najlepsze rozwiązanie dla Ciebie.
PS: już doczytałem, za tydzień. No to może do tego czasu coś na kartę ( Heyah? ), a potem możesz się zastanowić nad Orange CDMA, albo możesz wziąć Blueconnect na próbę na 30 dni i potem oddać ( ale to chyba trochę drogo wychodzi ).
Fakt, w Żurominie jest już maszt UMTS ( tak jak i w Mławie), ale z tego co Play mi napisał, to nieprędko je uruchomią. Wysłałem też maile do innych opów wczoraj, Plus już wysłał zapytanie do działu technicznego.
Kiedy przyjeżdżasz? Orange startuje od 1 grudnia z CDMA, w powiecie Żuromińskim mają mieć 2 maszty do 31.12.2008 i myślę, że to byłoby najlepsze rozwiązanie dla Ciebie.
PS: już doczytałem, za tydzień. No to może do tego czasu coś na kartę ( Heyah? ), a potem możesz się zastanowić nad Orange CDMA, albo możesz wziąć Blueconnect na próbę na 30 dni i potem oddać ( ale to chyba trochę drogo wychodzi ).
-
Wielkie dzieki za pomoc.
Niestety net na karte to odpada. Ja normalnie zuzywam kolo 2-3GB transferu dziennie, powiedzmy ze w czasie wyjazdu moglbym ograniczyc to do 300MB dziennie.....
Na karte wyjdzie dziennie z 90zl + modem... czyli za pierwsze 10 dni okolo 900zl + modem - bomba
Czy da sie kupic abonament w Orange przed 1 grudnia i korzystac z GPRS/EDGE?
Niestety net na karte to odpada. Ja normalnie zuzywam kolo 2-3GB transferu dziennie, powiedzmy ze w czasie wyjazdu moglbym ograniczyc to do 300MB dziennie.....
Na karte wyjdzie dziennie z 90zl + modem... czyli za pierwsze 10 dni okolo 900zl + modem - bomba

Czy da sie kupic abonament w Orange przed 1 grudnia i korzystac z GPRS/EDGE?
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
CDMA będzie zupełnie inną usługą- stacjonarną (o to ci chodzi?).kobalt pisze:Czy da sie kupic abonament w Orange przed 1 grudnia i korzystac z GPRS/EDGE?
Nie masz telefonu bez simlocka?kobalt pisze:modem...
HSDPA ~90KB/s, 10km od nodeB -103dBm
Szybkość czasu
Konfiguracja połączenia z internetem pod Ubuntu 8.04 iPlus E220
Szybkość czasu
Konfiguracja połączenia z internetem pod Ubuntu 8.04 iPlus E220
-
- Guru bezprzewodowy
Wypraszam sobie, miałem Huawei i nie sprawiał większych problemów.krystianb pisze:Przedewszyskim byle nie zte....Patryk_ pisze:.byle nie Huawei
Sprzedałem, bo zmieniam lapka i nie będę miał w nowym PCMCIA.
Jednak nie polecam Huawei, kupuje Option Icon 225
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Jeśli potrzebujesz na krótko to ere można wiąć na czas nieokreślony tylko aktywacja 122zl kosztuje, ewentualnie na 30 dni na próbę mozna wziąc za 150zl. Ale i tak Tobie się beędzei opłacać.
Raczej nie bo to są całkiem rózne usługi.Czy da sie kupic abonament w Orange przed 1 grudnia i korzystac z GPRS/EDGE?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Nie da siękobalt pisze:Czy da sie kupic abonament w Orange przed 1 grudnia i korzystac z GPRS/EDGE?
![:]](./images/smilies/splash.gif)
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Czyli jedyne sensowne oferty to Play Online 10GB i Blueconnect 10GB. Play pewnie odpadnie z powodu zasięgu. Jeśli wybierzesz BC, to biada Ci po przekroczeniu limitu - Era tnie do 16kb/s. Przez całą dobę nie ściągniesz więcej niż 100MB. Chyba że będziesz głównie wysyłał - wtedy nie ma problemu, bo Era nie tnie uplinku.kobalt pisze:Ja normalnie zuzywam kolo 2-3GB transferu dziennie, powiedzmy ze w czasie wyjazdu moglbym ograniczyc to do 300MB dziennie.....
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Albo Orange Premium 12 GBBlido pisze:Czyli jedyne sensowne oferty to Play Online 10GB i Blueconnect 10GB
-
Dzieki za pomoc. Na szczescie okazalo sie ze dalsza rodzinka uzyczy mi ich abonamentowego Plusa na czas pobytu. Co do netu dla tesiow to beda musili poczekac do konca grudnia i wtedy juz sobie przetestuja czy jest Play czy Orange i wybiora.